Davutoğlu: CHP ile anlaştık

 Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV'de Siyasi İşler Özel programında Oğuz Haksever'in yönetiminde Mustafa Karaalioğlu ve Murat Yetkin'in sorularını yanıtladıDavutoğlu'nun açıklamalarından satır başları;  Oğuz Haksever: İki olasılık kaldı gibi görünüyor. Bu ort

Davutoğlu: CHP ile anlaştık
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV'de Siyasi İşler Özel programında Oğuz Haksever'in yönetiminde Mustafa Karaalioğlu ve Murat Yetkin'in sorularını yanıtladı
Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları;
 
 
Oğuz Haksever: İki olasılık kaldı gibi görünüyor. Bu ortamda koalisyon konusunda hangisi ağır basıyor bu olasılıklardan?
 
Ahmet Davutoğlu: Hayat kendisi dinamik bir süreçtir ama o hayat içinde en dinamik süreç siyasi süreçlerdir herhalde. Statik zihinle, bir şeye bağlanmış bir alternatifi daralmış zihinler yeni değişen şartlara intibak edemiyor. Onun için alternatifi iki ile sınırlamak bile bana şey geliyor. Muhataplarıma görüşme esnasında söylediğim bir şey var, ben görev alana kadar bazı alternatifleri sizlerin tüketmiş olması işimi kolaylaştıran bir şey.
 
Murat Yetkin: Herhalde Cumhuriyet Halk Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi arasındaki koalisyon ihtimalinin ortadan kalktığını kastettiniz herhalde.
Ahmet Davutoğlu: Evet. Resmi doğru okumak lazım. 7 Haziran seçimlerini okuma konusunda  farklı tavırlar gördük. Doğru okunmadı veya yüzeysel olarak hissi tepkiler oldu. Ak Parti’yi hezimete uğrattık, AK Parti döneminin sonu geldi, cumhurbaşkanını yenilgiye uğrattık gibi. Bu doğru değil siyasetin mantığına göre. O andan bugüne kadar AK Parti’nin net iktidarı, az iktidarı veya  tek başına iktidar olamaması vardı ihtimaller arasında. En sonuncusuna doğru gittiğini görünce ihtimalleri canlandırdım kafamda. Şu ana karda AK Parti kadar derli toplu duran olmadı. İç muhasebe yapmakla birlikte parti disiplinini korumak önemliydi. Yüzde 41’lik bir parti hezimet yaşadı diyip diğerleri toplu halde zafer edasında girmesi yanlıştı. Karşı tarafta bir tek taraf yok. Topluca bir söylem kullandılar seçim kampanyasında ama seçim bitti. Şu anda tablo netleşiyor herkes yapılacak ve yapılmayacak şeyleri netleştiriyor. Biz birinci partiyiz biz olmadan hükümet kurulamaz, Meclis Başkanlığı kurulamaz ama bizde tek başımıza yapamayız.
 
Kılıçdaroğlu biz blok dediğinde bizde karşı tarafız deseydik Türkiye'de nasıl bir çalkalanma olurdu. Ama biz bunu demedik, uzlaşma için çabaladık. Türkiye'nin sükunete ve uzlaşmaya ihtiyacı var.
 
KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ
3 lidere giderken 3 ayrı grup kurduk. Arkadaşlar bunlarla ilgili raporlar hazırladı. Bütün partilerin beyannamelerini karşılaştırdık. Çalışmalarımız sonucunda görüşmelerde hiç yanılmadık.
 
CHP İLE YÖNTEMDE ANLAŞTIK
İlk temasları müzakere süreci olarak değildi, Süreç açısından olasılıklar belirginleşiyor. Partilerle yöntem konusunda anlaşmış durumdayız. İlk turu çok başarılı buluyorum. CHP'de daha ileri bir aşamadayız. Yöntemde anlaştığımız için CHP uygun gördü ve başlayabiliriz dedi. Bu CHP'ye yakın HDP'den koptuk anlamına gelmez. MHP kapıyı kapattı başlıkları benim algımda doğru değil. Bahçeli ile gerekirse tekrar bir araya geleceğiz.
 
Bahçeli yeni bir şey söylemedi, aksine muhalefette kalmayı tercih ediyorum dedi. Arkadaşlarımızın temas etmesinde fayda var dedi. Burada kapı kapama tavrı yok. Onun için her iki lidere de teşekkür ediyorum. Kılıçdaroğlu görevlendirmeler yaptı.
 
HDP'ye gelince; sayın Demirtaş ilk gün AK Parti ile işbirliği içinde olmayacağız dedi ilk gün. Biz de böyle dendiğinde illa ki onlarla arayış içinde olmayız.  Yüzde 41'nin ne alamana geldiğini bazı arkadaşlar yeni anlıyor. HDP ile ilgili bugün gördüğüm değişen tutumda ise dünkü açıklamasından farklı bir tutum vardı. Tabloyu yeni yeni yüzde 41’in ne anlama geldiğini yeni fark ediyor bazı arkadaşlar. HDP ile konuştuk şiddetle terörle aralarına net bir tavır koyma ihtiyacı var. Net olarak biz parti olarak Türkiye'de halktan meşruiyetini almış hükümetin elinde olan silahlı güçlerden başka silahlı güç kabul edilemez demeleri lazım.
 
Ben şunu sordum sayın Demirtaş’a samimi olarak, ama bunu kaleşnikoflarla kutlamak gerekir mi dedim. Havai fişekle veya şenlikle kutlanamaz mıydı? Net bir tavır alın kimin evinde silah varsa teslim etsin dedik.
 
BAYRAMDA GÖRÜŞME OLMAYACAK
Bayramlaşma görüşmeleri olacak. Ramazan'a girdik ve iç muhasebe fırsatı oldu.
 
Bayramdan sonra Ömer Çelik ile Haluk Koç temaslara başlayacaklar. Süreci takip ediyoruz. Hükümet kurma aşamasına geldiğimizde en son hamlemi düşünüp geriye doğru geliyorum. Bu tabloyu gördüğüm andan itibaren koalisyon konusundaki ciddiyetim ortaya çıktı. Erken seçim isteseydik ikircikli bir tavır sergilerdik. Oyunun sonu olarak gördüğüm hükümet ortaklığı. Şuanda erken seçimi düşünmek hükümet ortaklığını öldürür. Hedefimiz samimiyetle bu ortaklığı kurmak.
 
DAVUTOĞLU'NUN MASASINDAKİ SON ANKET RAKAMLARI
Anketler önümüze geliyor. Denildiği gibi olumlu bir tablo çıkıyor anketlerde, oy oranların arttığı ortada. Ama diğer partilerin de payı önemli. Yüzde 45'i geçmiş olduğumuz gözüküyor anketlerde. Öncelikle millete saygının gereği var. Seçimi yukarıdan bir dille dayatamayız.
 
SEÇİM BARAJI
Biz kesinlikle seçim barajının düşürülmesinden yanayız. Hükümet protokolünde barajın düşürülmesini önereceğiz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler