Erdoğan: Alınan ihbarla gemi vurulmaz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba ile ortak basın toplantısı düzenledi. Libya'da vurulan Türk gemisi ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Alınan ihbar neticesinde bir gemi vurulmaz. Bir kuru yük gemisi bunda si

Erdoğan: Alınan ihbarla gemi vurulmaz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba ile ortak basın toplantısı düzenledi. Libya'da vurulan Türk gemisi ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Alınan ihbar neticesinde bir gemi vurulmaz. Bir kuru yük gemisi bunda silah olduğu ihbarı varsa ki bu Tobruk 13 mil açıklarında bir kuru yük gemisi. Libya hükümetine yönelik şiddetli bir şekilde kınadık, kınıyoruz. Bizim bayrağımızın olması halinde durum çok daha farklı olurdu o ayrı mesele. Bunlar henüz devlet olamamışlar. Devlet olamadıkları için bu tür yollara başvuruyorlar. Bunu şiddetle kınıyoruz. Hukukuki haklarımız mahfuz kalmak suretiyle işin takipçisiyiz. Sorumluların derhal Libya yetkilileri tarafından bulunması gerekir. Bunun da takipçisi olacağız" dedi.

ŞU ANDA AFRİKA'DA 39 BÜYÜKELÇİLİĞİMİZ VAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba'ya "Değerli kardeşim" diye hitap ettikten sonra, "Şu anda Afrika'da 39 büyükelçiliğimiz var. Hedefimiz Afrika'nın tüm ülkelerinde birer büyükelçiliğimizin olması. Afrika ülkelerinden de şu ana kadar ülkemizdeki büyükelçilik sayısı 31'e yükselmiş bulunuyor" dedi.

BUGÜN DÜNYANIN BİR ÇOK BÖLGESİNDE SIKINTILAR, ÇATIŞMALAR VAR

Dayanışmanın her yerde gerekli olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün dünyanın bir çok bölgesinde sıkıntılar, çatışmalar var. Bu krizlerin üstesinden ülkelerin tek başına gelmesi mümkün değil. Dayanışma her yerde gerekiyor" dedi.

BOKO HARAM TERÖR ÖRGÜTÜ HEPİMİZİN ORTAK SORUNU

Boko Haram terör örgütünün yol açtığı acıların ortak sorun olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan din temelli çatışmalar, Boko Haram terör örgütünün yol açtığı tahribat ve acı Doğu Afrika'daki yoksulluk sadece bu coğrafyanın değil hepimizin ortak sorunudur. Tel örgü ve duvarları yükselterek korunmaya çalışanlar beyhude bir çabanın içindedirler."

DEĞERLİ DOSTUM ALİ BONGO İLE 300 MİLYON DOLAR HEDEFLEMİŞTİK

Gabon ile 300 milyon dolarlık bir ticaret hacminin hedeflendiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Afrika ülkelerinin gelişmiş ülkeler için bir hammadde deposu olarak görülmesi doğru bir yaklaşım değildir. Aramızdaki ticaret hacmi, 2013 yılında 97 milyon dolara çıktı. Ekonomik krizlerin olduğu dönem sebebiyle 2013'te bunun 60 milyon dolara düştüğünü görüyoruz. Biz değerli dostum Ali Bongo ile bir hedef belirlemiştik. 300 milyon dolar hedeflemiştik. Sekte var. Hedefi yakalamanın gayreti içerisinde olacağız" ifadelerini kullandı.

LİBREVİL'DE İNŞALLAH BİR İMAM HATİP LİSESİ AÇACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğitim işbirliği kapsamında Librevil'de inşallah bir İmam Hatip Lisesi açacağız. Şu anda yer tahsisi yapılması hususunda da mutabakat sağlandı. Okulu en kısa sürede bitireceğiz" dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN ÖYLE ŞEYLER DUYUYORUZ Kİ BU BOTLAR BOŞ OLARAK GÖRÜLDÜĞÜ YERDE VURULMALI

Göç sorununa değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Göç artık dünyada önemli bir sorun haline geldi. Göç ölüme bir malzeme olarak düşünülmemeli. Şu anda Akdeniz'de ve Ege'de olduğu gibi botlarla, balıkçı tekneleri ile kaçanlar, bir boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı zaman genelde onları kurtarma gayreti içerisinde olanlar yok. Fakat bizim Sahil Güvenlik güçlerimiz kurtarıp, kurtardıktan sonra da ülkelerine göndermenin peşinde. Fakat şu anda Avrupa Birliği'nden öyle şeyler duyuyoruz ki bu botlar boş olarak görüldüğü yerde vurulmalı. Ne demek bu. Bunun böyle bir göç için bot olduğunu neye göre tespit ediyorsunuz. Bunlar yanlış şeyler. Avrupa Birliği kendi içinde şu anda sıkıntılar yaşıyor. Geçenlerde İtalya, bu konuda böyle bir şeyleri yapma hakkımız yoktur. Bunu tartışmaya başladı. Türkiye olarak bizler elimizden gelen desteği nasıl veririz? Hep bunu düşündük" açıklamasını yaptı.

BUNLAR HENÜZ DEVLET OLAMAMIŞLAR. DEVLET OLAMADIKLARI İÇİN BU TÜR YOLLARA BAŞVURUYORLAR

'Dün Türk gemisi içinde silah olduğu iddiasıyla Libya yönetimi tarafından vuruldu. Olayla ilgili size gelen bilgiler neler? Türkiye'nin karşı bir girişimi olacak mı?' sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Alınan bir ihbar neticesinde bir gemi vurulmaz. Bir kuru yük gemisi bunda silah olduğu ihbarı varsa ki bu Tobruk 13 mil açıklarında bir kuru yük gemisi. Bu Türk Bayrağı bandıralı olan değildi. Bu Cook Islands oraya ait bandıralı olan bir gemi. Ama geminin sahipleri Türk. Böyle bir silahlı atış veya maalesef ateş altında kalması neticesinde 3. kaptan malum ölüyor. Libya hükümetine yönelik şiddetli bir şekilde kınadık, kınıyoruz. Bizim bayrağımızın olması halinde durum çok daha farklı olurdu o ayrı mesele. Fakat ne olursa olsun bunların yapması gereken kalkarlardı bunlar kendi aynı şekilde sahil güvenli botları ile bu gemiyi durdurur, limana çeker bu konteynırlar açılır silah var mı yok mu görülürdü. Bunlar henüz devlet olamamışlar. Devlet olamadıkları için bu tür yollara başvuruyorlar. Bunu şiddetle kınıyoruz. Hukukuki haklarımız mahfuz kalmak suretiyle işin takipçisiyiz. Sorumluların derhal Libya yetkilileri tarafından bulunması gerekir. Bunun da takipçisi olacağız. Libya'nın kendi içinde çok büyük bir sıkıntısı var. Çok başlılık var. İki başlılık demiyorum. Bir gizliliğe, neticesi ne olursa olsun demeden sonuna kadar kovalayacağız. Bu işin faillerini de inşallah ortaya çıkaracağız" diye yanıt verdi.

ASKERİ İŞBİRLİĞİ ALANINDA ÖNEMLİ BİR ANLAŞMA İMZALADIK

Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, "Bugün çok önemli bir alan olan askeri işbirliği alanında önemli bir anlaşma imzaladık. Bizim için yeni olan bir takım sorunlar ile karşı karşıyayız bunların arasında terörizm var. Deneyime sahip değiliz. Askeri işbirliği bizim için önemli bir konu. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yeni bir uluslararası ve çok kutuplu yeni bir düzen gerektiği konusunda aynı vizyona sahibiz" diye konuştu.

Türkiye ile Gabon arasında 5 anlaşma imzalandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler