CHP'nin Koalisyon şartları!

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, yarın yapacağı görüşmede Başbakan Davutoğlu’na koalisyon ilkeleriyle ilgili 14 maddelik broşürü sunacak, bu ilkeler zemininde “dönüşümlü Başbakanlık”ın yanı sıra atılacak adımların, yapılacak yasal değişikliklerin takvime bağlanma

CHP'nin Koalisyon şartları!

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, yarın yapacağı görüşmede Başbakan Davutoğlu’na koalisyon ilkeleriyle ilgili 14 maddelik broşürü sunacak, bu ilkeler zemininde “dönüşümlü Başbakanlık”ın yanı sıra atılacak adımların, yapılacak yasal değişikliklerin takvime bağlanmasını isteyecek.

Seçimlerin ardından kurmaylarıyla yaklaşık 1 aydır olası koalisyon seçenekleri konusunda çalışan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yarın CHP Genel Merkezi’nde ağırlayacağı Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunacağı yol haritasını belirledi.

Kılıçdaroğlu’nun, bu çerçevede Davutoğlu ile yapacağı görüşmede partisinin olası bir koalisyon hükümetinden beklentilerini ifade edeceği kaydedildi.

CHP Lideri’nin, “koalisyon çantası”ndaki konu başlıkları şöyle:

DÖNÜŞÜMLÜ BAŞBAKANLIK: Kılıçdaroğlu’nun Davutoğlu’ndan talep edeceği konuların başında 14 maddelik koalisyon ilkeleri geliyor. 14 ilke, AK PartiCHP koalisyon hükümetinin kilidini açacak anahtar olarak nitelendiriliyor. Görüşmede, ilkeler sorununun aşılması ve ortaklığın şeklinin gündeme gelmesi durumunda CHP’nin, dönüşümlü Başbakanlık talebini masaya getireceği belirtiliyor. CHP, ilk 2 yıllık dönemde Başbakanlığı istiyor. AK Parti’nin, dönüşümlü Başbakanlık yerine “güçlendirilmiş Başbakan Yardımcılığı” formülüyle CHP’yi ikna etmeye çalışabileceği konuşuluyor.

KRİTİK BAKANLIKLAR: Kabinede koltukların eşit sayıda iki parti arasında dağıtılması da CHP’nin talepleri arasında yer alıyor. CHP’nin; Milli Eğitim, Dışişleri, Adalet, Maliye ve Aile bakanlıklarını isteyeceği ifade ediliyor.

EYLEM PLANI TALEBİ: CHP, hükümetin 4 yıl için kurulmasını istiyor. Parti, olası bir hükümette “güven” sorunu yaşanmaması için atılacak adımların ve yasal değişikliklerin takvime bağlanmasına da büyük önem veriyor. Bu çerçevede 100 günlük, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yıllık ve 4 yıllık icraat planlamasının önceden yapılması ve kamuoyuna açıklanması isteniyor.

100 GÜN ŞARTI: Emeklilere yılda 2 maaş ikramiye verilmesi ve “siyasi ahlak yasası”nın ilk 100 günde hayata geçirilmesi de CHP’nin “olmazsa olmaz” şartları arasında.

İŞTE CHP’NİN KOALİSYON İLKELERİ

Kılıçdaroğlu’nun, Davutoğlu ile görüşmesi sırasında, “CHP’nin Koalisyon İlkeleri” başlığıyla hazırlanan 14 maddelik partisinin ilkelerini içeren bir broşürü Başbakan’a sunması bekleniyor. CHP’nin 14 maddelik koalisyon ilkeleri şöyle:

1- Hukukun üstünlüğü yeniden sağlanmalı.
2- 12 Eylül darbe hukuku tarihe gömülmeli.
3- Siyasette ahlak egemen olmalı.
4- Refah tabana yayılmalı, sosyal devlet anlayışına geçilmeli.
5- Cumhurbaşkanı anayasal sınırlarına çekilmeli.
6- Örtülü ödenek yalnızca Başbakan tarafından kullanılmalı.
7- Barış eksenli yeni bir dış politika oluşturulmalı.
8- Gençleri potansiyel suçlu gören anlayışa son verilmeli.
9- Özgürlüklerin alanı genişletilmeli.
10- Medya üzerindeki baskıya son verilmeli.
11- Vergi denetimi siyasi araç olmaktan çıkarılmalı.
12- Kamu maliyesi şeffaf olmalı.
13- Özgürlükçü, demokratik bir Anayasa yapılmalı.
14- Yolsuzluklarla etkin mücadele edilmeli.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler