CHP’nin ’dokunulmazlık’ tavrını açıkladı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dokunulmazlık konusunda partisinin tavrını açıkladı. Özel, kürsü dokunulmazlığı dışında geçmiş, bugün ve yarınki tüm dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiğini savundu. CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür

CHP’nin ’dokunulmazlık’ tavrını açıkladı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dokunulmazlık konusunda partisinin tavrını açıkladı. Özel, kürsü dokunulmazlığı dışında geçmiş, bugün ve yarınki tüm dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiğini savundu.

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Manisa İl Teşkilatında bir basın açıklaması düzenleyerek gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Özel, gündemdeki dokunulmazlık dosyası ve terör olayları üzerinden hükümete eleştirilerde bulundu.

Türkiye'de bir dokunulmazlık tartışması olduğunu kaydeden Özel, şunları söyledi:

"Bu dokunulmazlık tartışması maalesef iktidar partisi eliyle başka bir mecraya çekilmeye çalışılıyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilk günden beri söylediğimiz bir şey var çok net olarak; Anayasa'nın 83'üncü maddesi bir darbe Anayasasının ürünüdür ve dokunulmazlık konusunda fevkalade geniş bir kapsam ele alınmaktadır. Türkiye'den daha geniş kapsamlı bir dokunulmazlık sadece İsrail'de var. Kıta Avrupasında böyle bir dokunulmazlık söz konusu değil. Biz dokunulmazlıktan kasıt olarak kürsü dokunulmazlığı olması gerektiğini söylüyoruz. Kürsü dokunulmazlığı kürsüde söylediğiniz bir sözü daha sonra dışarıda tekrar edebilirsiniz ancak bunun dışında suç işleme özgürlüğünüz yoktur. Diğer vatandaşlar nasıl kurallara tabiyse siz de ona tabi olursunuz. Biz hep bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını söyledik ama bunu birkaç dokunulmazlık dosyasına indirgediler. Son günlerde Cumhuriyet Halk Partisinin çağrıları sonucunda iktidar partisi "Peki, bütün dokunulmazlıkları kaldıracağız" dedi. Biz bundan memnuniyet duyduğumuzu ifade ettik. Ama AKP'nin gurubumuza iletilen önerisi adeta ipe un sermektir. AKP'nin söylediği dokunulmazlık dosyalarını mevcut 83'üncü madde dahilinde bir kereye mahsus yollayalım daha sonra bu dokunulmazlık devam etsin. Bu samimiyet, akıl ve mantıktan yoksun bir yaklaşımdır. Eğer iktidar partisi bu ülkede demokrasiyi ileriye götürmek istiyorsa atması gereken adım anayasanın 83'üncü maddesini tamamen değiştirmektir. Anayasanın 83'üncü maddesinin ilk fıkrası şunu söylüyor; Kürsü dokunulmazlığını tarif ediyor. Bu son derece doğru bu korunmalıdır. Bu ifade özgürlüğü demek. Ama anayasanın 83'üncü maddesinin ikinci fıkrası bugünkü dokunulmazlığı tarif ediyor. Ne suç işlersen işle, geçmişte hangi suçu işlemiş olursan ol milletvekiliysen senin ifadeni alamazlar, ifadeye çağıramazlar, yargılayamazlar, ceza veremezler."

SAMİMİYETTEN UZAK BİR YAKLAŞIM

Bu durumun Türkiye'de iki sonuç doğurduğunu anlatan Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir; suç işleme özgürlüğü, ikincisi işlenmiş olan suçlardan dolayı ceza görmekten kaçmak için bir zırha dönüşüyor. Biz çok net olarak Adalet ve Kalkınma Partisine çağrıda bulunuyoruz. Samimiyseniz gelin dokunulmazlıkları bundan öncesini, bugünü ve yarını kapsayacak şekilde ebediyen kürsü dokunulmazlığı ile sınırlayalım. AKP'nin önerisi bu dokunulmazlık kalsın, bugünkü dosyaları yollayalım. Neden? İki yüz tane bir partinin dosyası var, 135 tane CHP'nin dosyası var, AKP'lilerin dosyalarını başbakanlıkta, meclis başkanlığında, içişleri bakanlığında tutmuşlar 4 tane var. O dosyaları yollayacaklar ama bundan sonra dokunulmazlık devam edecek. Bu şu demek, bugün dosyası olanların suçlarının hesabı görülsün ama bundan sonra görülecek olan dokunulmazlıklar aynı bugün olduğu gibi devam etsin. Bu samimiyetten uzak bir yaklaşım. Çok net olarak bir çağrıda bulunuyoruz. Bugünkü bütün milletvekilleri, geçmişteki bakanlar, bugünkü bakanlar ve bundan sonraki bütün dokunulmazlık dosyalarının kaldırılmasını istiyoruz. Eğer bunu yapamazsak, eğer bunu söyleyemezsek, bu şu demek oluyor; bugünkü hırsızlar sorgulanacak, ama dünkü hırsızlar, dünkü yolsuzluklar, yarınki yolsuzluklar, yarınki hırsızlıklar sorgulanmayacak. Bu vatandaşımızın aklıyla alay etmektir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bunu kabul etmemiz kesinlikle mümkün değil. CHP olarak net tavrımız anayasaya geçici madde koyarak işlem yapmak yerine anayasanın dokunulmazlıkla ilgili 83'üncü maddesini tam olarak değiştirmek ve çağdaş bir çizgiye çekmek. Geçmişteki, bugün ve yarındaki bütün dosyalar ve bütün bakanlar ile ilgili bunu yapmak."

BİNALİ YILDIRIM DOSYASI

CHP'nin dokunulmazlık dosyalarından hiçbirinin yüz kızartıcı suçlarla ilgisi bulunmadığını kaydeden Özel, AK Parti'de ise durumun böyle olmadığını öne sürerek şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanının B planı Binali Yıldırım bir bakan ve dokunulmazlık dosyası var. Ama Davutoğlu bunlara ilişmekten korkuyor çünkü saray buna izin vermiyor. Eğer başbakanın cesareti varsa şunu söylesin; "Geçmişteki 4 bakan ve bugünkü bakanlarından Binali Yıldırım ve birkaç tanesini daha dosyalarını yüce divana milletvekilleriyle birlikte derhal yollayacağız" desin. 83'ü kaldıralım, bakanların soruşturulmasına olan özel hükümleri kaldıralım, o zaman görelim. Aslında sayın başbakanla Türkiye demokrasisi kazan kazan ilişkisine girer ama sayın başbakan Binali Yıldırım'ın dosyasını yollayacak iradeye, dirayete sahip mi onu hep birlikte görmemiz lazım."

ŞAM'DA CUMAYA GİDECEKTİ ALİ SAMİYEN'DE MAÇA GİDEMİYOR

Açıklamasının son kısmında artan terör saldırılarına değinen ve AK Parti'nin terörü bitirebilmek için ellerinde her türlü imkanın olduğunu kaydeden Özel, şunları söyledi:

"Tek başına iktidarlar terörü çözemiyor. Bir kez daha söylüyoruz CHP bu konuda ne eksiğiniz varsa gidermeye razı ama yeter ki bu akan kanı, bu terörü durdurun. Bu hep Şam'da Emevi Camisinde namaz kılacağız diyen birilerinin ülkeyi getirdiği noktadır. Bunlar Şam'a namaz kılmaya gideceklerdi, Ali Sami Yen Stadında maç izlemeye gidemez hale geldi. Şam'da namaz kılacak kadar iddialı olanların Türkiye'de derbi maçı oynatamaz hale geldiğini, Ali Sami Yen Stadında, Arena Stadında Galatasaray Fenerbahçe maçını oynatamaz hale geldiğini hep birlikte görüyoruz. "

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler