Ergenekon tanıklarından şok ifadeler

 Terör örgütü PKK’nın elebaşısı Öcalan’ın 1999 ve 2007 tarihli ifade tutanaklarında, “Çiller’i Diyarbakır veya Malatya’da öldürtmek için bize geldiler” dediği, ancak bu ifadelerin derin yapı tarafından mahkemeye sunulan dosyadan çıkartıldığı öğrenildi.
 


Ergenekon tanıklarından şok ifadeler

 

Terör örgütü PKK’nın elebaşısı Öcalan’ın 1999 ve 2007 tarihli ifade tutanaklarında, “Çiller’i Diyarbakır veya Malatya’da öldürtmek için bize geldiler” dediği, ancak bu ifadelerin derin yapı tarafından mahkemeye sunulan dosyadan çıkartıldığı öğrenildi.

 

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın zehirlendiği yönündeki somut bulgular derin devletin ulaştığı operasyonel gücü gözler önüne sererken, ele geçirilen Abdullah Öcalan’a ait 1999 ve 2007 tarihli şok ifade tutanakları, eski Başbakan Tansu Çiller’inde korkunç bir planla öldürülüp ülkenin kaosa sürüklenmek istendiğini ortaya koydu. 

 
Devlet içerisinde bir grubun 1996 yılında Tansu Çiller’i öldürme teklifiyle kendilerine geldiğini belirten Öcalan’ın yakalandıktan sonra sorgusunda verdiği ifade derin yapı tarafından sumen altı edilmiş. Plana göre dönemin Başbakan Yardımcısı Çiller’in yurt gezisi programına Diyarbakır ve Malatya da eklenerek güvenlik boşluğu olan bir alana gitmesi sağlanıp, bu iki ilden birinde tıpkı Bahtiyar Aydın suikastındaki gibi uzun namlulu silahla başından vurularak öldürülecekti. PKK tarafından üstlenilecek eylemle darbe öncesi istenilen kaos ortamı sağlanmasının planlandığı ifade edildi.

 
ÇİLLER’İ ÖLDÜRMEYİ PLÂNLAMIŞLAR
 

Ergenekon davasında ifade veren tanıklar, eski Başbakan Tansu Çiller’in öldürülmesi için Öcalan’a öneride bulunulduğunu iddia etmişti. Ulaşılan Abdullah Öcalan’a ait görüşme kayıtları, derin devletin Tansu Çiller’i öldürmek için planladığı suikastı belgeledi. İmralı’da tutuklu bulunduğu sırada kaydedilen avukat görüşmesinin çözümünde Öcalan, devlet içerisinde bir grubun kendisiyle görüşüp dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in ortadan kaldırması için işbirliği teklif ettiğini söylüyor. 

 
“BİZ GEREKEN ŞARTLARI SAĞLAYACAĞIZ 
SİZ HALLEDECEKSİNİZ”

 
Kendisi ile görüşmeye gelenleri “Devlet içerisinde bir kesim” olarak niteleyen Apo, gerçekleşmesi olası kanlı bombalama eylemlerinin dönemin askerlerinin bulunduğu toplantılarda konuşulduğunu vurguluyor.
 
2007 tarihli kayıtta “Ben bunu daha önce de defalarca söyledim. Türkiye içinde bazı gruplar çıkıp PKK adına 40-50 kişinin öldüğü bombalı eylemler yapabilir bu tehlike her zaman var. Hatta iki-üç tane ikili oynayan dengesiz PKK’lı bulup bu eylemlerde kullanılabilirler. Bakın şimdi bunu ben söylemiyorum, Hudson’da Türk askerlerinin olduğu toplantıda bunlar konuşuluyor” diyen Öcalan, Çiller suikastı ile ilgili şöyle konuşuyor: “Daha önce söyleyip söylemediğimi hatırlamıyorum. 1996’da devletten bir kesim Çiller’i öldürme konusunda bize teklifte bulundular. Gelip ikna etmek için çabaladılar. ‘Biz gerekli şartları sağlayacağız, siz halledersiniz’ dediler.”
 
BAHTİYAR AYDIN GİBİ BAŞINDAN VURULACAKTI

 
Yakalandığı 1999 tarihindeki sorgusunda suikast planına ilişkin önemli bilgiler verdiği belirtilen Öcalan’ın ifadesinin tutanaklardan çıkartıldığı vurgulanıyor. Devlet içerisine sızan yapılanmanın Tansu Çiller’in olağan yurt gezisi programına Diyarbakır ve Malatya’yı da ekletip, bu iki ildeki güvenlik zafiyetinden faydalanmak istediği ifade ediliyor.
 
Öcalan’ın dikkat çektiği senaryo kapsamında, Tansu Çiller’in tıpkı Bahtiyar Aydın cinayetindeki gibi, PKK’nın sıklıkla kullandığı Rus yapımı uzun namlulu bir suikast silahı olan Kanasla başından vurulmak suretiyle öldürülmesinin amaçlandığı kaydediliyor.
 

ÖZAL’IN ÖLÜMÜNDEKİ SIR PERDESİNİ DAHİ ARALAR
 

Öcalan’ın sorgusunda dikkat çektiği Çiller suikastı ile ilgili bölümün mahkemeye intikal eden dosyadan çıkartıldığı öğrenildi. Suikast planı ile ilgili ayrıntının kim tarafından ifade kayıtları arasından çıkartıldığı bilinmezken, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanını öldürme teklifinin kimler tarafından yapıldığının tespit edilmesi 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın zehirlenmesine de ışık tutacağı belirtildi.  
 

DHKP/C EYLEM HAZIRLIĞINDA YAKALANMIŞTI
 
Çiller’e yönelik suikast planın daha öncede DHKP/C tarafından planlanmış, İstanbul Emniyetinin başarılı bir operasyonuyla eylem hazırlık aşamasındayken engellenmişti. 
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri 1995 yılında yakaladığı yasadışı Devrimci Halkların Kurtuluş Partisi/ Cephesi (DHKP/C) örgütü üyelerinin üzerlerinde dönemin Başbakanı Tansu Çiller’e yönelik suikast planları ele geçirmişti. DHKP/C üyesi (Deniz) kod adlı R.T’nin evinde yapılan operasyonda ele geçen doküman ve eylem planlarında Başbakan Çiller, bazı bakanlar ve İstanbul’daki bazı ilçe belediye başkanlarının evlerinin planları bulunduğu tespit edilmişti. Elde edilen veriler üzerine genişletilen operasyonlarda İstanbul’un değişik semtlerinde DHKP/C üyesi 20 örgüt elemanı daha ele geçirilmişti.

 
AYDIN BAŞINDAN VURULMUŞTU

 
22 Ekim 1993’te Diyarbakır’ın Lice ilçesine PKK tarafından baskın yapılmış, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komando Komutanlığı, Kaymakamlık ve diğer kamu binaları ateşe tutulmuştu. Saldırı üzerine Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın helikopterle Lice’ye intikal edip Jandarma Bölük Komutanlığı’nın bahçesine indiği sırada keskin nişancı tüfeği Kanas’la başından vurulup şehit edilmişti. Olay sonrası bulunan Kanas daha sonra askeri yetkiler tarafından kaybedilmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset