CHP’den destek yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Meclis Genel Kurulu’nda 62. Hükümet programını desteklemeyeceklerini açıkladı.Güneş, konuşması sırasında hem Mısır’da darbe sırasında ordunun açtığı ateş sonucu ölen ve Rabia direnişinin si

CHP’den destek yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Meclis Genel Kurulu’nda 62. Hükümet programını desteklemeyeceklerini açıkladı.

Güneş, konuşması sırasında hem Mısır’da darbe sırasında ordunun açtığı ateş sonucu ölen ve Rabia direnişinin simgesi olan Esma, hem de Gezi olayları sırasında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın portrelerinin bulunduğu pankart kaldırdı.

CHP Grubu adına hükümet programıyla ilgili Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş konuştu. Hükümet programını desteklemeyeceklerini belirten Güneş, kürsüye yanında konuşmasında kullanacağı ve içinde görsel materyallerin bulunduğu pankartlarla çıktı.

Bugüne kadar hükümet programının cumhurbaşkanına gittiğini hiç duymadığını belirten Güneş, "Gazetelerin de yazdığı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Babacan’ın koyduğu metin çıkarılmış. Çünkü metinde ’Hukuk devleti olmadan güçlü bir ekonomi olmaz yazıyormuş ve yolsuzlukların üzerine gidilmeli’ yazıyormuş. Doğru mu, yanlış mı? bunun açıklanmasını istiyoruz. Gerçek Başbakan Davutoğlu mu, yoksa Köşk’te değil başka bir sarayda oturan Sayın Erdoğan mı? Bunu öğrenmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"BİR YENİ TÜRKİYE’DİR GİDİYOR"

"Bir Yeni Türkiye’dir gidiyor" diye konuşan Güneş, "Biz sizin Yeni Türkiye ile ne söylediğinizi biliyoruz. Tayyip Erdoğan’ın her dediğinin olması her şeyin onun tarafından tayin edildiği bir Türkiye söylüyorsunuz" dedi.

Hükümet programında yeni bir Anayasa’dan bahsedildiğini ve 12 Eylül’den kalma tüm maddelerin çıkarılacağından bahsedildiğini vurgulayan Güneş, "Anayasada 12 Eylül’den kalma madde kalmadı ki tam 17 kez 113 madde değiştirildi. Gerçekçi olun. Sizin yeni Anayasadan anladığınız başkanlık sistemi. Türkiye’de AKP’den milletvekili olmamış bir anayasa profesörü söyleyin de ’Başkanlık sistemi Türkiye için uygun’ desin" şeklinde konuştu.

Türkiye’de son günlerde "Seçilmiş cumhurbaşkanı muhabbeti" yapıldığını savunan Güneş, "Milli irade, yüzde 52 aldı. Seçilmiş milletvekilleri yıllarca tutuklu kaldı. Hapishanelerde onların tutuklu kalmasını nasıl reva gördünüz. Eğer Anayasa Mahkemesi bu adaletsizliği ortadan kaldırmasaydı onlar bugün Meclis’te oturamayacaklardı. Demek ki milli irade cumhurbaşkanı için geçerli ama milletvekilleri için geçerli değil" diye konuştu.

Güneş, CHP olarak cumhurbaşkanının meşruiyetini sorgulamadıklarını ve makama gayet saygılı olduklarını dile getirerek, "Eğer cumhurbaşkanı hukuka uymazsa biz anayasa ve hukuktan yana oluruz" dedi.

Anayasada parlamenter sistem varken başkanlık sisteminin uygulanması halinde sistemin omurgasının kayacağını savunan Güneş, "Futbol sahasına çıkacaksınız futbol oynanacak ama siz kriket oynuyorsunuz. Buna tribünler de hakem de şaşırıyor. Yanlış yerde yanlış şeyi oynuyorsunuz" dedi.

GÜNEŞ, ERDOĞAN’I "PADİŞAH" OLARAK GÖSTEREN PANKART KALDIRDI

Güneş, "Size bir liderden bahsetmek istiyorum. Bu lider girdiği her seçimi büyük farkla kazanıyor. Muhalefet partilerine göz açtırmıyor, başvekili o tayin ediyor, bakanlar kurulunu o belirliyor, Türkiye’de tüm vasiyetler tek vasi kendisi olmuş. Her cuma ayrı bir camide namazını kılıyor. Allah kabul etsin. Çıkışta da açıklamalar yapıyor. Biz CHP olarak bu rejime ve bu lidere karşıyız" ifadelerini kullandı.

Daha sonra elinde İngiliz haber dergisi The Economist’in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı bir Osmanlı padişahı olarak resmettiği kapak fotoğrafını kaldıran Güneş, "Gördünüz mü bilmiyorum, göstereyim çok şık, bunu biz yapmadık, The Economist Dergisi kapak yaptı" dedi.

RABİA VE ALİ İSMAİL KORKMAZ’I UNUTMADI

Güneş, genel kurulda hem Mısır’da darbe sırasında ordunun açtığı ateş sonucu ölen ve Rabia direnişinin simgesi olan Esma hem de Gezi olayları sırasında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın portrelerinin bulunduğu pankartları kaldırdı.

"17 yaşında bir fidan keskin nişancılar tarafından vuruluyor, yüreği yanmayan var mı?" diye soran Güneş, "Bu parlamentoda Ali İsmail Korkmaz’a yüreği yanmayan var mı? Varsa onun hesabını Sırat’el-Mustakim’den geçerken verirsiniz. Bizim için Müslüman gayri Müslüman farkı yoktur. Biz yaradılanı yaratandan ötürü severiz" şeklinde konuştu.

Öte yandan özellikle iktidar ve muhalefet grubu sıralarında milletvekillerinden 62. Hükümet görüşmelerine katılımın oldukça az olduğu görüldü.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset