Davutoğlu'nun koalisyon turundan ilk sonuçlar

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında ilk turu çarşamba günü tamamladı. Görüşmelere ilişkin AK Parti’de ilk değerlendirmeler de yapıldı. CHP, koalisyon için “en istekli parti” olarak öne çıktı.CHP İTİRAZ ETME

Davutoğlu'nun koalisyon turundan ilk sonuçlar

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri kapsamında ilk turu çarşamba günü tamamladı. Görüşmelere ilişkin AK Parti’de ilk değerlendirmeler de yapıldı. CHP, koalisyon için “en istekli parti” olarak öne çıktı.

CHP İTİRAZ ETMEDİ

Habertürk'ün haberine göre; Başbakan Davutoğlu’nun koalisyonun 1. turu sonrası için belirlediği yöntem, istikşafi görüşme yani ön görüşme modeliydi. CHP ve MHP’ye önerilen bu modele göre, 1. tur sonrasında her parti bir heyet oluşturacak, heyetlerin başında da koordinatör isimler olacaktı. CHP, istikşafi görüşmeleri içeren Davutoğlu’nun yöntemini itirazsız kabul etti. İstikşafi görüşmeleri yürütecek heyetler, bayramdan sonra çalışmalara başlayacak. CHP’de Haluk Koç, AK Parti’de de Ömer Çelik, görüşmeler sırasında veya sonrasında genel başkanları bilgilendirecek temas noktaları olacak. AK Parti’de yapılan ilk değerlendirmeye göre CHP süreçte “en uyumlu ve istekli parti.”

KAPIYI TAM KAPATMADI

Davutoğlu’nun önerdiği yöntem, ikinci gün gittiği MHP’de kabul görmedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Önce CHP veya HDP ile koalisyonu deneyin” diyerek, koalisyona soğuk durduğunun mesajını verdi. Türkiye’nin güçlü bir hükümete ihtiyacı olduğu vurgusunu yapan MHP, bu söylemi ile 2. tur görüşmeler konusunda kapıyı tamamen kapatmadı. AK Parti, istikşafi görüşmeleri kabul etmemesine karşın, her an ihtiyaç olabileceğinden hareketle Faruk Çelik’i MHP konusunda temas noktası olarak belirledi. AK Parti’de, MHP’nin olumsuz tavrının çok önemli olmadığı, 2. tur görüşmelerde fotoğrafın daha netleşeceği yorumları yapılıyor.

HDP ALTERNATİF DEĞİL

AK Parti, koalisyonu düşünmediği HDP’ye sadece “nezaket” ziyareti gerçekleştirdi. Bu nedenle HDP’ye istikşafi görüşme önerilmedi. Davutoğlu, HDP için temas noktası olabilecek bir kişi de belirlemedi. Davutoğlu’nun bu kararında, partinin tabanından tavanına kadar tüm katmanlarından gelen, HDP ile koalisyon kurulmaması gerektiği yönündeki net mesajların etkili olduğu ifade ediliyor. AK Parti kurmayları, HDP’ye 2. turda gidilmeyeceğini belirtilerek, “HDP bizim için koalisyon kurma konusunda son seçenek bile olamaz. Alternatiflerimiz arasında yok” mesajı veriyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler