CHP Anayasa Mahkemesinde!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) torba yasanın 17 maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu....

CHP Anayasa Mahkemesinde!

CHP, kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen 6111 sayılı 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun" bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gitti.

Meclis'te görüşmeleri aylarca devam eden yasanın, bazı maddeleri sivil toplum örgütleri tarafından protesto edilmişti. CHP, yasanın 17 maddesi için iptal ve yürütmeyi durdurma talebinde bulundu. CHP kurmayları yaklaşık 80 sayfalık itiraz dilekçesi hazırladı. O maddeler arasında öne çıkanlar ise, kamuoyunda "Erbakan affı" olarak bilinen geçici madde. Geçici madde son anda bir önerge ile düzenlemenin içine eklenmişti.

O madde ile vefat eden Necmettin Erbakan'ın "kayıp trilyon" davasından olan yaklaşık 12,5 milyon liralık borcu onda bire düşecekti. Bundan sonra gözler Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararda olacak.

"DOĞALGAZ PİYASASI KANUNU'NDAKİ DEĞİŞİKLİK UYGUN DEĞİL"

İptali istenen maddelerin arasında sosyal güvenlik ve özelleştirmeyle ilgili maddeler de bulunuyor. CHP Gurup Başkanvekili Hamzaçebi "Çalışma güvencesini geriye iten düzenlemeler var" dedi.

Kamu görevlisine zorunlu görevlendirme de CHP'nin itiraz ettiği maddeler arasında.

Hamzaçebi ayrıca, "Kamuya yönetici antanmasında düzenleme uygun değil" ifadelerini kullandı.

"Doğalgaz Piyasası Kanunu'ndaki değişiklik uygun değil" diyen Hamzaçebi buradaki eksikliğe dikkat çekti.

İŞTE İPTALİ İSTENEN MADDELER!

Yasada yürürlüğünün durdurulması ve iptali istenen bazı düzenlemeler şöyle:

-SGK'nın belirlediği iş yerlerinde çalışanlara ait sigorta belgelerinin bildirilmesi zorunluluğundan muaf tutulması.

-İşletmelerde staj yapan meslek lisesi öğrencilerine ödenecek ücret.

-Silikozis hastalarının malulen emekli olabilmeleri için ''3 ay içinde başvuruda bulunmaları'' zorunluluğu.

-Bazı üst düzey kamu kadrolarına özel sektörden yönetici atanabilmesi.

-Memurların, ihtiyaç duyulması halinde kurumlarınca, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında 6 aya kadar geçici görevlendirilmesi.

-Yap-işlet-devret modeliyle yapılan işlerde şirkete talep garantisi verilmesi ve bu projeler için Kamu İhale Kanunu'na tabi olunmadan müşavirlik hizmet alımı yapılabilmesi.

-Mahalli idarelerin ihtiyaç fazlası işçilerinin, başka kurumlarda görevlendirilmesi.

-Fakir ailelere kömür yardımı için TKİ'nin ihalesiz kömür alabilmesi.

-TOKİ'nin projelerinde Kamu İhale Kanunu'na tabi olmaması.

-Haklarında kapatma kararı verilen siyasi partilerden; kapatma kararının verildiği tarihten önceki döneme ilişkin olarak kesin hesabın verilmemiş olması nedeniyle Anayasa Mahkemesi tarafından denetim yapılmadığı için hesapları hakkında karar verilmemiş olanların Hazineye intikal etmesi gereken mal varlığına ilişkin olarak sorumlular aleyhine açılmış ve kesin hükme bağlanmamış davalara konu alacakların yapılandırma kapsamına alınması.

-Mazbut vakıfların vakıf evlatlarına ödeyeceği galle (gelir) fazlasını 5 yılla sınırlanması ve açılmış davaların ortadan kaldırılması.

-Hazine Müsteşarlığının Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kullanımına ilişkin görevlerinin Türkiye İhracatçılar Meclisi, İhracatçı Birlikleri ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfına devredilmesi.

-Kamulaştırmasız el koymaya imkan veren düzenleme.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset