"Esed’in Suriye’nin geleceğinde yeri yok"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Antalya'da bugün sona erecek olan G-20 Liderler Zirvesi'nde yaptığı basın toplantısında, "Kendi halkını katleden Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur, olamaz. Bu şansı kaybetmiştir" dedi.Konuşmasında küresel barış

"Esed’in Suriye’nin geleceğinde yeri yok"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Antalya'da bugün sona erecek olan G-20 Liderler Zirvesi'nde yaptığı basın toplantısında, "Kendi halkını katleden Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur, olamaz. Bu şansı kaybetmiştir" dedi.

Konuşmasında küresel barış ve istikrar sağlanmadan güçlü ekonomik istikrardan bahsedilemeyeceğini söyleyen Erdoğan, bu bağlamda G-20'de mülteci ve terörizm krizini de ele aldıklarını söyledi. Türkiye olarak terörizmi iyi bilen, bunun ağır sonuçlarıyla uzun zamandır yüzleşen bir ülke olduklarını hatırlatan Erdoğan, "Uluslararası işbirliği noktasında üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazır olduğumuzu bütün dostlara ifade ettik. Bu mücadele işbirliği gerektirir. G-20 liderleri şunu kabul etmiştir ki buradan çıkacak ortak bir bildiri, bu konudaki kararlı duruşumuzu ortaya koyması bakımından önemlidir. Terörün dini, milliyeti, ırkı, bölgesi yoktur. Terörizmi herhangi bir dinle ilişkilendirmek son derece yanlış olduğu gibi böyle bir tavır o dinin mensuplarına yapılacak en büyük hakarettir. Her din için hayat hakkı kutsaldır. Terör örgütleri arasında ayrım yapılmaksızın mücadele gerekir. Ayrım yapan herkes bizim gözümüzde terörle mücadelede hata içindedir" dedi.

"ÇEVREMİZDE YÖNETİLEMEZ HALE GELMİŞ ÜLKELER ORTAYA ÇIKIYOR"

Türkiye olarak DAEŞ, PKK, DHKP-C başta olmak üzere çok sayıda terör örgütüyle mücadeleye devam edeceklerinin altını çizen Erdoğan, "G-20 liderleri olarak terörle mücadele konusunda görüş birliği içinde olduğumuzu gördük. Müslüman liderler olarak İslamla hiçbir ilgisi olmayan DAEŞ terör ve vahşetine karşı ortak sorumluluklarımız üzerinde durduk. Bölgemizde ve dünyanın farklı köşelerinde meydana gelen çatışmalar hepimizi yakından etkiliyor" diye konuştu.

"Çevremizde yönetilemez hale gelmiş ülkeler ortaya çıkıyor" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'nin bunun başında geldiğine dikkat çekti. Sınır komşusu olarak Suriye'de yaşanan dramın etkilerini ilk günden beri yakinen hissettiklerini kaydeden Erdoğan, "2 milyon Suriyeli, 300 bin Iraklı olmak üzere 2,5 milyon mülteciyi topraklarımızda barındırıyoruz. Bu tavır her şeyden önce bizim için insanlık vazifesidir. Bu bir ülkenin tek başına üstesinden gelebileceği boyutu aşmıştır. Bu durum evlerinden uzaklaşan insanların geriye dönüş ümitlerinin zayıflamasından kaynaklanıyor. Uluslararası toplumun etkin bir işbirliği ve samimi bir dayanışma içinde hareket etmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"ESED'İN SURİYE'NİN GELECEĞİNDE YERİ YOKTUR"

"Kendi halkını katleden Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur, olamaz. Bu şansı kaybetmiştir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriyeliler DAEŞ ve devlet teröründen kaçıyor. Bu mültecilere yardım için daha fazla gayret edeceğimiz açıkladık. Bunun dışında kalmak sorumluluktan kaçmaktır. Mülteci olayıyla terör olayını birbirine karıştırmamak gerekiyor. İnsani krizle mücadelede samimi bir dayanışma ortaya koymalıyız. G-20 olarak dünyaya örnek teşkil etmeliyiz" diye konuştu.

Suriye'de atılması gereken adımlar için daha fazla gecikilmemesi gerektiğine de dikkat çeken Erdoğan, "Bu bizim için güçlü sürdürülebilir ve dengeli büyüme kadar önemli bir hedeftir. Bunu birlikte yapabiliriz. 2015 yılında yoğun bir küresel gündem vardı. Sorunların çoğu küresel ölçekte işbirliği gerektiriyordu. Bu bakımdan G-20 platformu tüm dünya için önemli bir imkandır. Dönem başkanlığımızda G-20'nin bu yönünü öne çıkarmanı güçlendirmenin çabası içinde olduk. Dönem başkanı olarak önceliklerimizi üç temel kavram da tanımladık. Bunlar kapsayıcılık, uygulama ve yatırımlardır. Ortak hedefimiz güçlü sürdürülebilir ve dengeli kapsayıcı bir küresel büyümeyi temin etmektir. Kapsayıcılık daha fazla kaliteli istihdam oluşturulması, eşitsizliklerin giderilmesi, refahın yaygınlaştırılması bakımından önemlidir" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset