Davutoğlu: Partiler rahatsız oldu

Çözüm sürecinin kararlı bir şekilde sürdürülüğünü söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Kimse çözüm sürecini bahane etmesin. HDP'ye de sesleniyorum. Çözüm sürecinde iyi niyetliylesniz bunu gösterin. Siz açık yürekli davranmanız halinde diğer adımlar atılacaktır.

Davutoğlu: Partiler rahatsız oldu

Çözüm sürecinin kararlı bir şekilde sürdürülüğünü söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Kimse çözüm sürecini bahane etmesin. HDP'ye de sesleniyorum. Çözüm sürecinde iyi niyetliylesniz bunu gösterin. Siz açık yürekli davranmanız halinde diğer adımlar atılacaktır. Çözüm sürecini başlatırken kimin hangi adımı atacağını belirledik. 2013  Mayıs'ta yılında ülkeyi terk etmesi gerekenler buna başlamalıdır, silahlar bırakılmalıdır." dedi.

İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;

“ARTIK ÜCRETSİZ”

Hz. Mevlana ve Hacı Bektaş-ı Veli’ye gösterdiğimiz muhabbet aynıdır. Hacı Bektaş-ı Veli’yi ziyaret eden ilk başbakan olmak bana gurur vermiştir. Kimsenin bu topraklarda etnik ve mezhep ayrılığını körüklemesine izin vermeyeceğiz. Bakanlar Kurulu’nda aldığımız kararla artık Hz. Mevlana türbesi ve Hacı Bektaş-ı Veli türbesinden ücret alınmayacak. Onların feyzinden istifa etmek isteyenler edep ile erkan ile o mekanlara girecekler.

“PARTİLER RAHATSIZ OLDU”

Bizim ziyaretimiz ve orada Alevi vatandaşlarımızla kucaklaşmamız bazı partilere rahatsızlığa sebebiyet verdi. CHP alevi paketi açıklama ihtiyacı hissetti. O pakette Ak Parti döneminde yapılan çalıştaylara atıf var.  CHP’nin açıkladığı pakette hep ‘istemezük’ tavrını görürsünüz.

Alevi geleneği klasiklerini bastık. Gençler okusunlar, bilsinler diye.CHP ne diyor din dersini kaldıralım diyor. Din dersinde herhangi mezhep tahkir ediliyorsa, başka din tahkir ediliyrsa nefret dili kullanılıyorsa önce ben karşı çıkarım. Böyle tahkir yoksa her mezhep, din anlatılıyorsa, yeni nesiller bunları tanıma imkanı buluyorsa bunda ne zarar var?

“32 FARZI SAYAMAYACAK HALE GELDİLER”

O dersi tamamen kaldıralım, CHP’nin teklifi. Peki bunu kaldırdığımızda. Bugün IŞİD radikalizmi var. Böyle örgütleri nasıl engelleyeceğiz? Onlar tek parti döneminde yasakladı. Yeni nesil 32 farzı sayamayacak hale geldi. Ne zararı var din kültür ile ilgili bilgi sahibi olunmasının. Din kültürü ve ahlak dersleri en geniş olarak yeni nesillere öğretmek için okutulmalıdır. Hiçbir şekilde bu derslerde bir dinin mezhebin tahkir edilmesi aşağılanması, ötelenmesine biz izin vermeyiz. CHP’nin bu Alevi meselesinde ikilemlerinden birisi Dersim meselesidir.  CHP ve MHP’den son günlerde bir karşı tavır alış söz konusu oldu. CHP hala açıklamada bulunmadı.Çünkü korkuyor. Dersim’i eleştirirsem ulusalcılar kopar, parti bölünür diye korkuyor. Cumhurbaşkanımız Alevi dedelerine yemek veriyor Kılıçdaroğlu haramdan bahsediyor. Sen kimseyi haram yemekle itham edemezsin. Onların hepsi eline, diline, sahip çıkanlardır. Onlar kimi ziyaret edip etmeyeceğini bilir. Bundan rahatsız olma. Ben o yemeğine katılan Alevi toplumun temsilcilerine teşekkürlerimi sunuyorum.

“KILIÇDAROĞLU’NUN YARASI VAR”

Ama Kılıçdaroğlu sesinizi yükseltemez yarası var. Bir vekil istifa etti, başka vekil ihraç sistemi ile disipline sevk edildi, bazıları da istifa çağrısı yapıyor.  Her gün bir açıklaması ile birini memnun etmeye çalışıyor. Bir türlü iki yakası bir araya gelemedi CHP’nin. Milletin gönlü ile buluşamayanların yakaları bir araya geleme.z Sonra küstahça çıkıp makamlar boş diyor. Millet biliyor , sen küçük sandalyenin derdine düş bırak büyük makamları. Biz makamların nasıl doldurulacağını iyi biliriz. Çağrıda bulunuyorum. Dersim’de vicdanın sesi olduğumuz için onlar sessiz kaldılar.Bunun zulüm olduğunu söylesin Kılıçdaroğlu ya da Tunceli’ye gitmesin.

“BAHÇELİ POLEMİK YAPIYOR”

Bahçeli’ye geçmek istiyorum. Biz Dersim konusunda konuştuk diye… Biz canlarımızla kucaklaştık diye rahatsız oldu beni özür dilemeye davet etti. Bugün polemik yapıyor benim söylemediğim şeyleri yansıtıyor. Sayın  Bahçeli Dersim’de yapılan yanlıştı, zulümde 3 Mayıs 1944’te yapılanların zulüm olduğu gibi. Bahçeli ile aramızdaki devlet anlayışçı farkı şu Bahçeli devlete yanlış yapanlara da sahip çıkıyor. Devlete en büyük zararı veriyor. Biz yanlışa yanlış doğru diyoruz. Maden tek parti döneminde ayağa kalkanlar isyana kalkışmışlardı. Bunların vatan hainlikleri tescil olunmuştur diyor.Seyit Rıza ve oğlunun hikayesi. Bunlar mıdır ülkeyi büyüten. Sayın Bahçeli polemik yapmasın tek partiyi savunacaksa mertçe savunsun. Beni Türk milletine Yezid’e benzetmekle itham ediyor. Ben böyle ithamı kendinse iade ederim.Milleti de Dersim cinayeti ile özdeşleştirmekte suçluyor. O devlet adına biri cinayet işlemişse dokunmayın diyor. Biz demokratik Cumhuriyeti inşa etmeye kararlıyız. Bahçeli merak etmesin Türkiye Cumhuriyeti devleti farklıklara saygı gösterecek.B77 milyonu tek vücut gibi geleceğe taşıyacak.

Kobani konusunda hepimiz hassasiyet gösterdik. Bir haftadır Esad’ın uçakları Halep’i bombalıyor. Çabamızla yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kılıçdaroğlu’ndan bir ses duydunuz mu? Halep’te yaşayanlar insan değil mi? Halep’i bombalayan Esad Kobani’ye saldıran IŞİD kadar zalim değil mi? Kılıçdaroğlu’nun sesi çıkmaz ona dönüp bir şey söylemez.

HDP'YE ÇAĞRI

Çözüm süreci bizim açımızdan milli kardeşlik projesidir. Çözüm süğreci ile kamu düğzeni birbirinin alternatifi değildir. Kamu düzenin sağlanması için her türlü tedbiri aldık. kimse çözüm sürecini bahane etmesin. HDP'ye de sesleniyorum. Çözüm sürecinde iyi niyetliylesniz bunu gösterin. Siz açık yürekli davranmanız halinde diğer adımlar atılacaktır. Çözüm sürecini başlatırken kimin hangi adımı atacağını belirledik. 2013 yılında ülkeyi terk etmesi gerekenler buna başlamalıdır, silahlar bırakılmalıdır. Çözüm süreci mutlaka başarıya ulaştırılacaktır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler