Davutoğlu'ndan Suriye açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meksika'da gerçekleştirilecek olan G-20 Zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, "Özellikle Suriye ve bu rejimlere destek veren ülkeler nezdindeki girişimlerimizin dozunu artırmakta kararlıyız" dedi.Davutoğlu, G-20'de gerçekleş

Davutoğlu'ndan Suriye açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meksika'da gerçekleştirilecek olan G-20 Zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, "Özellikle Suriye ve bu rejimlere destek veren ülkeler nezdindeki girişimlerimizin dozunu artırmakta kararlıyız" dedi.

Davutoğlu, G-20'de gerçekleştireceği temasları ve Suriye ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, G-20 toplantısı nedeniyle Meksika'ya gittiklerini belirterek, Türkiye ve dünya ülkeleriyle ilgili önemli konuların ele alınacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, G-20 Zirvesi'nin son ekonomik kriz sonrasında en temel küresel kararların alındığı en büyük kitlesel forum olduğunu ifade ederek, "İnşallah 2015 yılında da dönem başkanlığını ülkemiz üstlenecek. Biz G-20'nin sadece ekonomik anlamda değil, siyasal anlamda da önemli bir toplantı olduğu düşüncesindeyiz. Bu süreçte de G-20 oluştuktan sonra ilk defa Dışişleri Bakanları Toplantısı yapılması kararlaştırıldı. Bu vesileyle dönem başkanlığını yapan Meksika'nın ev sahipliğinde bu toplantıyı gerçekleştireceğiz. G-20'de sadece ekonomik bakımdan değil siyasal anlamda adımlar atılması, Türkiye açısından stratejik bir öneme sahiptir. Çünkü BM Ekonomik Konseyi yapılanması dışında, daha geniş katılımlı bir platform olması gerekmektedir. Kürsel sorunların, bölgesel sorunların ele alınabileceği yeni bir mekan oluşturmak önemlidir. Bizim de desteklediğimiz bir düşüncedir" dedi.

Toplantıda küresel ekonomik konuları ele alacaklarını ifade eden Davutoğlu, "Birçok da görüşme gerçekleştireceğiz. İnşallah ayın 22'sinde de İngiltere'ye geçeceğiz. İngiltere'de de Somali ile ilgili uluslararası bir toplantıya katılacağız. Somali de Türkiye açısından büyük önem taşıyan hem insani hem vicdani hem de siyasi anlamda büyük özveri gösterdiğimiz bir ülkedir. Sayın Başbakanımızın Somali temaslarının ardından da dünyanın Somali'ye yakından bakması sağlanmıştır. Türkiye bu konuda önemli bir liderlik üstlendi. Mayıs ve haziran ayında da Somali ile ilgili konferansları İstanbul'da gerçekleştireceğiz. İngiltere'nin çağrısı ile İngiltere'deki Somali Konferansı'na birçok ülke katılacak. 24'ünde de Tunus'a geçeceğiz ve Suriye ile ilgili oluşturduğumuz uluslararası platformda önemli görüşmeler yapacağız" diye konuştu.

Davutoğlu, Birleşmiş Milletlerde Suriye ile ilgili (BM) vetolardan sonra ortaya çıkan boşluğu doldurmaya kararlı olduğunu belirterek, "BM'ye sunulan ve 12'ye karşı 137 oyla BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan yasa teklifinin hemen hemen aynısı kabul edildi. BM Güvenlik Kurulu Türkiye'nin de katıldığı bir Genel Kurul olduğu için insanlığı, küresel toplumu ve vicdanı temsil eden bir platform olduğu için diğer toplantılara göre de bir farkı vardır. Biz Tunus'ta gerçekleştirilecek olan toplantıyla bu çağrımızı daha da yüksek sesle aktaracağız. Özellikle Suriye ve bu rejimlere destek veren ülkeler nezdindeki girişimlerimizin dozunu artırmakta kararlıyız. Ümit ederiz ki, buradaki çağrılarımız sonuçsuz kalmaz. İnsani yardım konusunda da gerek BM'de gerekse Tunus'taki toplantıda önemli kararlar almayı düşünüyoruz" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset