CHP’den toplumsal barışa "üçünçü yol" alternatifi

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) kadın milletvekilleri ile gittikleri Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki izlenimlerini anlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, toplumsal barışı sağlamak için CHP'nin üçüncü bir yol sunduğunu, bu

CHP’den toplumsal barışa "üçünçü yol" alternatifi

Cumhuriyet Halk Partili (CHP) kadın milletvekilleri ile gittikleri Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki izlenimlerini anlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, toplumsal barışı sağlamak için CHP'nin üçüncü bir yol sunduğunu, bu yolun Meclis'te kurulacak Toplumsal Mutabakat Komisyonu olduğunu belirtti.

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke; geçen hafta CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, CHP İstanbul Milletvekili Gamze İlgezdi, CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ve CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile gittikleri Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki izlenimlerini CHP İzmir İl Başkanlığı binasında anlattı. Toplumsal barışı sağlamak için tüm partileri CHP'nin üçüncü yoluna çağıran Böke, her partinin siyasi taleplerinin Meclis'te kurulacak Toplumsal Mutabakat Komisyonu'nda tartışılması ve komisyon ile eş zamanlı çalışacak bir ortak akıl heyeti kurulması gerektiğini söyledi. Böke, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın özyönetim açıklamalarının sorulması üzerine "Özyönetim, bizim önerimizin tam karşıtı bir yaklaşımdır" dedi.

ORTAK AKIL HEYETİ

Toplumsal barışı sağlamak için CHP'nin üçüncü bir yolu olduğunu kaydeden Böke, sorunları çözmek için üçüncü bir yol olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Türkiye iki yol denedi. Birinci yol toplumsal barış için güvenlikçi politikalar üretildi. 30 yıl mücadele verildi. Bir adım dahi ilerlenemedi. İkinci yol AKP süreciydi. Bu süreç toplumsal barışı terör örgütü ve hükumet arası müzakerelere indirildi. Yönetimin kendisi kurgu olarak yanlıştı. CHP, yöntemin kalıcı barış getirmeyeceğini her fırsatta söyledi. CHP üçüncü yol olduğunu her yerde söyledi. İkinci yol başarısızlığa uğradı. Bu çok açık. Halk şunu soruyor. "Ne oldu da 7 Haziran sonrası şiddet arttı?" Cevabı açık. İkinci yol çöktü. Üçüncü yolu cesaretle konuşmamız gerek. Barışı toplumsallaştıracak bunu kalıcı kılacak bir dizi siyasi adım öneriyoruz. Çözüm Meclis'ten, siyasetten geçiyor. Gerçekten toplumu barıştırma düşüncemiz varsa CHP'nin üçüncü yolunda buluşalım. İlk olarak Meclis'te Toplumsal Mutabakat Komisyonu kurulmalı. Her partinin siyasi talepleri bu zeminde tartışılmalı. Bu komisyonun kurulması üçüncü yolun ilk ve önemli adımıdır. Siyaset tek başına çözemez bu sorunu. Toplum da davet edilmeli. CHP'nin üçüncü yol önerisinde komisyon Meclis'te çalışırken Meclis ile eş zamanlı çalışacak ortak akıl heyeti kurulmalı. Bu sakın akil adalarla karıştırılmasın. Alkil adamlar ikinci yolun çöküşünün emaresidir."

"ÖZYÖNETİM, BİZİM ÖNERİMİZİN TAM KARŞITIDIR"

Böke, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın özyönetim açıklamalarının sorulması üzerine ise "Özyönetim açıklamalarının toplumsal barış inşası sürecine hiçbir faydasının olmadığını altını çizmek istiyorum. Özyönetim Türkiye'yi yeniden küstüren, bölen ve birbirinden uzaklaştıran, dolayısıyla şiddeti yeniden tırmandıracak bir öneridir. Bizim önerimizin tam karşıtı bir yaklaşımdır" diye konuştu.

"İZMİR'İN KALBİ YANIYOR, DİYARBAKIR'IN HAYAT DAMARLARI KESİLMİŞ"

İzmirli Necati Yenikapı'nın Şırnak'ın Cizre ilçesinde dün şehit olduğunu hatırlatan Böke, "İzmir'in kalbi yanıyor. Sadece İzmir değil Diyarbakır'ın hayat damarları kesilmiş, yaşamın durdurulmasından dolayı sıkıntıları cuma günü görme fırsatımız oldu. Çocuklar, kadınlar, gençler, anneler, babalar şiddet altında eziliyor. Bugün İzmir'den bir ses verelim. Tüm Türkiye'nin sesini de İzmir'den haykıralım. Bütün sorunlara İzmir'den, Eskişehir'den, Diyarbakır'dan çığlık atalım. Bu sorunları çözme yükümlülüğümüz var. Bu çığlıklara merhem olacak tek şey, bizi barıştıracak unsurlardır. İzmir'de bugün şu saatlerde bir anne oğlunun cenazesini almak için askeri hastanede bekliyor. O anne şiddetin en büyük mağdurudur. Sur bölgesinden göç etmek zorunda kalmış çocukların güvenliğinde endişe duyan anneler şiddetin mağdurudur" ifadelerini kullandı.

"NECATİ'Yİ YAŞATMAMIZ GEREKİYOR"

Türkiye'nin tüm renklerini bildiğini dile getiren Böke, şunları söyledi: "Bu renklerin çığlığını sızı olarak kalbimde hissediyorum. İki tane erkek çocuğu annesi olarak her şehit haberi geldiğinde kalbimin çarpıntısı ile uyanıyorum. Türkiye'nin birlikte yaşam kültürü için çok çabalayan bir partinin yöneticisi olarak gurur duyuyorum. Bu çılgınlığa son vermemiz gerekiyor. Necati'nin annesi Manisalı, babası Silvanlı. Necati Türkiye'nin bütün renklerini bilerek doğdu ve bu renkler uğruna da öldü. Bizim Necati'yi yaşatmamız gerekiyor. Manisalı bir anne ile Silvanlı bir babanın İzmir'de büyüyen oğlunun Türkiye hayalini gerçekleştirecek bir siyaseti inşa etmek zorundayız. CHP bu siyasetin öncüsü olmakta kararlıdır. Biz İzmir'in bu çığlığını bütün Türkiye'nin duymasını istiyoruz."

CHP’den toplumsal barışa

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler