CHP Kongresi karıştı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kontenjan milletvekillerine hedef alan sözlerine üzerine kürsüye çıkan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, cevap verdi. Özkan'ın şu konuşması salondaki tansiyonu yükseltti:   "Ben 6 yıl cezaevinde yattı

CHP Kongresi karıştı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kontenjan milletvekillerine hedef alan sözlerine üzerine kürsüye çıkan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, cevap verdi. Özkan'ın şu konuşması salondaki tansiyonu yükseltti:
 
"Ben 6 yıl cezaevinde yattım, evet ben kontenjandan geldim. Aziz Bey sana soruyorum; hangi önseçimden çıktın geldin? Böyle başarılı işler yapmış bir kişinin böyle bir açıklamasını kınıyorum 40 yıllık arkadaşınızı il başkanı yapmak için bunları konuşmanızı kınıyorum. Sayın Kocaoğlu bu açıklamalarınızla nasıl olur da Genel Merkez'in iradesini ayaklar altına alırsınız" dedi. 
 
Özkan'ın bu sözleri üzerine bazı partililer, kürsüye çıkarak Özkan'a tepki gösterdi. Özel güvenlik görevlileri kürsünün önünde önlem aldı. Salondakiler, 'İzmir Azizdir, Aziz kalacak' sloganı attı. Bunun üzerine Özkan, 'İzmir CHP'dir, CHP kalacak' dedi. Bu slogan üzerine salon gerildi. Yumruklarını sıkıp kürsüye ilerleyenler de oldu, oturduğu koltuktan tepki gösterenler de. Kavga çıkması sağduyulu partililerin araya girmesiyle önlendi. Mevcut CHP İl Başkanı Bedri Serter sahneye çıkarak, partilileri sakinleştirmeye çalıştı. Divan Başkanı Bülent Tezcan, kongreye 10 dakika ara verdi.
 
CHP İzmir İl Kongresi'nde Alaattin Yüksel ve Nevzat Kavalar, il başkanlığına aday oldu. Yüksel salona Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile girdi ve delegeyi birlikte selamladı. Kavalar için 'İşte örgüt işte başkan' sloganı atıldı. Seçimin çarşaf listeyle yapılmasına karar verildi. Genel Başkanlığa aday olan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın, AK Parti'den kurtulabilmek için vizyondaki Star Wars filmindeki ışın kılıcı gibi hayaller kurmak gerektiğini söylemesi dikkat çekti. İzmir Milletvekili Atila Sertel ise 7 Haziran seçimlerinde adaylıktan düşürülmesinde etkili olan CHP'li hakkında ilk kez sert konuştu.
 
CHP İzmir İl Başkan adayı Alaattin Yüksel, kongre salonuna İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte girdi. Kocaoğlu ve Yüksel, salonun çevresini turlayarak, tribünleri ve saha içindeki delegeyi selamladı. Kocaoğlu, bu tavrıyla kongrede hangi adaya destek verdiğini de açıkça ortaya koymuş oldu. İlçe belediye başkanları da Yüksel'i selamlamak için sıraya girdi. Diğer adaş Nevzat Kavalar, 'İşte örgüt işte başkan' sloganlarıyla salona girdi. Kavalar, tribünleri selamlarken 'Örgüt seninle durma ilerle' sloganı atıldı. Kavalar'ın selamlaması sırasında ilçe belediye başkanları yerlerinden kalkmazken, milletvekilleri alkışlayarak ve Kavalar'a sarılarak destek verdi. "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bana 'çekil' dese onu bile ikna ederim yine de adaylıktan çekilmem" diyen Ülkümen Rodoplu ise cumartesi gecesi sessizce adaylıktan çekildi.
 
DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK VURGUSU
 
Kongrenin divan başkanlığını CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan yaptı. Tezcan, özgürlük ve demokrasi vurgusu yaptığı konuşmasında, "Özgürlük ve demokrasi sorunumuz var. Silivri zindanları hala gündemimizde. Sanki bugüne kadar ellerindeki iktidar gücünü zorbaca kullanmaları yetmiyormuş gibi bütün gücü tek bir kişinin elinde toplayacakları gayrimeşru düzeni yerleştirme içinde olduklarını biliyoruz. Bağımsızlık, özgürlük, demokrasi alanında bütün olumsuzları yırtıp atacak, Türkiye'nin çıkışını sağlayacak CHP var. Teröre topyekun itiraz edeceğiz. Kürt sorununu çözüyorum adı altında bu sorunu bugün kangren haline getiren iktidarın yalanlarına, zorbalıklarına teslim olmayacağız. Toplumsal barışı sağlamak bizim görevimiz. Kendi içimizde etnik ayrımlara düşmeden, inanç ayrımlarını tahrik etmeden, toplumun bir kesimini diğerine düşman etmeden birlikte yaşamayı öğreneceğiz" dedi. 
 
SERTER HEM BALBAY'I HEM YÜKSEL'İ ELEŞTİRDİ
 
Kongrede aday olmaktan vazgeçen CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter ise konuşmasında CHP Genel Başaknı Kemal Kılıçdaroğlu'na rakip çıkan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ı hedef aldı ve "Bizim partimizde genel başkan sorunu yoktur. Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun arkasındayız. Melek gibi biri. Allah onu bizim başımızdan eksik etmesin. Onun kıymetini bilmek hepimizin boynumuzun borcu" dedi. Bedri Serter, daha sonra CHP İzmir İl Başkan adayı Alaattin Yüksel'i hedef aldı ve şöyle konuştu:
 
"Bazı arkadaşlar maalesef bir il başkanı varken il başkanı portresi çizmeye başladılar. Çok üzüldüm. Ben halihazırda bu partinin il başkanıydım. Ben burada genel başkanımı temsil ediyorum. Burada kimseye hakaret etmedim. Partimi kucakladım, herkesle barış içinde oldum. Kendi kurmadığım bir yönetimimle arkadaşlık bağı kurdum. Bir Allahın kulu da çıkıp 'Bedri Serter şu hatan oldu' diyemez. Son bir hafta uykusuz geceler geçirdim. Acaba bu seçimi nasıl yapacağız? Dört aday vardı. Alaattin Yüksel, abi diyeceğim çünkü abim; 2004 yılında beni meclis üyesi yaptı. Baktım Alaattin abim il başkanlığına soyundu. 2001, 2004 yıllarında da il başkanlığı yaptı. Cesaretine, arzusuna, partiye vereceği desteklere teşekkür ediyoruz. Başarılar diliyorum kendisine. Bornova İlçe Başkanı Kavalar ile diyaloglarımız sürdü. Benim mantığım aklım Kavalar ile bu yolda yürümek oldu. Ben koltuklara bağlı koltuklara kilitlenmiş bir adam değilim. Gönül huzuruyla ayrılıyorum. Kar taneleri ne güzel anlatır birbirine zarar vermeden yol almanın da mümkün olduğunu." 
 
STAR WARS IŞIN KILICINI ÖRNEK VERDİ
 
CHP Genel Başkanlığı'na aday olan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, salonda partililere seslendi. Ancak partililerin çoğu kulis faaliyeti için dışarıda olduğundan sözlerini çok duyan olmadı. Balbay, vizyondaki Star Wars filmini hatırlatarak, "Bu filmde ışın kılıcı var. İnsanın hayal ettiği bir şey yakın gelecekte gerçekleşir. Hayaliniz nedir CHP'liler! Sadece delege olmak mı? Sadece Parti Meclisi üyesi olmak mı? 2019'un belediye başkanlıklarını paylaşmak mı? Hayaliniz buysa yüzde 25 bize yeter, çok bile. Hayaliniz bugünkü AKP faşizmine son vermekse daha büyük hayaller kurmalıyız. Turnikelerin olmayacağı bir Genel Merkez olacak. Yöneticiler tüm üyelerin seçimiyle belirlenecek. Yönetimi değiştirelim, yeni yönetim seçelim" dedi. Balbay'ın bu sözleri cılız alkış aldı. Balbay, delegeden 20 sayfalık kitabını okumalarını isteyerek, burada 2023 hedeflerini anlattığını söyledi.
 
SERTEL'DEN 7 HAZİRAN PATLAMASI
 
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, 7 Haziran seçimlerinde milletvekili adaylığının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla düşürülmesinde CHP'li bir adayın etkili olduğunu belirterek, bunu bir sıra yükselmek uğruna yaptığını öne sürdü. Sertel'in bu sözlerinde kastettiği kişi, parti kulislerinde CHP İzmir eski İl Başkanı Ali Engin olarak yorumlandı. Sertel, 7 Haziran'dan sonra ilk kez yaptığı bu açıklamada şunları söyledi:
 
"Benim aday olmamı düşürmek istediler. CHP içinden yaptılar bunu. AKP'nin kuruluna başvurdular. SSK emeklisi gazeteciyi memur yaptılar. Bir sıra yükselmek uğruna yaptılar bunu. Hani devrimciler var ya kendi yoldaşlarını işkencede bile satmayan devrimciler var ya, onun ruhunu incitecek kadar alçaldılar bir sıra yükselmek uğruna. YSK'ya AKP'nin kuruluna beni ihbar ettiler. Kan kustum. Evimde beni ziyarete gelenlere 'partim sağ olsun benim için CHP rozeti milletvekili rozetinden önemlidir' dedim. Beni ihbar edenlerden biri İZBETON'da taşeron çalışıyor, biri Çiğli Belediyesi'nde taşeron çalışıyor. Bir hanımefendinin iki evladı belediyede çalışıyor. Bunları kullandılar. Ben onlara sesleniyorum. Beni ihbar ettiren arkadaşa sesleniyorum. Yemin ederek söylüyorum. Çıksınlar özür dilesinler, affetmezsen namerdim. Ön seçim üyenin özgür iradesidir. Üyenin özgür iradesini AKP ile işbirliği iye yok etmeye çalışanların bizim aramızda yeri olmamalıdır."
 
Kongre konuşmalarla devam ediyor.
 
KONGREDEN NOTLAR
 
Kongre salonu 600 metrekare balon süslemesi yapıldı. Salon içinde 20 özel güvenlik görev yaptı. Salonda protokole hostesler hizmet verdi. Salonda ışıklı sahne kuruldu, LED ekran kondu, biri Jimmy jip kamera olmak üzere üç kamera kayıt aldı. Kongrede seçim çarşaf liste ile yapıldı. CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İl Kongresi'ne beş aylık kızı Müjde, 7 yaşındaki oğlu Ayberk Purçu ve eşi Gülseren Purçu ile birlikte katıldı. Purçu'nun beş aylık kızı partililer tarafından kucaktan kucağa dolaştırılarak sevildi. CHP İzmir İl Başkanlığı'nın hesap raporunu okuyan Ali Karabay, partinin kasasında 373 bin 467 lira olduğunu belirterek, "Ayrıca cari olarak hiçbir kuruma satıcıya hiç kimseye bir kuruş borcumuz yoktur" dedi.
 
ÇARŞAF LİSTE NEDİR?
 
Çarşaf listeli seçimde adaylar divana başvurarak başkanlığa, yönetim kurulu veya disiplin kurulu üyeliğine aday olduklarını bildirirler. Divan, bütün adayların başvurularını alır ve bir tek listede toplar. Sonra seçimlere geçilir. Böylece bütün adayların bulunduğu liste oy pusulası haline gelir. Oy kullanma hakkı olan delegeler beğendikleri başkan, yönetim kurulu ve disiplin kurulu üyelerinin isimlerinin başındaki kutucuğu işaretleyerek oylarını kullanırlar.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler