Dışişleri’nden ’yasak’ iddialarına yanıt

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Türkiye'nin Avrupa'ya sığınmacı akınını yavaşlatmak amacıyla Ege Denizi'nde devriye görevi üstlenen NATO gemilerinin karasularına girişine izin vermediği" iddiasını yalanladı. Bilgiç, Dışişleri Bakanlığı'nda düze

Dışişleri’nden ’yasak’ iddialarına yanıt

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Türkiye'nin Avrupa'ya sığınmacı akınını yavaşlatmak amacıyla Ege Denizi'nde devriye görevi üstlenen NATO gemilerinin karasularına girişine izin vermediği" iddiasını yalanladı.

Bilgiç, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği haftalık bilgilendirme toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. "Türkiye'nin Avrupa'ya sığınmacı akınını yavaşlatmak amacıyla Ege Denizi'nde devriye görevi üstlenen NATO gemilerinin karasularına girişine izin vermediği" iddiasına cevap veren Bilgiç, "Türkiye'nin özellikle NATO kuvvetlerinin Ege'de faaliyet göstermesine ilişkin olarak atmış olduğu adımları dikkate aldığınızda aslında AFP'nin haberinin ne kadar gerçeklikten uzak olduğu da ortaya çıkıyor" dedi.

"FİKİR BABALIĞINI TÜRKİYE YAPTI"

Birkaç ay öncesinde yaşanan gelişmeleri hatırlatan Bilgiç, "İlk önce Sayın Başbakanımız ve merkez görüşmesinde, 8 Şubat tarihinde 10 maddelik bir eylem noktaları belirlendi özellikle düzensiz göçün engellemesine ilişkin olarak. Bunlardan bir tanesi de NATO çerçevesinde izleme, gözetleme ve keşif desteği verilmesiydi. Bu konuda mutabakata varan hem Sayın Başbakanımız hem de Merkel oldu. Bu mutabakat üzerine 10-11 Şubat tarihinde NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda Milli Savunma Bakanımız, Alman ve Yunan muhataplarıyla beraber bir görüşme yaptılar ve ortak bir öneride bulundular. 24 Şubat tarihinde de bu konuya ilişkin olarak NATO Konseyi modaliteleri, yani bunun nasıl uygulanacağını kabul etti. Bu çerçevede şunu kesinlikle söyleyebiliriz, bunun fikir babalığını Türkiye yapmıştır. Bu tarz iddialar özellikle son günlerde Yunan basınında da yer almakta ve bilgi kirliliğine sebebiyet vermektedir. Türkiye'nin kendi önerisine karşı çıktığını öne sürmek ne mantıklıdır ne de tutarlıdır" ifadelerini kullandı.

"SAÇMA, HAYAL ÜRÜNÜ, GERÇEK DIŞI, DOĞRU OLMAYAN İDDİALAR"

Konuya ilişkin prensip kararına dikkat çeken Bilgiç, söz konusu kararın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in beraber kabul ettikleri 10 maddelik ortak eylem noktalarından bir tanesi olduğunu vurguladı. Bilgiç, şöyle devam etti:

"Onun için Türkiye'nin bunu engellediğine yönelik iddialar zaten saçma iddialardır. Hem saçma hem hayal ürünü hem gerçek dışı artık siz istediğiniz kelimeyi burada kullanın ama doğru olmayan iddialardır. Ege Denizi'nde Türkiye-Yunanistan arasında bazı ikili sorunlar var. Bunlar ikili düzeyde ele alınacak iddialar. Bizim hedefimiz burada NATO faaliyetlerinin iki ülke arasındaki sorunları tetiklemeden icra edilmesidir. Bu yönde çaba gösteriyoruz. Nitekim konsey kararı da, 24 Şubat tarihinde alınan konsey kararı da bu şekilde tasarlanmıştır. Bu konsey kararında NATO faaliyetlerinin Türkiye ve Yunanistan'ın ulusal tutumlarına halel getirmeden ve etki etmeden icra edileceği de yine kayıt altına alınmıştır. Yine keza NATO askeri makamlarında hem Türkiye hem Yunanistan ile yakın danışma ve eşgüdüm içinde hareket edeceği de yine konsey kararında yer almıştır. Dolayısıyla Türkiye'nin NATO konsey kararını engellemek için herhangi bir sebebi yoktur. Bizim temel hedefimiz ve beklentimiz Ege Denizi'ndeki insani trajedinin hafifletilmesi için kararın lafzen ve hukuken titizlikle uygulanmasıdır."

YUNANİSTAN'IN İADE ETTİĞİ GÖÇMENLER

Yunanistan'ın Türkiye'ye iade ettiği göçmenlere ilişkin açıklama yapan Bilgiç, "Bunun dışında özellikle düzensiz göç konusunda son dönemde önemli gelişmeler oluyor. Bu konuya ilişkin olarak Yunanistan'dan 2001 yılında bir iade anlaşmamız var. Bu anlaşma çerçevesinde üçüncü ülke vatandaşları, bunların arasında Suriyeliler yok, çünkü Suriyeliler ayrı bir rejime tabi. Düzensiz göçmen olarak Türkiye'den gittiği kesinleşen bazı göçmenlerin Türkiye'ye gelmesi söz konusu. Bu özellikle Türkiye'nin düzensiz göçün düzenlenmesine ilişkin olarak yaptığı, attığı adımların bir parçası, bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset