Geçiş adım adım izlenecek

 Kandil açıklamasının ardından, güvenlik güçlerine "Silahlı eylem olmadığı sürece operasyon yapmayın" talimatı gitti. Geçiş havadan izlenirken adım adım istihbarat çalışması yapılacak PKK'nın, "çekilme" açıklamasının ardından "bölgede neler yaşanıyor. Güv

Geçiş adım adım izlenecek

 

Kandil açıklamasının ardından, güvenlik güçlerine "Silahlı eylem olmadığı sürece operasyon yapmayın" talimatı gitti. Geçiş havadan izlenirken adım adım istihbarat çalışması yapılacak
 
PKK'nın, "çekilme" açıklamasının ardından "bölgede neler yaşanıyor. Güvenlik güçlerinin tutumu nasıl olacak?" sorusu gündeme geldi. Akşam bölgedeki kritik alanların nabzını tuttu ve "çekilme" sırasında neler olacağını araştırdı.
 
Buna göre çekilme Karayılan'ın açıkladığı gibi 8 Mayıs'ta başlayacak. Ancak PKK çatışmaların yoğun yaşandığı askeri üslerin yakınındaki Hakkari ve Şırnak kırsallarını neredeyse tamamen boşalttı. Bu bölgedeki PKK'lıların "sıcak çatışma" olasılığı göz önüne alınarak Kuzey Irak'a geçişi sağlandı.
 
ÇIKIŞ HAKKARİ'DEN
 
En Son Abdullah Öcalan'ın nevruz mesajından sonra "çekilme için talimat bekleyin" anonsu tespit edilmişti. Bunun ardından PKK'lılar arasında başka bir telsiz konuşması geçmedi.
 
PKK'nın yerleştiği en kritik kırsallardan Diyarbakır Lice'de asker yıllardır bulunduğu önemli mevzileri boşalttı. Bu mevzilere yakın alandaki PKK'lılar buradan kırsalı kullanıp Kuzey Irak'a yönelecek. Diğer illerde yerleşik olan PKK'lılar da Karayılan'ın açıklamasının ardından gruplar halinde sürekli kullanılan kırsallardan Hakkari güzergahına varıp buradan sınır dışına çıkacak.
 
EVE DÖNENLER
 
Sınır dışına çıkışların yanı sıra az da olsa girişler de tespit edildi. Güvenlik güçleri bu geçişlerin "silah kullanmayıp eve dönen" PKK'lılar olduğunu değerlendiriyor. Güvenlik güçleri operasyon yapmasa da "Halka açılan bölgedeki mayınlar", "Çekilme sırasında koruculara yönelik muhtemel saldırılar" ve "çözüm süreci de olsa örgüte katılmak isteyen gençlerin dağ kadrosuna katılmasında rahat ortam bulma" riskleri nedeniyle alarmda olacak.
 
OPERASYON YOK
 
Bölgedeki güvenlik güçlerine "Çalışmaları sürdürün, silahlı eylem yapılmadığı sürece operasyon yapmayın" talimatı geldi. Güvenlik birimleri çekilme sürecinde adım adım istihbarat toplayacak. Geçişlerin tümü insansız hava araçları ile izlenecek. Aynı zamanda savaş uçakları kontrol uçuşları yapacak.
 
BEYAZ SARAY 'ALKIŞLADI'
 
Beyaz Saray, PKK lideri Murat Karayılan'ın Kandil'den yaptığı ''geri çekilme'' açıklamasını BBC Türkçe'ye değerlendirdi.
 
Beyaz Saray, ''Başkan Obama'nın daha önce söylediği gibi, Türkiye halkına 30 yıldan fazla bir süredir birçok acı ve kedere neden olan bir mücadelenin barışçıl şekilde çözüm çabalarını alkışlıyoruz'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler