CHP'de en kritik gün

CHP Yönetimi, pazar ve pazartesi günü yapılacak iki ayrı olağanüstü kurultay öncesi, kamuoyuna partinin kutuplaştığı görüntüsünü vermemek için, son dakikaya kadar kurultaya katılmayacağını açıklayan muhaliflerle dirsek temasını sürdürdü. CHP Genel Başkanı

CHP'de en kritik gün

CHP Yönetimi, pazar ve pazartesi günü yapılacak iki ayrı olağanüstü kurultay öncesi, kamuoyuna partinin kutuplaştığı görüntüsünü vermemek için, son dakikaya kadar kurultaya katılmayacağını açıklayan muhaliflerle dirsek temasını sürdürdü. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Genel Başkan Deniz Baykal ile yaptığı telefon görüşmesinde Baykal'a, "Kurultay'a katılmanızdan memnun olurum" dedi. Baykal ise 3 maddenin değiştirilmesi taleplerini ileterek, kurultaya katılmak için Kılıçdaroğlu'nun ikinci telefonunu bekledi. Ancak Baykal'ın kurultaylara katılmama eğiliminde olduğu iddia edildi. CHP yönetimi eski Genel Sekreter Önder Sav ile doğrudan temas kurmazken, olağanüstü kurultay çağrısı yapan 362 delegeyi tek tek aradı. Genel Merkez'in "kurultaya gelin" yönündeki taleplerine karşın bu delegeler, Anıtkabir'e gitmeye hazırlanıyor. Sav cephesi, kurultayı boykot edecek delege sayısının 362'den daha fazla olacağını savunurken, kurultayın en az 450 fireyle toplanacağını ve 800'ü bulamayacaklarını ileri sürdü. Son aylarda görevinden alınan il yönetimleri de olağanüstü kurultay talebini imzalamamalarına karşın boykota hazırlanıyor.

BÜYÜK DEMOKRASİ ŞÖLENİ
CHP'de bugün Ankara Arena Kapalı Spor Salonu'nda toplanacak 16. Olağanüstü Kurultay ile yarın Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda toplanacak 17. Olağanüstü Kurultay öncesi hazırlıklar tamamlandı. "Büyük Demokrasi Şöleni" temasıyla yapılacak kurultay salonunda yer alacak pankartlara da bu fikir egemen oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, konuşmasında parti içi demokrasi vurgusu yapması ve muhalif delegelere ise sıcak mesajlar vermesi bekleniyor. Yapılacak tüzük değişikliğiyle CHP'nin parti içi demokrasi alanında en ileri siyasi parti konumuna geleceği mesajını verecek olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasında güncel siyasi konulara değinerek, Ak Parti iktidarına çeşitli eleştirilerde bulunacağı belirtiliyor.

KESİN DİVAN BAŞKANI
Kurultayda ayrıca "Anadolu Ateşi" bir gösteri sunacak. Kurultay'ın divan başkanlığına Denizli Milletvekili Adnan Keskin'in getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından maddeler üzerinde tek tek oylama yapılacak ve söz isteyen kurultay delegeleri görüşlerini paylaşabilecek. Kurultaya 12 Eylül döneminde mağdur olan, Sivas katliamında hayatını kaybeden ve faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin aileleri de davet edildi. Ankara Arena Spor Salonu'nda konuşmaların yapılacağı bir platform ve yanlarına dev ekranlar yerleştirildi. Dışarıya da bir dev ekran konularak dışarıda kalanların kurultayı takip etmeleri sağlanacak. Yaklaşık iki haftadır il örgütlerinin temsilcileri, milletvekilleri ve Parti Meclisi üyeleriyle toplantı üstüne toplantı yapan ve taleplerini alan genel merkez, tüzük değişikliğini de bu talepler doğrultusunda şekillendirdi. 362 imzayla olağanüstü kurultay çağrısı yapan muhaliflerin taleplerini karşılamak üzere son ana kadar uğraşan parti yönetimi, kamuoyuna partinin kutuplaştığı görüntüsünü vermemek için, son dakikaya kadar kurultaya katılmayacağını açıklayan muhaliflerle temasını sürdürdü.

ÖNDER SAV'A TELEFON YOK
Genel merkezin doğrudan eski Genel Sekreter Önder Sav ile temas kurmadığı belirtildi. Ancak Sav'a yakın olan ya da Sav ile hareket edeceği bilinen kurultay delegelerinin telefonla aranarak, kurultaya katılmalarının talep edildiği öğrenildi. Ancak buna karşın Sav ve ekibinin kurultaya katılmayacakları bunun yerine Anıtkabir'e gidecekleri belirtildi.

AMAÇ DEMOKRASİ
Tüzük taslağı, mevcut tüzükten pek çok konuda daha demokratik unsurlar barındırıyor. Tüzükle partideki kadın kotasının yüzde 33'e, gençlik kotasının yüzde 10'a çıkarılması öngörülüyor. Ayrıca, partideki tüm kademelerdeki seçimlerde blok listeye göre daha demokratik olan çarşaf listenin esas olması sağlanacak. Tüzükle milletvekili adaylarının belirlenmesinde ön seçim uygulaması esas kılınıyor. Partinin siyasal ilkeleri arasına "Özgürlük hareketlerinden, emek mücadelelerinden ve evrensel dayanışmadan kaynağını alan sosyal demokrasinin değerlerine inanan" ifadesi konuldu. Partinin amaçları arasına da, "emperyalizmin ve sömürünün önlenmesi için mücdale etmek" ifadesi yerleştirildi.

1200 POLİS GÖREVDE
Ankara Emniyeti, CHP kurultayıyla ilgili güvenlik önlemlerini alırken, yankesicilere karşı kurultay salonu ve çevresinde sivil polis görevlendirecek. İki gün sürecek kurultay çalışmalarının iki ayrı salonda yapılacak olması nedeniyle bin 200 polis hazırlandı. Önlemler kapsamında, silah taşıyan hiç kimse kurultay salonuna alınmayacak. Resmi polisler, parti yönetimi ya da divan yönetiminden talep olması halinde salon içinde yer alacak. Ancak, salon içinde koruma ve güvenlik şubelerinden az sayıda sivil polis görev yapacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler