Erdoğan’dan "dokunulmazlık" açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili, "Bana göre Sayın Başbakanın bu konudaki açıklaması isabetli olmuştur. Temenni ederim ki diğer siyasi partiler de buna katkı vermek suretiyle süratle Meclis'ten geçer" dedi. Cumhurbaşka

Erdoğan’dan "dokunulmazlık" açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili, "Bana göre Sayın Başbakanın bu konudaki açıklaması isabetli olmuştur. Temenni ederim ki diğer siyasi partiler de buna katkı vermek suretiyle süratle Meclis'ten geçer" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Karadeniz ve Romanya, göçmenler için alternatif bir yol olabilir mi? Siz ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, "Bu konuda her şeyden önce şu anda Türkiye, üzerinden böyle bir göç yolu oluşturulması konusunda çok sıkı tedbirler almış vaziyette. Buna fırsat vermiyoruz. Sahil Güvenlik botlarımız sürekli olarak buralarda turluyor ve engelliyorlar. Özellikle 18 Mart'tan sonraki süreçte bu kontroller daha da artırıldı. Buna fırsat verilmiyor. Bildiğiniz gibi ağırlıklı olarak bu tür kaçışlar Ege sahillerindeydi, bundan sonraki süreçte de bu kararlı bir şekilde devam edecek. Yani karşılıklı olarak mutabakatımızla, Türkiye-Romanya, Türkiye-Yunanistan, aramızda dayanışmayla bunu götürmemiz gerekiyor" karşılığını verdi.

"BU TÜR MUHALİF SESLER HER ÜLKEDE ÇIKABİLİYOR"

"Bükreş'te inşa edilmesi planlanan camiyle ilgili, proje konusunda bir tarih var mı? Romanya'da bazı muhalif sesler yükseldi, bu konuda ne söylemek istersiniz?" sorusu üzerine Erdoğan, "Bu tür muhalif sesler her ülkede çıkabiliyor. Biz tabi daha önceki ziyaretimde Sayın Cumhurbaşkanı ile bu konuyu görüştük. Şu anda arkadaşlarımız işin izin safahatlerini yürütürken bir taraftan da proje çalışmaları devam ediyor. Hazırlanmış bir proje var fakat biz bunun geliştirilmesini de istedik. Bunlar bizim karşılıklı dayanışmamızın, karşılıklı bu noktadaki kültürel diyalogumuzun en güzel ifadesi olacaktır" ifadelerini kullandı.

"BANA GÖRE SAYIN BAŞBAKANIN DOKUNULMAZLIKLAR KONUSUNDAKİ AÇIKLAMASI İSABETLİ OLMUŞTUR"

"Dokunulmazlıklar konusunda yaşanan süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Her şeyden önce dokunulmazlık kavramının yanlış anlaşıldığı düşüncesindeyiz. Dokunulmazlık kavramı aslında fezlekelerle ilgili bir kavram, kimin fezlekesi varsa onları ilgilendiren bir konu, onun yargılanma sürecinin önünü açan bir konu. Aynı zamanda bu siyasetçinin, bu yargılanmayla ilgili bir bariyer oluşturuyormuş gibi kamuoyunda atmosfer oluşturuyor. Bu düzenlemeyle beraber siyasetçi tamamıyla 506 dosyayı yargıya göndermiş oluyor. Bildiğiniz gibi bu dosyalar salt terörle alakalı değil. Bunların içinde memur arkadaşlarımızla alakalı görevi kötüye kullanma, görevi ihlalle ilgili dosyalar var. Siyasetçiler için seçim yasaklarını ihlal fezlekeleri var, hakaret fezlekeleri var. Böylece buradaki bu dokunulmazlık dosyalarının tamamıyla yargıya açılması siyasetçinin de sırtındaki bir yükün aslında indirilmesi anlamına gelir. Yargı bununla ilgili kararını verir ve böylece yola devam eder. Olay bir kişi, üç kişi, beş kişi olayı değildir. Bana göre Sayın Başbakanın bu konudaki açıklaması isabetli olmuştur. Temenni ederim ki diğer siyasi partiler de buna katkı vermek suretiyle süratle Meclis'ten geçer" yanıtını verdi.

"TERÖRE KARŞI ORTAK BİR TAVIR SERGİLENECEK FARKLI TAVIR SERGİLENMEMELİ"

"Brüksel'deki saldırı sonrasında ABD'de resmi kurumlarda bayrakların yarıya indirilmesi kararı alındı, Fransa'da Eyfel Kulesi'nin Belçika bayrağının ışıklarıyla ışıklandırılması kararı vardı, İngiltere'de başbakanlık konutunda bayrakların yarıya indirilmesi söz konusuydu. Türkiye'de bir ay içerisinde iki saldırı oldu. Aynı hassasiyetin gösterildiğini düşünüyor musunuz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Bu eylemler karşısında şu ülke niye böyle davrandı, bu ülke niye böyle davrandı böyle bir şeyi söyleme yetkim veya yetkimiz yok. Ancak teröre karşı ortak bir tavır sergilenecekse bu filanca ülkede olduğu zaman farklı filanca ülkede olduğu zaman farklı tavır sergilenmemeli. Bu uluslararası bir mutabakat gerektiren konudur, yani ilke konusudur. Şurada son 3 ay içerisinde Türkiye'nin yaşadığı bu tür eylemler sayısal olarak bize yüzlerce kayıp verdirdi ama farklı yerlerde dünyayı ayağa kaldıranlar, Türkiye'de olan bu olaylar karşısında bu hassasiyeti göstermemişlerdir. Hatta şu anda yapılmakta olan operasyonlarla ilgili bize farklı nasihat vermek isteyenler çıkmıştır. Acaba terörün olduğu bu tür ülkelerde operasyonların olmaması diye bir şey söz konusu mu? Dünyada bütün ülkeler bu tür operasyonları yapmaktadır. Yani burada Amerika farklı bir uygulama yapmış olabilir, Fransa farklı bir uygulama yapmış olabilir, onlar tabi kendi takdirleridir. Doğrusu bizim böyle bir beklentimiz de olmadı zaten. Olsa tabii ki memnuniyetimizi ifade etmekten başka bize bir şey düşmezdi. Bazılarının telefonları olmuştur, biz de kendilerine şükranlarımızı bildirmişizdir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler