Deniz Baykal'ın savcılardan talebi

Baykal, Odatv'de ele geçirilen 'Varan 2' belgelerinin, kaset skandalı soruşturmasıyla birleştirilmesini istedi. 'Varan 1' ile 'Varan 2'nin faillerinin aynı olabileceğini vurguladı.Son Ergenekon soruşturması kapsamında Odatv'de ele geçirilen 'komplo' belge

Deniz Baykal'ın savcılardan talebi

Baykal, Odatv'de ele geçirilen 'Varan 2' belgelerinin, kaset skandalı soruşturmasıyla birleştirilmesini istedi. 'Varan 1' ile 'Varan 2'nin faillerinin aynı olabileceğini vurguladı.

Son Ergenekon soruşturması kapsamında Odatv'de ele geçirilen 'komplo' belgeleri CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ı harekete geçirdi. Kendisini CHP liderliğinden uzaklaştıran 'kaset' tezgahı ile Odatv'de ele geçirilen belgeler arasında "bağ" bulunduğunu düşünen Baykal, avukatı Muzaffer Yılmaz'a talimat verdi. Talimat üzerine Mayıs 2010'da Baykal'ın internete düşen kaseti için soruşturma yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk'le konuşan Yılmaz, Odatv'de ele geçirilen 'Varan 2' dosyasının da mevcut dosyaya dahil edilmesini istedi. Yılmaz, savcıya "Gerekli dosyalar ayrılarak Ankara'ya getirilmeli ve ortak fail var mı araştırılmalı" talebini iletti.

ORTAK FAİL VURGUSU
Her hafta soruşturma için bir araya gelen Baykal'ın avukatı ve savcı arasındaki son görüşme, haftalık rutin görüşmelerden farklı geçti. Baykal, Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz'ün elinde bulunan "Odatv'deki Baykal dosyası" ile ilk kaset skandalının yürütüldüğü soruşturma dosyalarının birleştirilmesini istedi. Baykal, yaklaşık 10 aydır müşteki sıfatıyla ifade vermeye gitmiyordu. Baykal, Odatv'de ele geçirilen dokümanlar ışığında, 'Varan 1' ile 'Varan 2' arasında bağ olabileceğini düşünerek 'ortak fail' çıkabilir ümidi ile isteğini Savcı Yücetürk'e bildirdi.

İKLİM KRİZİNİ DE AŞACAK
Baykal, Savcı Zekeriya Öz'ün isteği doğrultusunda dosyaları göndermesi halinde kendisini taciz ettiğini ileri süren Odatv muhabiri İklim Bayraktar Kaleli krizini de aşmayı düşünüyor. Çünkü dosyaların Ergenekon soruşturmasının yürüten özel yetkili savcılardan çıkması ve düz savcılar tarafından birleştirilmesi halinde 22 kişi 'Baykal komplosu' için ifade verecek. Kaleli'ye iddiaları da kaset soruşturması sürecinde gündeme gelerek aydınlanmış olacak.

ÖZEL YETKİLİ SAVCI İSTEMİYOR
Baykal, Odatv'de kendisiyle ilgili ele geçirilen dokümanlarla ilgili medyaya yaptığı açıklamalarda, Odatv sahibi Soner Yalçın'ın arkasındaki kişilerin kim olduğunun ortaya çıkması için savcıları göreve çağırmıştı. Ancak Baykal'ın özel yetkili mahkeme yerine komplo iddialarını araştıran savcılığın dosyaya nezaret etmesini istediği belirtiliyor.

"KOZMİK ODA"NIN SAVCISI BAKIYOR
Baykal, CHP-Ergenekon-Baykal algısı oluşturmamak için sadece kendisiyle ilgili ortaya çıkan belgelerin üzerine gidilmesini istiyor. Odatv'de ele geçirilen dosyaların tamamının soruşturmasını ise özel yetkili savcılar yürütüyor. Ankara'daki işlemleri ise Kozmik Oda soruşturmasını yürüten Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'nin yürüttüğü öğrenildi.

BAYKAL'IN AVUKATI: BAĞ OLABİLİR
Deniz Baykal'ın avukatı Muzaffer Yılmaz, Odatv'de ele geçirilen Deniz Baykal'a yönelik 'komplo' belgeleri üzerine hukuksal anlamda harekete geçtiklerini söyledi. Yılmaz, Odatv'de ortaya çıkan belgelerle savcı Bülent Yücetürk'ün yürüttüğü ilk soruşturma arasında 'bağ' olabileceği düşüncesiyle, araştırılması için Baykal'la ilgili olan Odatv belgelerini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan talep ettiklerini açıkladı.

Avukat Yılmaz, "Ortaya çıkan belgeler Ergenekon soruşturması kapsamında Odatv'de el konulan ve gizlilik kararı olan belgelerdir. Peki, basın aracılığıyla kamuoyuna kim çıkarıyor bu belgeleri? Birileri bir yerden servis yapıyor" diye konuştu.

İKNA İÇİN "VARAN 2" TEHDİDİ
Odatv'nin sahibi Soner Yalçın, kamuoyunda CHP'nin yayın organı olarak bilinen Halk TV'yi almak için çalışmalar yapıyordu. Bu kapsamda Baykal'ın da kapısını çalmayı planladı. Belgede Baykal'ın ikna edilememesi durumunda kaset şantajının planlandığı ortaya çıktı. Belgede şu ifadeler yer alıyordu:

"Halk TV'yi devralırsak parasal sıkıntımız kalmaz. Kılıçdaroğlu da istekli. Her türlü desteği alırız ama Baykal direniyor. Baykal engelini aşmalıyız. İkna için Varan 2..."

Baykal'ın Mayıs 2010'da internete düşen kaseti için 'Varan 1' tabiri kullanılmıştı. Videonun sonunda 'Varan 2 çok yakında' ifadesi yer alıyordu. Bu ayrıntı Varan 1 ile Varan 2'yi yapanların aynı şahıslar olduğu ihtimalini gündeme getirmişti

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler