CHP heyeti'den şok ziyaret!

 CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Irak'a yaptığı resmi ziyaretin ardından kritik bir dış temas daha gerçekleştirecek.İkisi de emekli Büyükelçi olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ile CHP Milletvekili Osman Korutürk 9-12'de Mısır'a gidec

CHP heyeti'den şok ziyaret!

 

CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Irak'a yaptığı resmi ziyaretin ardından kritik bir dış temas daha gerçekleştirecek.

İkisi de emekli Büyükelçi olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ile CHP Milletvekili Osman Korutürk 9-12'de Mısır'a gidecek.

Davet, Türkiye'de Ak Parti hükümetinin temaslarını en aza indirdiği, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrilmesiyle yönetime gelen yeni Mısır hükümetinden geldi.

Türkiye'nin Mısır Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı da, Kahire'deki yeni hükümet ile Türk hükümeti arasındaki gergin ilişkiler nedeniyle, 'danışmalar için' Ankara'ya çağrılmıştı. Bu durum, diplomaside iki ülke ilişkilerinin resmen olmasa da fiilen 'diplomatik seviyesinin düşürülmesi' anlamına geliyor.

Nitekim Türkiye, hapiste olan Muhammed Mursi'yi halen 'Mısır'ın meşru Cumhurbaşkanı' olarak tanıyor. CHP heyeti ise, Mursi'nin yerine gelen yönetimin davetiyle Mısır'a gidiyor.

CHP'den gezi ile ilgili olarak yapılan açıklamada, "Türkiye- Mısır ilişkileri bölge barışı ile istikrarı açısından stratejik önem  taşıyor. İki ülke arasındaki mevcut durum ve bölgedeki son gelişmeler bu ilişkilerin sağlıklı bir zeminde olmasını gerekli kılmaktadır. CHP,  Türkiye’nin  bölgesel ve küresel plandaki itibar ve gücünü her alanda koruma, kollama ve pekiştirme girişimlerini sürdürmeye devam edecektir" denildi.

Loğoğlu ve Korutürk’ten oluşan CHP heyeti  Mısır’daki ziyaretleri sırasında, siyasi çevreler, sivil toplum kuruluşları, medya ve ilgili çevrelerle görüş alışverişinde bulunacak.

"İLİŞKİLERİ DÜZELTMEK BİZİM GÖREVİMİZ"

Faruk Loğoğlu CHP heyetinin Mısır’a yapacağı gezi konusunda Hürriyet’in sorularını yanıtladı.

Loğoğlu, “Hükümet Mısır’daki yeni yönetimi tanımıyor oysa siz bu yönetimin davetlisi olarak gidiyorsunuz. Bu bir çelişki değil mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Niye çelişki olsun. Türkiye’nin Mısır’la diplomatik ilişkisi var mı? Var. Mısır’da maslahatgüzar var mı? Var. Hükümeti değil devleti tanıyoruz.”

Türkiye ile Mısır’ın ilişkilerinin kopma noktasına geldiğini söyleyen Loğoğlu, “Biz bundan rahatsızlık duyuyoruz ve bu ziyareti ilişkilere nefes aldırmak için ana muhalefet partisi olarak bir görev addediyoruz” diye konuştu.

Loğoğlu, “Ancak Mısır’daki mevcut yönetim kendi halkına ateş ediyor bu da Türkiye’de başta iktidar partisi üyeleri olmak üzere büyük tepki çekiyor. Sizin bu yönetimin davetiyle gitmeniz Türkiye kamuoyunda da tepki çekmeyecek mi?” sorusuna ise “Siyaseten bunun istismar edileceğini biliyoruz. Ancak Türkiye-Mısır ilişkileri çok önemli. Hem ikili anlamda önemli, hem bölge için önemli, bölgede istikrar barış ve huzur için önemli. Biz Mısır’la ilişkilerin kopma noktasına gelmesini sağlıklı bulmuyoruz. Bu yüzden gidiyoruz” dedi.

“DÖNÜŞTE BİLGİ VERECEĞİZ”

Loğoğlu, “Kimlerle görüşeceksiniz?” sorusuna ise, “Siyasi parti liderleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle görüşeceğiz. Ancak elbette yönetimden yetkililerle de temasta bulunacağız. Programın ayrıntılarını henüz bilmiyorum” yanıtını verdi.

“Dönüşte hükümete bilgi verecek misiniz?” sorusuna karşılık ise Loğoğlu “elbette vereceğiz” dedi ve şöyle konuştu:

“Irak’tan döndüğümüzde tüm temaslarımızı ayrıntılı not halinde Dışişleri Bakanlığına ilettik. Perşembe günü de yine Irak temaslarımıza ilişkin Sayın Cumhurbaşkanı’na bilgi vereceğiz. Elbette aynı şablonu Mısır dönüşünde de gerçekleştireceğiz. Biz hükümet değiliz. Onlar bize hiçbir bilgi vermiyor ancak biz onlara temaslarımız hakkındaki tüm bilgileri aktaracağız.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler