"CHP'yi kimsenin sorgulamaya hakkı yok"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap: ''Toplumsal barışın sağlanması konusunda atılacak her türlü adımı destekliyoruz ama bizim de bu konuda çok hassas olduğumuz noktalar var''.''Partimizin anayasa yapımında ve anayasa düzenlemelerinde mevcut Anayasa'

"CHP'yi kimsenin sorgulamaya hakkı yok"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap: ''Toplumsal barışın sağlanması konusunda atılacak her türlü adımı destekliyoruz ama bizim de bu konuda çok hassas olduğumuz noktalar var''.

''Partimizin anayasa yapımında ve anayasa düzenlemelerinde mevcut Anayasa'daki ilk 4 madde kırmızı çizgisidir. İlk 4 maddeye dokunulmayacaktır'' 
    
Matkap, CHP Trabzon İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, toplumsal barışı en çok Cumhuriyet Halk Partisi'nin arzu ettiğini belirterek, ''Bu konuda en büyük bedeli ödeyen partiyiz. Bu konuda raporlar hazırlayan partiyiz, dik duran bir parti. Bu nedenle CHP'nin bu durumdaki duruşu ile ilgili kimsenin en ufak bir sorgulama yapmaya hakkı yoktur'' diye konuştu. 
     
CHP'nin toplumsal sorunu çözülmesi, toplumsal barışın sağlanması adına çizgilerini çoktan netleştirdiğini vurgulayan Matkap, şunları söyledi: 
     
''Biz CHP olarak bu sorunun çözümünün, demokrasinin derinleşmesiyle ve çoğulculuk anlayışının kökleşmesiyle güçlenmesiyle olacağına inanmaktayız. Bu konuda atılacak her türlü adımı destekliyoruz ama bizim de bu konuda çok hassas olduğumuz noktalar var. Sonuna kadar toplumsal barış ama bu barışa giderken cumhuriyetin temel değerlerine dokundurtmayız.
 
Ulus devlet niteliğimizden, milliyetçilik anlayışımızdan taviz vermeyiz. Bir diğer hassas noktamız, idari yapımızın değişmesine, eyalet türü veya başka tür, kesinlikle izin vermeyiz. Türkiye'nin sınırlarına asla dokundurtmayız. Dolayısıyla bizim bu konudaki duruşumuz çok açık ve net.'' 
     
Anayasa Komisyonu'na her partinin iki üye verdiğini anımsatan Matkap, şöyle devam etti: 
     
''Komisyon çalışmalara başlamadan önce komisyonun çalışma biçimi belirlenmişti. Bir düzenleme yapılacaksa 4 siyasi partinin de mutabakatı şarttı. Şu anada kadar 30'a yakın maddede 4 siyasi partinin temsilcileri arasında mutabakat var. Biz anayasamızın çağımızın koşullarına uyarlanması, özgürlüklerin genişletilmesi ve daha çok demokrasi adına her türlü düzenlemenin içerisinde olacağımızı zaten seçim öncesi de söyledik, bunu seçim bildirgemize de taşıdık. 
     
Partimizin anayasa yapımında ve anayasa düzenlemelerinde mevcut Anayasa'daki ilk 4 madde kırmızı çizgisidir. İlk 4 maddeye dokunulmayacaktır. Bir başka kırmızı çizgimiz, Anayasa'da Atatürk'ün kurucu ve önder rolü yazılıdır. O tanımlamaya da dokundurtmayız. Bir farklı çizgimiz daha Türk milleti kavramına da dokundurtmayız. Dolayısıyla bunun dışında anayasanın iyileştirilmesi konusundaki her adımın sağlanması adına sürekli masada olacağız.'' 
     
Matkap, her geçen gün Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyetin ne kadar nitelikli ve erdemli olduğunun görüldüğünü de belirtti. 
     
Toplantıya CHP milletvekilleri Volkan Canlailoğu, Melda Onur, Uğur Bayraktutan, Selahattin Karaahmetoğlu ve partililer de katıldı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset