Düşürülen Rus uçağıyla ilgili ilk değerlendirme

Türk jetleri sınır ihlali yapan Rus uçağını düşürürken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan da olayla ilgili ilk değerlendirme geldi. Davutoğlu, "Hava ve kara sınırlarımızı kim ihlal ederse ona karşı her türlü tedbiri almak hem uluslararası hakkımızdır hem de u

Düşürülen Rus uçağıyla ilgili ilk değerlendirme

Türk jetleri sınır ihlali yapan Rus uçağını düşürürken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan da olayla ilgili ilk değerlendirme geldi. Davutoğlu, "Hava ve kara sınırlarımızı kim ihlal ederse ona karşı her türlü tedbiri almak hem uluslararası hakkımızdır hem de ulusal görevimizdir" dedi.

Türkiye'nin Suriye sınırını ihlal eden SU-24 tipi Rus savaş uçağı, uyarıları dikkate almayıp ihlalini sürdürünce, angajman kuralları çerçevesinde Türk jetleri tarafından vurularak düşürüldü. Uçak Bayırbucak bölgesine düşerken, pilotlar paraşütle atlayarak kurtuldu. Rus helikopterleri 2 personelini arama çalışması başlatırken, pilotlardan birinin cesedi bulundu.

Uçağa 5 dakika içerisinde 10 kez ikaz yapıldığı, fakat buna rağmen ihlal devam edince müdahalede bulunulduğunu duyuran Genelkurmay Başkanlığı, düşürülen uçağın iz analizini de paylaştı. İz analizinde Rus uçağının sınır ihlali yaptığı net biçimde görüldü.

Rusya uçağının sınır ihlali yaptığını yalanlarken, Türkiye'nin talebi üzerine NATO olağanüstü toplantı yapma kararı aldı.

DAVUTOĞLU'NDAN İLK DEĞERLENDİRME

Çankaya Köşkü'nde öğretmenleri ağırlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasında Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Savaşı kahramanlarına şükran duyduğunu ifade eden Davutoğlu, "Özgür bir ülkede, başı dik bir şekilde ve hiçbir şartta boyun eğmeyecek şekilde yeni nesillerin yetişmesi bu hürriyet bilinciyle olur. Bu anlamda sınırlarımızın güvenliği söz konusu olduğunda ülkemizin bu ateş çemberi içerisinde bekası, vatandaşlarımızın hayatı ve izzeti söz konusu olduğunda her türlü fedakarlığı yapacağımızı ve her türlü tedbiri alacağımızı da cümle alemin bilmesini isteriz. Bugün Türk hava sahasını ihlal eden uçaklara dönük olarak Silahlı Kuvvetlerimizin anında gösterdiği tepkiyi de bu çerçevede ele almak lazım" diye konuştu.

"HERHANGİ BİR ÜLKENİN TOPRAĞINDA GÖZÜ OLAN BİR YAKLAŞIMI BENİMSEMİYORUZ"

"Biz hiçbir şekilde herhangi bir ülkenin toprağında gözü olan bir yaklaşımı benimsemiyoruz" ifadesini kullanan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Ama herkesin de bilmesi lazım ki defaatlerce uyarılara rağmen ve angajman kurallarını ilan ettiğimizde geçen Pazar günü Çankaya'da yaptığımız güvenlik zirvesinde bir kez daha teyit etmemize rağmen hava ve kara sınırlarımızı kim ihlal ederse ona karşı her türlü tedbiri almak hem uluslararası hakkımızdır hem de ulusal görevimizdir. Gerek terörle mücadelede gerekse çevremizdeki ateş çemberine karşı alacağımız tedbirler konusunda aziz milletimizin bir an dahi tereddüt göstermeyeceğimizi istirham ederim. Ve buradan bir kez daha bütün dünyaya, uluslararası kamuoyuna şu çağrıda bulunuyorum: Gelin Suriye'deki ateşi söndürelim. Suriye'deki ateşi söndürmek yerine Bayırbucak Türkmenleri'ne ya da Halep Arapları'na ya da Azez'deki Araplara, Kürtlere, Türkmenlere ateş yağdıran kim olursa olsun ister Suriye rejimi ister terör örgütleri isterse dışarıdan müdahale eden unsurlar onlara karşı da mesajımız açıktır. Suriye halkı diğer bütün halklar gibi barış ve onur içinde yaşamayı hak eden bir halktır. Arap, Kürt, Türkmen, Sünni, Nusayri, Müslüman, Hristiyan... Kim olursa olsun, Suriye halkı bizim dostumuzdur, kardeşimizdir. Bu çerçevede de Türkiye'de ve çevresinde barışı ikame etmek, bütün bu ateş çemberinde ülkemizin demokrasisini, huzurunu, güvenliğini teminat altına almak için ne gerekiyorsa yapacağımızdan da bütün dünyanın haberdar ve emin olması lazım."

Düşürülen Rus uçağıyla ilgili ilk değerlendirme

Düşürülen Rus uçağıyla ilgili ilk değerlendirme

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler