Davutoğlu: Biz bir reform hükümetiyiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz bir reform hükümetiyiz, bunu böyle deklare ettik ve hükümetimizi kurduktan hemen sonra bir haftalık, bir aylık, 3 aylık, 6 aylık, 1 yılık, 3 yıllık bir reform paketi kamuoyumuzla en şeffaf şekilde paylaştık" dedi. Başbakan A

Davutoğlu: Biz bir reform hükümetiyiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz bir reform hükümetiyiz, bunu böyle deklare ettik ve hükümetimizi kurduktan hemen sonra bir haftalık, bir aylık, 3 aylık, 6 aylık, 1 yılık, 3 yıllık bir reform paketi kamuoyumuzla en şeffaf şekilde paylaştık" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de yatırımı bulunan yabancı sermayeli firmalar ile bir araya geldi. Dolmabahçe Ofisi'nde yapılan toplantıya Davutoğlu'nun yanı sıra Türkiye'de faaliyet gösteren çok sayıda yapancı yatırımcılar ile ünlü işadamları katıldı. Katılımcılara hitap eden Başbakan Davutoğlu, "Dünyanın dört bir köşesinden yatırım yapmak üzere kaderlerini halkımızın kaderi ile birleştirmiş olan değerli yatırımcılar. Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Dünyanın dört bir yanından gerçekten İstanbul Modern öncesi ve modern dönemlerde hep ekonominin, ticaretin, kervanların uğrak yeri, geleneksel dönemde de, modern dönemde de şimdi küresel dönemde de ekonominin can damarı olan bir şehir merkezi. Burada sizleri ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyorum" diyerek sözlerine başladı.

"ÖNÜMÜZDEKİ 4 YILI EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMEYE GAYRET EDİYORUZ"

Başbakan Davutoğlu, "64. Hükümetimizi kurduktan sonra da yoğun bir istişare süreci içerisinde faaliyetlerimize başladık. Aslında daha öncede hükümet programımızı oluştururken yine istişareye hep önem verdik. Şimdi hükümeti kurduktan sonra Türkiye'de her toplum kesimi ile görüşmeye onların kanaatlerini almaya, ona göre hükümet programımızda gerekli görülürse değişiklik yapmaya ve ek tavsiyeler ve kanaatlerle önümüzdeki 4 yılı en iyi şekilde değerlendirmeye gayret ediyoruz" dedi.

"BİZ BİR REFORM HÜKÜMETİYİZ BUNU BÖYLE DEKLARE ETTİK"

Türkiye'nin bir reform ülkesi olduğunu belirten Davutoğlu, "Bu yabancı yatırımcılarla yaptığımız ilk toplantı olacak ama emin ol son toplantı olmayacak. Çünkü yatırım ortamının iyileştirilmesi ve yatırımların Türkiye'de hem kapsam hem de mahiyet ve çap olarak genişlemesi ülke ekonomisinin en önemli hedeflerinden bizim de en önemli kalkınma araçlarımızdan biridir. Sadece size Türkiye'yi anlatmayacağız, yakından tanıyorsunuz. Ekonomimizin gücünü anlatmayacağız ama aynı zamanda sizleri de birer danışman gibi tabiri caizse değerlendireceğiz. Sizlerin de kanaatini alıp en iyisini en güzelini gerçekleştirmeye çalışacağız. Biz bir reform hükümetiyiz bunu böyle deklare ettik ve hükümetimizi kurduktan hemen sonra bir haftalık, bir aylık, 3 aylık, 6 aylık, 1 yılık, 3 yıllık bir reform paketi kamuoyumuzla en şeffaf şekilde paylaştık. Şunu gururla ifade etmek istiyorum. İlk 3 aylık planladığımız ve vaat ettiklerimizin yüzde 60'ını gerçekleştirmiş ya da meclise sevk etmişizdir. 3 ay sonunda bu ramak yüzde yüz olacak. Taahhüdümüz bu. Bu reformlar konusunda ki kararlılığımızı gösteren bir husustur. Ayrıca bilgileriniz için bu reformları hayata geçirmek açısından son derece önemli mekanizmalar da ihdas ettik" dedi.

"YATIRIM DEĞERLENDİRME VE İZLEME KURULU OLUŞTURDUK"

Yatırım Değerlendirme ve İzleme Kurulu oluşturduklarını ifade eden Davutoğlu, "İlk kez bizzat benim başbakanlığımda Yatırım Değerlendirme ve İzleme Kurulu oluşturduk. En geç ayda bir kere, bir araya gelip bütün yatırımları tek tek izleyip değerlendirecek bir kurul oluşturduk. Aksayan bir yatırım varsa tedbir alınacak, eğer geciken bir yatırım aracı varsa bizzat müdahil olup yatırımların önü açılacak. Bürokraside bir zorluk varsa o zorluk aşılacak. Size şunu temin edebiliriz; önümüzdeki istikrarla devam edecek 4 yıl içerisinde sizden gelen hiçbir teklif göz ardı edilmeyecek, sizin başlattığınız hiçbir yatırım projesi kamudan gelen bir gecikme sebebiyle ertelenmeyecek. Yine bu bağlamda ayrıca ortamının iyileştirilmesi ile ilgili olarak reformlarla ve yatırımlarla ilgili görevlendirdiğimiz Sayın Başbakan Yardımcımız Lütfü Elvan'ın başkanlığında bakanlarımızın katılımıyla ayrı bir mekanizma olacak. Dolayısıyla bizzat benim başkanlığımda bir yatırım izleme ve değerlendirme, ayrıca Başbakan Yardımcımızın başkanlığında yatırım ortamının spesifik olarak iyileştirilmesi için bir ikinci bir mekanizma kuruyoruz. Zaten yatırım destek ve tanıtım ajansı da her an hizmetinizde olacak. Gördüğünüz gibi yeni bir döneme başlarken biz kendi açımızdan sizin işlerinizi kolaylaştırmak için atılması gereken adımları attık ve sizlerin önünü açacak her türlü çabayı da bundan sonra göstermeye devam edeceğiz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, daha sonra Türkiye'nin ekonomik veri ve yatırımlarından bahsederek güçlü ekonomiye ve siyasi istikrara dikkat çekti. İstatistik veriler ışığında konuşmasını sürdüren Davutoğlu, yapancı yatırımcılara her türlü kolaylığın sağlanacağını ifade etti.

"İŞ VE YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİNE ÖNCELİK VERİLECEK"

Başbakan Davutoğlu, "Yatırım ortamının iyileştirilmesi 64'üncü Cumhuriyet hükümetinin 2016 eylem planının en önemli bileşenlerindendir. Bu çerçevede 25 dönüşümü de esas alarak özellikle şu alanlarında iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine öncelik verilecek. Yatırımlarda bürokrasinin azaltılması ve uluslararası sermayenin ülkemize çekilmesi eylemlerden birincisidir. 2'incisi kalkınma bankacılığının yeniden yapılandırılması, 3'üncüsü işyeri açma ve çalıştırma şartlarında basitleştirme, 4'üncüsü enerji ruhsat ve izin işlemlerinde kolaylaştırma, 5'incisi şirketlerin kuruluş ve tesviye işlemlerinin kolaylaştırılması, 6'ıncısı vergi beyannameleri ile sosyal güvenlik bildirgelerinin birleştirilmesi, 7'incisi endüstri bölgeleri ve organize sanayi bölgelerinde arsa maliyetlerinin azaltılması, 8'incisi yatırıma uygun arazi envanterinin yatırımcıya elektronik ortamda sunulması, 9'uncusu ekonomik ve sosyal konseyle alakalı düzenleme yapılması, 10'uncusu iş uyuşmazlığında alternatif çözümlerin hukuk sistemimize kazandırılması ve 11'incisi nihayet piyasa denetim ve gözetim için bir mekanizmanın oluşturulması. Bütün bu reformların bir kısmı 3 ay, bir kısmı 6 ay ama hepsi en geç 1 yıl içerisinde tamamlanmış olacak. 64'üncü hükümet olarak temel önceliklerimizden birisi yargı sistemimizde köklü düzenleme yaparak ileri standartlarda bir yapı oluşturmak olacak. Yargı sistemimizi başta AB olmak üzere uluslararası norm ve standartları esas olarak hazırlayıp daha önce ilan ettiğimiz yargı reform stratejisi çerçevesinde yeniden yapılandıracağız. Demokratik bir ülke olarak Türkiye hukuk düzeni ile kendi yurttaşlarının özgürlüğünü korumaya, uluslararası topluma güven vermeye, yerli ve yabancı yatırımcılar için güvenli bir liman olmaya devam edecektir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset