Dünyanın gözü bugün bu şehirde

İran’ın nükleer programıyla ilgili 5 1 ülkeleri (BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya) ile İran arasındaki görüşmeler, Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da başladı. Çırağan Sarayı’ndaki toplantılara katılan heyetlere, 5 1 adına Avrupa Birliği D

Dünyanın gözü bugün bu şehirde

İran’ın nükleer programıyla ilgili 5 1 ülkeleri (BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya) ile İran arasındaki görüşmeler, Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da başladı.

 

Çırağan Sarayı’ndaki toplantılara katılan heyetlere, 5 1 adına Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran adına İran Milli Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri ve İran’ın Nükleer Başmüzakerecisi Said Celili başkanlık yapıyor.

 

Basına kapalı yapılan İki gün sürecek zirvede yeni bir öneri gündeme getirmeyeceğini duyuran İran, uranyum takası anlaşmasını görüşmeye hazır olduğunu bildirdi.

 

İran heyeti, batılı ülkelerle yapılacak nükleer müzakerelerin yeni turu için İstanbul'da.

Başmüzakereci Said Celili'nin yardımcısı Ali Bakeri, görüşmelerde yeni bir öneri gündeme getirmeyeceklerini söyledi.

İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndaki temsilcisi Ali Asker Sultaniye ise, İran'ın müzakerelerde uranyum takası anlaşmasını görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

Sultaniye, Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'ın Brezilya ve Türkiye ile üzerinde uzlaştığı anlaşmanın arkasında olduğunu belirterek, Tahran'ın Fransa, Rusya ve ABD'yi de içeren Viyana Grubu ile nükleer yakıt takasını görüşmeye hazır olduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 5 1 ülkelerinin (BM Güvenlik konseyi daimi üyeleri ve Almanya), İran ile İstanbul'da yapacağı görüşmelerde "temel sorunlarda anlamlı ve pratik bir ilerleme sağlanmasını istediklerini" bildirdi.

 

"İRAN SOMUT ADIM ATANA KADAR...."

Bakanlık sözcüsü P.J. Crowley, 5 1 ülkelerinin, İran'ın uluslararası yükümlülüklerine uyum içinde tutulması politikasına ısrarla bağlı kaldıklarını belirtti. Sözcü, bu tutumlarını, İran'ın "uluslararası kaygıları giderecek somut adımlar atmasına değin" sürdüreceklerini ifade etti.

 

DAVUTOĞLU'NDAN YEMEK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacak görüşmeler için İstanbul'a gelen konuklar onuruna akşam yemeği verdi. Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde düzenlenen yemekte Davutoğlu, konukları yemek salonunun girişinde karşıladı.

Davutoğlu, yemek öncesi Avrupa Birliği Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve İran Milli Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri ve İran'ın Nükleer Başmüzakerecisi Said Celili ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.

 

"DAVUTOĞLU NÜFUZUNU KULLANABİLİR"

ABD'nin önemli gazetelerinden Wall Street Journal, İstanbul zirvesine ilişkin değerlendirmesinde, "Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun müzakere masasına oturmasa da perde arkasında nüfuzunu kullanmasının beklendiği'" yorumunu yaptı.

Haberde ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Tahran'ın son yıllarda önemli bir diplomatik dostu haline geldiği'' görüşüne yer verilirken BM Güvenlik Konseyi'nde İran yaptırımlarına karşı sadece Türkiye ve Brezilya'nın ''hayır'' oyu kullandıkları anımsatıldı.

 

GÖRÜŞMELER BAŞLADI

İran'ın nükleer programıyla ilgili 5 1 ülkeleri (BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya) ile İran arasındaki görüşmeler, Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da başladı.

 

Çırağan Sarayı'nda saat 10.30'da başlayan toplantılara katılan heyetlere, 5 1 adına Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İran adına İran Milli Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri ve İran'ın Nükleer Başmüzakerecisi Said Celili başkanlık yapıyor. Toplantıya Ashton'ın yardımcısı Robert Cooper, Celili'nin yardımcısı Ali Bageri, ABD Dışişleri Bakanlığının Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı William Burns, Almanya'dan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Siyasi Direktör Emily Haber, Fransa'dan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Siyasi Direktör Jacques Audibert, Çin'den Dışişleri Bakan Yardımcısı Wu Hailong, Rusya'dan Dışişleri Bakan Vekili Sergey Ryabkov, İngiltere'den Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Siyasi Direktör Geoffrez Adams ile birlikte toplam 35 kişi katılıyor.

 

ÇIRAĞAN SARAYINDA YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılan İran p5+1 görüşmelerinin yapıldığı Çırağan Sarayında ise, alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Çırağan Sarayı'nda güvenliği ise, polisler ve özel güvenlik görevlileri sağlıyor. Bu arada görüşmeler basın mensuplarına kapalı olarak devam ediyor.

 

BASIN MENSUPLARI İÇİN ORTAKÖY’DE BASIN MERKEZİ

Bu arada, zirveyi takip eden basın mensupları için Feriye Lokantası Hamdi Sever Salonunda bir basın merkezi oluşturuldu.Zirveyi takip etmek isteyen yerli ve yabancı birçok basın mensubu gelen bilgileri anında kamuoyuna aktarıyor. Bu arada uluslar arası zirve için 182’si yabancı olmak üzere 396 basın mensubunun akredite olduğu öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler