Burda kazanan CHP sevinen AKP

Seçimin galibi olmasına rağmen CHP'de, 4 milletvekili hedefinin altında kalınmasının burukluğu yaşanıyor.Aydın'da oylarını arttıran CHP, seçimlerin galibi oldu. CHP ve AK Parti oylarını büyük oranda arttırırken, MHP ve DP ciddi düşüşü yaşandı. CHP ve AK P

Burda kazanan CHP sevinen AKP

Seçimin galibi olmasına rağmen CHP'de, 4 milletvekili hedefinin altında kalınmasının burukluğu yaşanıyor.

Aydın'da oylarını arttıran CHP, seçimlerin galibi oldu. CHP ve AK Parti oylarını büyük oranda arttırırken, MHP ve DP ciddi düşüşü yaşandı. CHP ve AK Parti, 3'er milletvekili çıkartılırken, MHP ise Ankara'ya bir milletvekili gönderebildi.

Aydın'da 646 bin seçmen 2 bin 849 sandıkta oy kullandı. Oyların yüzde 38'ini alan CHP birinci parti oldu. CHP'yi yüzde 35 oy oranıyla AK Parti takip etti. 2007 seçimlerine göre büyük düşüş yaşayan MHP oyların yüzde 18'ini alabildi. MHP ve DP'nin kaybettiği oylar CHP ve AK Parti'ye yaraladı. CHP, 104 bin 4 artışla oyunu 240 bin 22'ye, AK Parti ise 61 bin 500 artışla 223 bin 500'e çıkarttı. Sandıktan MHP'ye 114 bin 661, DP ise 7 bin 330 oy çıktı. CHP, 2 olan milletvekili sayısını 3'e çıkarırken, AK Parti 3 olan milletvekili sayısını korudu. 3 olan milletvekili sayısı 1'e düşen MHP'de ise şok yaşanıyor. Seçimin galibi olmasına rağmen CHP'de, 4 milletvekili hedefinin altında kalınmasının burukluğu yaşanıyor.

CHP'YE EN BÜYÜK DESTEK KUŞADASI'NDA

Aydın'ın 16 ilçesinden 9'un da AK Parti birinciliği göğüsledi. İktidar partisi en büyük oy farkını Kuşadası'nda yedi. CHP, AKP'nin tam 2 katı oy aldı. CHP yüzde 52.48'e ulaşırken AKP yüzde 25.78'de kaldı. Köşk dışında tüm ilçelerde üçüncü sırada yer alan MHP, Köşk'te ikinci sıraya yerleşti.

Türkiye genelinde sahillere ulaşmak için büyük çaba harcayan AK Parti'nin önümüzdeki süreçte 'Efeler diyarı' Aydın'a daha fazla önem vereceği tahmin ediliyor. Aradaki 3 puanlık farkın kapanması için özellikle yerel seçimler için kısa sürede hazırlıklara başlayıp, etkili isimlerle CHP'lilerin karşısına çıkacağı varsayılıyor. CHP'liler ise Ege haritasında kırmızı kalan üç kentten biri olan Aydın'ı AKP'ye kaptırmamak için yoğun bir efor harcamak zorunda kalacak.

CHP'de Bülent Tezcan, Metih Lütfi Baydar, Osman Aydın, AK Parti'de ise Mehmet Erdem, Semiha Öğüş, Ali Gültekin Kılınç, MHP'de ise Ali Uzunırmak milletvekili olarak TBMM'de Aydın'ı temsil edecek.

AK PARTİ TEŞKİLATLARINA HAKİM OLDU

Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra araç konvoyları ile sevinç gösterileri yapan AKP taraftarı her şeye rağmen partisini terk etmediğini gösterdi. AK Partililerin, aday listesinde Semiha Öyüş'e ikinci sırada yer verilmesi ve eğilim yoklamasında rakiplerini açık ara geride bırakmasına karşın listeye giremeyen Cengiz Altıntaş nedeniyle tepkilerini sandıkta göstermeleri bekleniyordu. Ancak, beklentilerin tersine kadın ve gençlik kolları iyi çalışan teşkilatlarına hakim olan AK Parti, gülen taraf oldu. CHP'de aday belirleme süreci önseçimle atlatılsa da listenin ilk dört sırasında yer alanların dışında diğer adaylar pek varlık gösteremedi. Belediye başkanlıklarının önemli bölümü kendilerinde olmasına rağmen CHP, bu avantajını Aydın'da iyi kullanamadı.

MHP'DE SESSİZLİK

Rekor oy düşüşü görülen MHP'de sesizlik hakim. MHP'de seçim sürecinde en fazla çalışan, propoganda sürecini neredeyse tek başına omuzlayan Recep Taner, vekil seçilememinin üzüntüsünü yaşıyor. MHP'de Ali Uzunırmak seçimler öncesi rahatsızlığı gerekçesiyle uzun süre propoganda çalışmalarına katılamaması da yenilginin sebepleri arasında gösteriliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset