Erdoğan'ın tasfiye edeceği 3 kurum!

Hükümet, HSYK, Danıştay ve Yargıtay'ı kapsayan Anayasa Değişikliği için muhalefetin kapısını çalmaya hazırlanıyor.MUHALEFET İÇİN DE FORMÜL DÜŞÜNÜLDÜ17 Aralık operasyonlarından sonra muhalefetin, Ak Parti'nin elini kolaylaştıracak uzlaşmaya yanaşması zor g

Erdoğan'ın tasfiye edeceği 3 kurum!

Hükümet, HSYK, Danıştay ve Yargıtay'ı kapsayan Anayasa Değişikliği için muhalefetin kapısını çalmaya hazırlanıyor.

MUHALEFET İÇİN DE FORMÜL DÜŞÜNÜLDÜ

17 Aralık operasyonlarından sonra muhalefetin, Ak Parti'nin elini kolaylaştıracak uzlaşmaya yanaşması zor görülüyor. Ak Parti'nin buna karşı da formülü hazır: CHP ya da MHP 'nin desteğini alabilmek için muhalefetin istediği tutuklu vekil sorununu da çözecek 'dokunulmazlıklar' maddesini pakete koymak...

HEDEFTE 3 KURUM VAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Uzakdoğu ziyareti öncesi iki tam gününü geçirdiği İstanbul'da kritik görüşmeler yaptı. Erdoğan'ın çalışma ofisinin bulunduğu Dolmabahçe ile Kısıklı'daki evinde önemli kararlar alındı. Hukukçu kurmayların da katıldığı Dolmabahçe'deki görüşmeden, "Yeni Anayasa Paketi" çıktığı söyleniyor. Radikal'e ulaşan bilgilere göre, 17 Aralık operasyonu sonrası oluşan tablodan rahatsız olan Hükümet, 12 Eylül 2010 referandumuyla oluşturduğu yüksek yargı kurumlarını 3 yıl aradan sonra değiştirmek istiyor. Hedefteki kurumlar: HSYK, Yargıtay ve Danıştay. Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısı ve seçim sisteminde değişiklikte ısrarcı olan Hükümet, Anayasa Değişikliği için muhalefet partilerinin kapısını çalmaya hazırlanıyor.

ÖNCELİK 60 MADDE

Muhalefete Anayasa Değişikliği teklifi yapacak olan iktidar iki seçenek sunacak. Ak Parti, daha önce Uzlaşma Komisyonu'nun kabul ettiği 60 maddeyi ya da "mini paketi" Meclis'ten geçirmeyi önerecek. Ak Parti'nin her iki senaryoda da birinci önceliği özellikle HSYK'da değişiklik yapmak. Ak Parti HSYK'nın "Hakimler Kurulu" ve "Savcılar Kurulu" olarak ikiye ayrılmasını, üyelerinin TBMM tarafından ya da her yargıcın tek bir adaya oy verdiği yöntemle seçilmesini istiyor. 17 Aralık süreciyle oluşan tablo, iktidar ile muhalefetin uzlaşma olasılığını zayıflattığı için de, daha önce CHP ve MHP'nin de savunduğu maddelerin pakete eklenmesi düşünülüyor. Bunların başında tutuklu vekil sorununun çözümü ve dokunulmazlığın sınırlandırılması geliyor. Ak Parti'nin önerisi, yasama dokunulmazlığı başlığıyla Anayasa'nın 83'üncü maddesine kısıtlama getiren 14'üncü maddeye atıfta bulunulması hükmünün kaldırılması.

BDP GÜNDEMDE YOK

AK Parti kurmaylarının Anayasa Paketi için başka başlıklar üzerinde çalıştıkları da söyleniyor. Ak Parti, Anayasa Değişikliği için CHP ya da MHP'den en az birinin desteğinde ısrarcı. Gündemde BDP ile işbirliğiyle referanduma gitme seçeneği bulunmuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler