Cumhurbaşkanlığına 500 aday var

Mısır'da mayıs ayı sonunda yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday kayıtlarının alınmaya başladığı bir hafta içinde 500'den fazla kişi başvurdu.İşadamlarından öğretmenlere, gazetecilerden işçilere aday olanlar arasında devrik lider Hüsnü Müb

Cumhurbaşkanlığına 500 aday var

Mısır'da mayıs ayı sonunda yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday kayıtlarının alınmaya başladığı bir hafta içinde 500'den fazla kişi başvurdu.

İşadamlarından öğretmenlere, gazetecilerden işçilere aday olanlar arasında devrik lider Hüsnü Mübarek ile aynı ismi taşıyan kuzeni Muhammed Hüsnü Mübarek de bulunuyor.

23-24 Mayıs tarihlerinde yapılması planlanan seçimlere, 27 vilayetin 15'inden 30 bin imza toplayabilen ya da parlamentodan 30 milletvekilinin desteğini sağlayan, 40 yaşını geçmiş ve yabancı biriyle evli olmayan herkes aday olarak katılabiliyor.

Mısır tarihinin en önemli gelişmelerinden biri olarak değerlendirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde özellikle Müslüman Kardeşler'in tavrı çok büyük bir önemde. Daha önce aday çıkarmayacağını duyuran hareketin önümüzdeki günlerde hangi adayı destekleyeceğini resmen duyurması bekleniyor. Ancak hareket içinden bazı isimler, daha önce grupta üst düzey görevlerde bulunan Abdul Munim Ebul Futuh'un desteklenebileceğini belirtiyor.

Liberal ve sol örgütler, parlamento seçimlerine damgasını vuran hareketin, iktidarı kontrol altında tutan askerlerle gizli bir ittifak halinde bulunduğunu öne sürüyor. Müslüman Kardeşler ise bu yöndeki iddiaları reddediyor.

Adaylık başvurularının 8 Nisan'da sona ermesinden sonra 30 Nisan'da da üç haftalık seçim kampanyaları başlayacak.

Şu ana kadar adaylıklarını açıklayan isimler arasında en güçlüleri olarak Ebul Futuh'un yanı sıra Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa, İslami düşünür Selim al Avva, eski başbakanlardan Ahmet Şefik öne çıkıyor. Ordunun Mansur Hasan ismi üzerinde durduğu öne sürülürken, Selefiler de medyatik liderleri Hazım Ebu İsmail ile yarışa katılacak.

Seçimlerde bir adayın tek başına yüzde 50'den fazla oy alamaması durumunda, en fazla oy alan iki isim ikinci kez karşı karşıya gelecek.

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra ordunun da haziran ayı sonunda yetkilerini seçilen isme bırakması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset