Erdoğan Türk askerine seslendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan ziyareti kapsamında Doğan Kışlası'nda bulunan Türk askerleriyle bir araya geldi. Erdoğan konuşmasında, "Sizin buradaki dik ve vakur duruşunuz bizim türkiye'de emniyet ve huzur içerisinde olmamızı sağlıyor" de

Erdoğan Türk askerine seslendi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan ziyareti kapsamında Doğan Kışlası'nda bulunan Türk askerleriyle bir araya geldi. Erdoğan konuşmasında, "Sizin buradaki dik ve vakur duruşunuz bizim türkiye'de emniyet ve huzur içerisinde olmamızı sağlıyor" dedi. 

Doğan Kışlası'nda Türk askerlerine seslenen Erdoğan, Türk halkının Türk askerleriyle gurur duyduğunu belirterek, "Sizlere aziz milletimizin yürekten selamlarını iletiyorum. Sizler burada vatanınızdan uzakta çok şerefli bir görevi başarıyla yapmanın gururunu taşıyorsunuz. Biliyorum ki ailelerinizde bu gururu taşıyor. Tıpkı sizler gibi, tıpkı aileleriniz gibi 77 milyon aziz milletimizin de sizlerle gurur duyduğunu, sizlerle iftihar ettiğini burada tekrar hatırlatmak istiyorum. Bu ziyaret ve buluşma vesilesiyle tüm şehitlerimizi özelliklede Afganistan'da görev yaparken şehit olan askerlerimizi rahmetle, minnetle yad ediyor, Allah onlardan razı olsun, mekanları inşallah cennet olsun diyorum. Değerli kardeşlerim bugün Afganistan'a günübirlik bir ziyaret gerçekleştirdik. Yeni seçilen cumhurbaşkanı sayın Eşref Gani'yle görüştük, cumhurbaşkanı birinci yardımcısı sayın Raşid Dostum ve İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah'ı da kabul ederek değerlendirmelerde bulunduk. Bugünkü ziyaretimiz birçok yönden ilk olma özelliğini taşıyor. 2005 yılında Afganistan'a başbakan olarak gelmiştim. Ancak Cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye'den Afganistan'a 46 yıl sonra ilk kez bir resmi ziyareti bugün gerçekleştirdik. Ayrıca Afganistan'ın yeni cumhurbaşkanına devir teslimden sonra ilk resmi teması gerçekleştiren ülkede bu ziyaretle birlikte Türkiye oldu. İlkleri gerçekleştirdiğimiz bu ziyaret Afganistan'a verdiğimiz örneğin somut bir tezahürü oldu" dedi.

Afganistan'ın Türkiye için çok önemli olduğunu kaydeden Erdoğan, "Afganistan'ın Türkiye nezdinde gerçekten çok müstesna bir yeri var. Osmanlı ordusu subaylarından Cemal ve Enver Paşalar Afganistan'ın bağımsızlığına kavuşabilmesi için gerçekten yoğun bir müdahale vermişlerdir. Hatta hem Cemal hem de Enver Paşa bu bölgede yürüttükleri mücadele esnasında şehit edilmişlerdi. Afganistanlı kardeşlerimiz Türkiye topraklarının işgali karşısında büyük teessür yaşamış, tıpkı Pakistan, Hindistan ve Bangladeş Müslümanları gibi kurtuluş savaşımız için büyük fedakarlıkta bulunmuş, önemli destek vermişlerdi. Afganistan'la tarihi bağlarımızı hiçbir zaman unutmadık. Afganistan'la olan kadim kardeşliğimizi hiçbir zaman ihmal etmedik. Bu ülkenin geçirdiği zor süreçlerde barışın sağlanması, istikrarın ve güvenin tesis edilmesi için çok önemli destekler verdik. Çeşitli kurumlarımızın Afganistan'da tamamladıkları ve yürüttükleri proje sayısı 800'e ulaştı. Afganistan'ın her şehrinde din, mezhep, etnik köken ayrımı yapmadan herkese ulaşmanın, herkese yardım ulaştırmanın mücadelesi içerisindeyiz. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin burada varlığı Afganistan'a verdiğimiz önemin ve karşılıklı dayanışmanın elbette en somut göstergesidir" dedi.

"AY YILDIZLI BAYRAĞIMIZ AFGANİSTAN'DA BARIŞ, DAYANIŞMA, KARDEŞLİK ANLAMINA GELİYOR"

Erdoğan, Türk askerlerine yaptığı konuşmada, "Şunu da büyük bir iftiharla söylemek istiyorum, başbakanlık yaptığım süre içerisinde dünyanın birçok devlet başkanı ve başbakanı Afganistan'daki askerlerimizden övgüyle bahsettiler. Sizin birikiminiz, disiplininiz özellikle de kahramanlığınız sadece Afganistan, sadece Türkiye sınırlarında kalmıyor. Bütün dünyada takdirle, gıptayla karşılanıyor. Afganistan'da diğer hiçbir yabancı askerin mazhar olamadığı şekilde yerel halkın da ilgi ve teveccühüne mazhar olduğunuzu biliyorum. Ay yıldızlı bayrağımız Afganistan'da barış anlamına geliyor, dayanışma anlamına geliyor, kardeşlik anlamına geliyor. Tıpkı Kosova'da, Bosna Hersek'te, Lübnan'da, Somali'de olduğu gibi Afganistan'da da bu güveni tesis eden sizler oldunuz. Sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Aziz milletimizin şükranlarını burada bir kez daha sizlere iletiyorum. Sizlerle gurur duyduğumuzu ve her zaman da gurur duyacağımızı bilmenizi istiyorum. Zaman zaman Türkiye'de askerlerimizin yabancı ülkelerde görev yapmalarının acımasızca eleştirildiğine maalesef şahit oluyoruz"dedi.

Türk bayrağının barış, dayanışma ve kardeşlik anlamına geldiğini kaydeden Erdoğan, "Bakın burada yakın tarihimizden bir subayımızı Afganistan'la da ilgili olması hasebiyle bir kez daha hatırlamak ve hatırlatmak arzusundayım. 2012 yılında İstanbul'da Harp Akademileri Komutanlığı'nda kurmay subaylarımıza yaptığım konuşmada da o subayımızı ve Afganistan'daki bir hatırasını nakletmiştim. Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşı'nda yenilmiş ve Mondros gereğince askerlerini bölgeden çekmeye başlamıştı. Fahrettin Paşa o esnada Medine'yi savunan Osmanlı birliğinin başındaydı. Kendisine İstanbul'dan defalarca silahları bırakmasına, Medine'yi teslim etmesine ve kendisinin de teslim olmasına dair emir geldiği halde o Medine'yi ve Medine'de Hazreti Peygamberin mübarek kabrini bırakmak istemiyordu. Aylarca Medine'yi kahramanca müdafaa etti. Öyle ki adı da Çöl Kaplanı olarak tüm bölgeye yayıldı. 1921 yılında Gazi Mustafa Kemal'in talimatıyla Fahrettin Paşa Afganistan'a atadığımız ilk büyükelçimiz oldu. Geldi burada şerefle büyükelçilik görevi yaptı. Burada yaşadığı bir olayda çok enteresandır. Kabil'de bir yangın çıkıyor. Fahrettin Paşa hemen mahiyetini topluyor ve yangına koşuyor. Medine müdafaasının kahramanı o muhteşem subay ve büyükelçi büyük bir tevazu ile elinde su kovası Kabil'deki yangını söndürmeye çalışıyor. O esnada yanındakilere de şunu söylüyor, ‘Nerede bir hadise varsa Türk'te orada.' İşte Türk askerinin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bizim subay, astsubay, uzman ve erlerimizin vizyonu budur. Bu vizyon yeni değil. Asırlardır 2000 yıllık bir tarih yolculuğundan süzülerek bugünlere gelmiştir. Nerede bir hadise varsa nerede bir ihtiyaç sahibi varsa, nerede bir mazlum varsa Türkiye yardımlarıyla, yardım kuruluşlarıyla, devletiyle, milletiyle gerektiğinde askeriyle oradadır. 9 asır önce haçlı seferleri olduğunda kahraman Türk askeri bütün bölgeyi tek başına savunmuştur. Endülüs'e el uzatan, Açe'ye ulaşan Avrupa'nın mazlumlarına kucak açan, Galiçya'da, Kore'de, Azerbaycan'da bütün bu coğrafyada dost ve kardeşlerinin imdadına koşan Türk askeri olmuştur" dedi.

"SİZİN BURADAKİ DİK VE VAKUR DURUŞUNUZ BİZİM TÜRKİYE'DE EMNİYET VE HUZUR İÇERİSİNDE OLMAMIZI SAĞLIYOR"

Erdoğan açıklamasında, "Esasen bu vizyon büyük devlet vizyonudur. Osmanlı büyük bir devlet olduğu için vizyonuyla hareket ettiği için toprakları kadar toprakları dışında da asker bulundurmuş, muhtaçlara yardım elini uzatmıştır. Şu anda ekonomisiyle büyük devletlere bakın dünyanın her yanında kriz bölgelerinde askerleriyle var olduklarını görürsünüz. Binlerce kilometre uzaktan kalkıp, kriz bölgelerinde operasyonlar yaptıklarını görürsünüz. Şimdi siz bunu bu bölgede yaşıyorsunuz. Niye bu soruna cevap bulmak lazım. Türkiye'de tamamen büyük devlet vizyonuyla sadece ve sadece barışı tesis etmek için ulaşabildiği her yere kimi zaman TİKA'sıyla kimi zaman Kızılay'ıyla kimi zaman AFAD'ıyla kimi zamanda TSK ile ulaşıyor. Dikkatlerinizi çekiyorum Suriye'nin Ayn el Arap, diğer adıyla Kobani şehrinden Türkiye'ye sığınanlara da en başta kucak açan, onları dostça, kardeşçe kucaklayan yine TSK olmuştur. Bazı densizler çıkıp Mehmetçiğe taş atıyor olabilirler. Bazı alçaklar çıkıp Mehmetçiğe kurşun sıkıyor olabilir. Barış için görev yaptığımız yerlerde bazıları çıkıp düşmanca tavır sergiliyor olabilirler. Dünyanın en büyük ve en kadim ordularından biri olan TSK bu insanlık dışı saldırıların hiç birine boyun eğmez, hiç birinden etkilenmez ve vazifesini kararlılıkla yerine getirme idealinden asla vazgeçmez" dedi.

77 milyonun Türk askerlerinin arkasında olduğunu belirten Erdoğan, "Sizin arkanızda 77 milyon var. 77 milyonun hayır duası var. Sizin arkanızda bölgesinde ve dünyasında artık çok daha güçlü, çok daha itibarlı bir devlet Türkiye Cumhuriyeti devleti var. İşte bu özgüvenle vazifelerinizi ifa etmenizi sizlerden rica ediyorum. Sizler Medine kahramanı ilk Kabil Büyükelçimiz Fahrettin Paşa'nın, Gazi Mustafa Kemal'in, 2012 yılında bir helikopter kazasında şehit verdiğimiz Binbaşı Serkan Doğan'ın ve diğer şehitlerimizin aziz hatıralarını üzerinizde taşıyorsunuz. Hem onlara hem de aziz milletimize mahcup olmayacağımızı çok iyi biliyoruz. Sizin buradaki dik ve vakur duruşunuz bizim Türkiye'de emniyet ve huzur içerisinde olmamızı sağlıyor. Türkiye'deki emniyet ve huzur ortamı sizin burada özgüvenle görev yapmanızı temin ediyor. Bu şekilde devam edecek hem ülkemizin itibarını büyütecek hem de dost ve kardeşlerimize tarih boyunca silinmeyecek vefa örnekleri emanet edeceğiz. Her birinizin tek tek o pak alınlarınızdan öpüyorum. Ay yıldızlı bayrağımızı ülkemizden çok uzaklarda onurla şerefle gururla dalgalandırdığınız için sizlere şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Allah her daim yar ve yardımcınız olsun diyor, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Sağ olun var olun" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset