Eker'le çiftçi arasında fiş gerginliği

Antalya'yı vuran dolu ve selin verdiği zarar kısa sürede Bakanlar Kurulu'na gelecek. Tarım Bakanı, kendisine domates fişi uzatan bir vatandaşla gerginlik yaşadı.Antalya'nın Aksu ilçesi Yurtpınar beldesindeki selde kaybolan genç kızın cesedi bulundu. 20 ya

Eker'le çiftçi arasında fiş gerginliği

Antalya'yı vuran dolu ve selin verdiği zarar kısa sürede Bakanlar Kurulu'na gelecek. Tarım Bakanı, kendisine domates fişi uzatan bir vatandaşla gerginlik yaşadı.

Antalya'nın Aksu ilçesi Yurtpınar beldesindeki selde kaybolan genç kızın cesedi bulundu. 20 yaşındaki Songül Kazak, dün Dereboğazı Mevkii'nde suya gömülen serasına bakmak için gidince sele kapılmıştı. Genç kızın cesedi su çekildikten sonra seraya yakın bir noktada bulundu. Antalya'yı vuran dolu ve sel 7 bölgede büyük zarara neden olurken, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ile Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker Yurtpınar'daki seraları gezdi, mağdur vatandaşlarla görüştü.

Şahin ve Eker, bugün sabah saatlerinde cesedi bulunan Songül Sazak'ın evini de ziyaret ederek, ailesine başsağlığı diledi.

Taziye ziyaretinin ardından bir kahvehanede vatandaşlarla bir araya gelen TBMM Başkanı Şahin ile Tarım Bakanı Eker, burada bir sandalyenin üzerine çıkıp, megafondan halka seslendi.Bölgedeki seraları gezdiğini ve tarım alanlarının ciddi zarar gördüğünü aktaran Şahin, şöyle konuştu:

''Bakanlar Kurulu'nun ilk toplantısında, bu konunun ele alınmasını arzu ediyorum. Bunu, şahsım ve siz vatandaşlarımız adına arzu ediyorum. Eğer burada 'doğal hayat etkilenmiştir' diye bir karar alırsanız, bunun vatandaşlarımızın kredi borçlarıyla ilgili bir takım iyileştirme sonuçları olacaktır. Onların yeni krediler almak suretiyle şu anda hasar gören seralarını eski haline getirmeyle ilgili bir takım sonuçları olacaktır. O bakımdan Sayın Bakanımızdan bizim istirhamımız, bu konuyu Bakanlar Kurulu gündemine taşıması ve bu konuda bir karar alınmasıdır. TBMM Başkanlığına bu konuda bir görev düşerse Meclisimiz geçmişte hep bu konuda üzerine düşeni yapmıştır, bundan sonra da yapacaktır.''

Mehmet Ali Şahin, konuşmasının ardından kendisini dinleyen vatandaşlardan Turan Şahin'e söz verdi. Turan Şahin, Türkiye'nin 2010 yazında 7 milyon TL tutarında domates ithal ettiğini, Antalya Toptancı Hali'nde yerli domatesin fiyatının ise 50-60 kuruş civarında olduğunu söyledi.

Salçalık domatesi ise 20 kuruştan sattıklarını anlatan Turan Şahin, şu görüşleri dile getirdi: ''Neden 20 kuruş? Mahsul para etmediği için ürünlerimizi beklettik. Bu, bizi kurtarmıyor. Zaten kurtarmazken bir de böyle doğal afet yaşadık. Başbakan Erdoğan Antalya'ya geldiğinde burası için 'arı kovanı gibi çalışıyorlar' dedi. Biz Antalya'da lider bir köyüz, her evin altında 3 araç var. Vergilerimizi A'dan Z'ye ödüyoruz, elektriğimizi ödüyoruz. Zaten kazanamazken böyle bir afet yaşadık. Sizden yardım bekliyoruz.''

BAKAN'A FİŞ UZATTI

Turan Şahin'in konuşmasını dinleyen Bakan Eker de ''Sen 50 kuruş diyorsun, Tarım İl Müdürü de halde domates 80 kuruş ile 1,2 TL arasında değişiyor dedi'' diye konuştu.

Bakan Eker'in sözlerine vatandaşlar tepki gösterirken bir vatandaş, ürün satışına ilişkin fişi Eker'e uzattı. Eker, fişi inceledikten sonra, ''Bunun üzerinde de 1 TL yazıyor zaten'' diyerek, fişi geri verdi.

9 BİN DÖNÜM ALANDA ZARAR VAR

Tarım Bakanı Eker, afette, Aksu'nun 3 köyü ve 3 mahallesinde toplam 480 çiftçinin 4 bin 300 dekar kapalı alan ve 4 bin 600 dekar açık alan olmak üzere, yaklaşık 9 bin dönüm alanda hasar meydana geldiğini açıkladı.

Hükümet olarak dolu ve seli sigorta kapsamına aldıklarını ve sigorta bedelinin yarısının devlet tarafından ödendiğini hatırlatan Eker, şöyle konuştu:

''Görüyorum ki burada kahvehanenin kapısında da sigortanın afişi var. Demek ki burada vatandaşlarımız sigortayı biliyor. Aksu'da da 200'ün üzerinde vatandaşımız sigortasını yaptırmış. Antalya'da 2 bin 400 kişi yaptırmış. Biz bunların bedelinin yarısını ödüyoruz. Yani 1 dönüm sera 500 TL'ye sigorta yaptırılıyorsa biz bunun yarısını hibe olarak veriyoruz ama üzülerek görüyorum ki bazı vatandaşlarımız bu sigortayı yaptırmamışlar.

Bunun da çeşitli sebepleri var. Vatandaşlardan, ihmalden kaynaklanan sebepler var, bir de arazideki mülkiyet sorunu nedeniyle bir takım ortaklıklar sebebiyle buna benzer bir takım uygulamalardan kaynaklanan sıkıntılar var. Biz, bir yandan özellikle TARSİM'in uygulamasını seracılar açısından kolaylaştıracak bir tedbir üzerinde çalışıyoruz. Bu, bu şekilde olmaz; çünkü hem sigortayı çıkardım, hem paranın yarısını bedava hibe veriyoruz, yine de vatandaş sigorta yaptırmıyor, böyle afetlerle karşı karşıya geliyor. Bu olacak bir şey değil, bunu kolaylaştırmamız lazım."

'AFET BÖLGESİNİ YANLIŞ BİLİYORSUN'

Mehdi Eker, sigorta yaptırmayan vatandaşlara ne tür yardımlar yapılacağının Bakanlar Kurulu'nda görüşüleceğini söyledi.

Konuşmasının sonunda bazı vatandaşlar, Eker'den bölgenin ''afet bölgesi'' ilan edilmesini istedi. Eker de ''Bu, sana verilen yanlış bir bilgi. Afet bölgesi ilan edildiği zaman 'orada artık yaşanmaz' demektir. Sen o bilgiyi yanlış biliyorsun. Bizim yapacağımız şey, kısa ve orta vadede alabileceğimiz tedbirleri alarak çiftçinin yarasını sarmaktır, onu yapacağız'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset