Çağlayan'dan AB'ye: Al o vizeni

 Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği'nin Türk işadamlarına yönelik "vize kolaylığı" kararına sert çıktı. Kararı "pişkinlik" olarak nitelendiren Çağlayan, uygulama için "Al başına çal" dedi.Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED

Çağlayan'dan AB'ye: Al o vizeni

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği'nin Türk işadamlarına yönelik "vize kolaylığı" kararına sert çıktı. Kararı "pişkinlik" olarak nitelendiren Çağlayan, uygulama için "Al başına çal" dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) düzenlediği "Yerel Dinamikler" toplantısına katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. 

Avrupa Birliği'nin Türk işadamlarına yönelik "vize kolaylığı" kararına sert çıkan ve kararı "pişkinlik" olarak nitelendiren Çağlayan, "Al vizeni başına çal" sözleriyle tepki gösterdi.

Avrupa Birliği'nin Türkiye'yle ilgili uygulamalarını "iki yüzlülük" olarak nitelendiren Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlar hakikaten iki yüzlü. Vize konusunda ciddi kıyak yapacaklarmış.

Al başına çal. Ben sana daha ne diyeyim? Pişkin pişkin bunu ifade ediyor. Öyle bir zaman gelecek ki onlar bizi davet edecekler, biz karar vereceğiz ne yapacağımıza.

AB üyeliğine karşı değilim. Makedon, Hırvat, Brezilyalı, Karadağlı'yı vizesiz kendi ülkesine getiren bu AB, Türk işadamlarına vize verecekmiş. Sevsinler seni, kimi kandırıyorsun?"

Türkiye'nin artık birçok konuda AB'ye ders verir hale geldigini anlatan Zafer Çağlayan, gerek işsizlik ortalamasında gerekse büyümede AB'nin önünde gidildiğini vurguladı. Çağlayan, "İşsizlik ortalamamız Avrupa'nın yarısında. Avrupa'da yaş 45, iş bitmiş. Türkiye'ye her türlü iki yüzlülüğü yapan AB. Türkiye AB üyesi olsaydı Avrupa yüzde 1.5 değil yüzde 1.8 büyüyecekti" şeklinde konuştu. 

 

TEŞVİKTE TAKVİM NET 

Teşvik sistemine ilişkin yasal çalışmaların gelecek hafta tamamlanacağını aktaran Çağlayan, paketin 1 Ocak 2012'den itibaren geçerli olacağını ifade etti.

Ekonomi Bakanı ayrıca, Türkiye'nin IMF'de kendi direktörü olacağını da belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "S&P'nin kararları çifte standart. Bu kuruluşlar hak etmediği ülkelere fazla not verirken Türkiye'ye gelince şaşırıyorlar.

Bunlar faiz lobisinin uzantıları. Biz devletiz, elimizdeki bilgilere dayanarak söylüyoruz. Türkiye'yi sömürecek ülke sanıyorlar." Türkiye'nin bu kadar güzelliği içinde bir sivilce arandığını vurgulayan Çağlayan, "Çıban bulup 'patlatır mıyız' diyorlar. Avucunuzu yalarsınız. Türkiye'nin karizmasını çizelim derken kendi karizmalarını çizdiler" diye konuştu.

Çağlayan Asya ve Avrupa'da yeni derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili çalışmalar olduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Keşke biz de yapsaydık. Bunları uluslararasına çevirmek durumundayız. Türkiye sadece bunların yapacağı derecelendirmeye mahkum değil. Kendi çıpamızı IMF'ye değil, Türkiye çıpasına bağladık.

Bayan Lagarde, 'Sizin IMF'ye ihtiyacınız yok, bizim size ihtiyacımız var' dedi. IMF, Türkiye için ortak bir yapı haline geldi." Çağlayan, 1 Ocak-25 Mayıs arasında ihracatın yeni bir rekora imza attığını vurguladı.

İlk beş aylık ihracat rakamlarının 55.4 milyar dolara ulaştığını söyleyen Çağlayan, mayıs ayı ihracat rakamlarının ise bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 9.8 milyar dolara ulaştığını ifade etti. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler