Erdoğan "Afrika'ya açılım tamamlandı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Uzun süredir emek verdiğimiz, istikrarlı bir şekilde devam ettirdiğimiz Afrika'ya açılım politikamızı başarıyla tamamladık. Artık Afrika Ortaklık Politikası diye adlandırdığımız ve her alanda işbirliğimizi derinleştirm

Erdoğan "Afrika'ya açılım tamamlandı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Uzun süredir emek verdiğimiz, istikrarlı bir şekilde devam ettirdiğimiz Afrika'ya açılım politikamızı başarıyla tamamladık. Artık Afrika Ortaklık Politikası diye adlandırdığımız ve her alanda işbirliğimizi derinleştirmeyi hedefleyen yeni bir anlayışa geçmiş bulunuyoruz" dedi. 

Erdoğan, Cezayir'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yardımcısı, bakanlar ve işadamlarından oluşan kalabalık bir heyetle Cezayir'e resmi bir ziyarette bulunacaklarını belirterek, Cezayir ziyaretinin ardından 2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi vesilesiyle 20-21 Kasım 2014 tarihlerinde Ekvator Ginesi'nin başkenti Malabo'da bulunacağını kaydetti.

Cezayir ile ilişkilerin tarihe uzanan bir ilişki olduğunu ifade eden Erdoğan, başbakanlığı döneminde bu ülkeye gerçekleştirdiği ziyarette "verimli bazı adımların atıldığını ve kardeşlik bağlarıyla güçlenen bir süreç yaşandığını" söyledi.

Cumhurbaşkanı, "2006 yılındaki ziyaretim sırasında iki ülke arasında bir dostluk ve işbirliği anlaşması imzaladık. Geçen seneki ziyaretimde de ilişkilerin daha ileri bir seviyeye çıkarılması için görüş alışverişinde bulunduk. Cezayir, dost ve kardeş bir ülke olmasının yanında son yıllarda gerçekten çok ciddi bir kalkınma hamlesi içinde olan bir ülke" dedi.

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika ve Başbakanı Abdülmalik Sellal ile yapacağı görüşmelerde, siyasi ekonomik ve kültürel ilişkiler başta olmak üzere bütün ilişkilerin etraflıca ele alınacağını belirten Erdoğan, görüşmelerde güncel gelişmelere ilişkin de fikir alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.

-Afrika'da "tarihi zirve"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malabo'da yapılacak "tarihi zirveye", 14 Afrika ülkesinden devlet başkanı, hükümet başkanı ve yardımcılarının katılacağını ifade ederek, toplantıya diğer Afrika ülkelerinden de gözlemci düzeyinde üst düzey katılım beklediklerini söyledi.

Ziyaret süresince ikili görüşmeler yapacağına değinen Erdoğan, ayrıca Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı ile 20 Kasım günü bir akşam yemeğine ev sahipliği yapacaklarını, 21 Kasım'da da zirveye eş başkanlık yapacağını belirtti.

Erdoğan şunları söyledi:

"Uzun süredir emek verdiğimiz, istikrarlı bir şekilde devam ettirdiğimiz Afrika'ya açılım politikamızı başarıyla tamamladık. Artık Afrika Ortaklık Politikası diye adlandırdığımız ve her alanda işbirliğimizi derinleştirmeyi hedefleyen yeni bir anlayışa geçmiş bulunuyoruz. Bugün, 39 Afrika ülkesinde büyükelçiliğimiz bulunuyor, yani bayrağımız kıtanın hemen her bölgesinde iftiharla dalgalanıyor. Afrikalı dostlarımızın da işbirliğini geliştirmek, diplomatik temsili artırmak noktasında oldukça istekli ve kararlı olduğunu görüyoruz. Nitekim, ortak çabalarımız neticesinde bugün Ankara'da 30'u aşkın ülkenin büyükelçiliği bulunuyor. Sahra altı Afrika ülkeleriyle dış ticaret hacmi son on yılda on kat  artmış vaziyette. Yatırımlarımız da aynı şekilde katlanarak büyüdü. Türk Hava Yolları, Afrika'da 40 noktaya doğrudan sefer düzenleyerek, kıtayı Türkiye'ye ve dünyaya bağlıyor." 

Afrika ile her alanda yürütülen işbirliğini, "her iki tarafın da faydasına olacak şekilde, kazan-kazan prensibine göre sürdürmeyi" istediklerini vurgulayan Erdoğan, zirvede kabul edilecek Türkiye-Afrika ortaklığına ilişkin bildiri ve 2015-2018 ortak uygulama planının "önümüzdeki dönemin yol haritası olacağını" dile getirdi.

Erdoğan, Cezayir ziyareti ve  2. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin "ülke, millet ve tüm Afrika için hayırlara vesile olmasını dilediğini" kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset