'Bunu ilk defa biz başlattık'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Büyük Anadolu Otelinde düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği 26. Olağan Genel Kurulu'ndaki konuştu.Davutoğlu, "Bizden önce mazot desteği uygulaması yoktu. İlk defa biz başlattık. 2003 yılında ve şu ana kadar yaptığımız mazot

'Bunu ilk defa biz başlattık'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Büyük Anadolu Otelinde düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği 26. Olağan Genel Kurulu'ndaki konuştu.

Davutoğlu, "Bizden önce mazot desteği uygulaması yoktu. İlk defa biz başlattık. 2003 yılında ve şu ana kadar yaptığımız mazot desteği, 5,3 milyar TL. Bugün mazot fiyatı üzerinden ve bütün Türk ekonomisinin bütününü, tarım sektörünün bütününü görmeden tek bir alan üzerinde spekülatif istismar alanları açmak bir tür sorumsuzluktur. Çiftçilerimize en ucuz girdiyi ne şekilde başlayabileceksek onu sağlayacağız. Özellikle bunu mazot desteği, destek şeklinde yapıyoruz ki genel enerji piyasası ile ilgili bir etkileşim olmasın ve doğrudan çiftçimizin cebine bu destek girebilsin" diye konuştu.

Davutoğlu, "Avrupa Günü vesilesiyle tüm Avrupa kıtasına ve tüm vatandaşlarımıza bir kez daha şunu ifade etmek isterim: Türkiye, Avrupa Birliği yolunda kararlılıkla devam edecektir ve Avrupa'nın geleceğini belirleyen öncü ülkelerden biri Türkiye Cumhuriyeti devleti olacaktır" dedi.

"HEPİMİZ TOPRAĞA MERHAMETLE YAKLAŞALIM"

Davutoğlu, "Büyük binalara doğru seyrimizde şehirleşme esnasında topraktan uzaklaştıkça aslında kendi doğamızdan uzaklaştık. Ziraatı, tarımı, sanki geri kalmış toplumların alanı gibi görme hastalığına tutulduk. Halbuki her şey terk edilebilir ama ziraat ve tarım asla terk edilemez. Her sektörde ihmal şöyle veya böyle zamanla telafi edilebilir ama tarım ve hayvancılıkta ihmal telafi edilemez. Birçok sektör olmadan yaşayabiliriz ama tarım ve toprak olmadan yaşamamız mümkün değil. Yunus Emre, 'Sordum sarı çiçeğe' derken, gönlünden, aslında sarı çiçekle konuşurken, kendi doğasıyla konuşuyor. Hepimiz toprağa merhametle yaklaşalım" diye konuştu.

"ÇİFTÇİYE HÜRMET GÖSTERMEYEN BİR İRADENİN YAŞAMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Davutoğlu, "Toprağımız, bu bereketli topraklarımız, bizim doğamızın, kendi yüreğimizin bir parçasıdır. Ona özenli yaklaşmak, ona emek veren çiftçilerimize özenle, büyük bir hürmetle yaklaşmak hükümetlerin, devletlerin en asli görevidir. Toprağa hürmet gösteren çiftçiye hürmet göstermeyen bir iradenin yaşaması mümkün değildir. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk, 'Köylüler efendimizdir' derken de kastettiği budur. Kastedilen sadece şehirli ve köylü ayrımı değil, çiftçilere duyulan hürmettir" dedi.

"BİZDEN ÖNCE MAZOT DESTEĞİ UYGULAMASI YOKTU"

Davutoğlu, "Bizden önce mazot desteği uygulaması yoktu. İlk defa biz başlattık. 2003 yılında ve şu ana kadar yaptığımız mazot desteği, 5,3 milyar TL. Bugün mazot fiyatı üzerinden ve bütün Türk ekonomisinin bütününü, tarım sektörünün bütününü görmeden tek bir alan üzerinde spekülatif istismar alanları açmak bir tür sorumsuzluktur. Çiftçilerimize en ucuz girdiyi ne şekilde başlayabileceksek onu sağlayacağız. Özellikle bunu mazot desteği, destek şeklinde yapıyoruz ki genel enerji piyasası ile ilgili bir etkileşim olmasın ve doğrudan çiftçimizin cebine bu destek girebilsin" diye konuştu.

"BİZİM DÖNEMİMİZDE ÇIKAN KÖYE DÖNÜŞ İLE ŞİMDİ O MERALAR ŞENLENDİ"

Davutoğlu, "Peki bu hayvancılığı kim geriletti? Terör, şiddet geriletti. Köylerimiz, mezralarımız, boşaldı. Şimdi Köye Dönüş Yasası'nı kim çıkardı? AK Parti. Bizim dönemimizde çıkan Köye Dönüş ile şimdi o meralar şenlendi. Orada gördüğüm her sürü, emin olunuz, benim yüreğimde tatlı bir esinti oluşturdu. Artık o meralar, çatışma alanları değil hayvancılık sektörlerinin geliştirildiğini alanlar olacak. Buradan bütün çiftçilerimize, vatandaşlarımıza Çözüm Süreci'ni sahiplenme çağrısında bulunuyorum. Onlar sahiplendikçe şiddet yanlıları bu ülkede etkili olamayacak ve meralarımız şenlenecek" dedi.

"BU RAKAMLAR, İLERİYE DÖNÜK AFAKİ TAAHHÜTLER DEĞİL, BU RAKAMLAR GERÇEK RAKAMLAR"

Davutoğlu, şözlerin şöyle tamamladı "2002 yılında sadece 83 milyon lira hayvancılık desteği vardı. 2015 bütçesinde 3 milyar lira hayvancılık desteği var. Son 13 yılda hayvancılığa sağladığımız destek miktarı 15 milyar lira. Hayvancılığı sıfır faizli kredi kapsamına aldık, bugüne kadar da 372 bin üreticimize 8,7 milyar lira faizsiz kredi ödedik. Ülkemiz coğrafyasına ilk kez en uygun hayvancılık, küçükbaş hayvancılık alanında çok geniş bir kampanya başlattık. Bu rakamlar, sanal değil. Bu rakamlar, ileriye dönük afaki taahhütler değil, bu rakamlar gerçek rakamlar. Bu verdiğimiz teşviklerle hayvancılıkta, süt üretimi 8,4 milyondan 18,8 milyon tona çıktı. Bütün süt üreticilerimizi tebrik ediyorum. Kırmızı et üretimi 421 bin tondan 1 milyon tona, tavuk eti üretimi 696 bin tondan 1,9 milyon tona çıktı. Yumurta üretimi 11,5 milyar adetten 17,1 milyar adede çıktı. Bütün bunlar, bizim çiftçimize üreticimize sağladığımız imkanların çapını, kapasitesini gösteriyor. "

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU MERSİN'DE KONUŞTU

Hatay'dan sonra Mersin'e geçen Başbakan Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in konuşmasının ardından halka hitap etti. Tevfik Sırrı Gür Stadyumu önündeki 15 bin kişinin sevgi gösterisinde bulunduğu Başbakan Davutoğlu, Mersin'in Türkiye'nin küçük bir numunesi olduğunu, her etnik kökenden insanların birlik ve beraberlik içinde yaşadığını söyledi. Yeni Türkiye sözleşmesini kaleme alırken Mersinli Aslanköylü kadınlardan bahsettiğini anlatan Başbakan Davutoğlu, "Türkiye demokrasisi çok darbe yerdi. Biz iktidardayken bile nice darbe teşebbüsleri gördü. Türkiye'de artık milli iradeye kimse gem vuramaz" dedi.

MEYDAN OKUDU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a Hatay'da olduğu gibi yine meydan okuyan Davutoğlu, "Bu milli bana emaneti vermez ise arkadaşlarımıza emaneti teslim etmez ise 7 Haziran akşamı istifa ederim. Onlar edebilir mi edemizler. Çünkü iktidar olamayacaklarını biliyorlar. Ak Parti denilince akla erdem gelir. Sizin verdiğiniz emaneti sahip çıkan Ak Parti'nin hiç ihanet ettiğiniz gördünüz mü? Toros Dağları çökmedikçe, Akdeniz kurumadıkça emanetinizi bir saniye bile sahipsiz bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

CHP'NİN PARALARI NEREYE GİTTİ?

CHP'nin seçim reklamını da eleştiren Davutoğlu şöyle dedi: "CHP, milletçe alkışlıyoruz falan diye bir reklam kampanyası başlattı. Amerika'dan reklamcı getirdiler. Ne kadar para verdiler Amerikalı reklamcıya. Yalancının mumu yatsıya kadar sönermiş. O kampanya durdu. Nereye gitti bu CHP'nin paraları. Mersin'de Deniz Park yaptılar, 34 milyon Türk lirası para döktüler. Kılıçdaroğlu gelip övdü, şimdi yıkılıyor. Bunların hesabı işte bu kadar. Kılıçdaroğlu 'Bana 4 yıl verin başka bir şey istemiyorum' diyor. Biz güzelce hazineyi doldurduk. 46 milyar dolardan 146 milyar dolara çıkarttık. Şimdi gözünü hazineye dikti. Gelip har vurup harman savuracak çekip gidecek."

KARDEŞİNİN DAĞDA NE YAPIYOR

Selahattin Demirtaş'ı da eleştiren Davutoğlu, şunları söyledi: "HDP Eş Genel Başkanı, CHP ağzıyla konuşuyor, diyanet kapatılsın diyorlar. Ya Allah aşkına biz 28 Şubat'ı tarihe gömmedik mi? Ben şimdi Demirtaş'a soruyorum. 'Senin kardeşin dağda ne yapıyor? Niye barış için çalışmıyor? Seçim yaklaştığında şehirde barış sözcüsü, seçim bitince terörün sözcüsü. Böyle iki yüzlülük olur mu? İndir maskeni."

KADINA ŞİDDETE HAYIR

Kadına ve çocuğa yönelik şiddete de son verilmesini isteyen Başbakan Davutoğlu, "Özgecan kardeşimiz öldürüldü. Kadına karşı şiddete hayır diyecek misiniz? Kim kadına el kaldırırsa erkekler olarak karşısında biz duracağız diyecek misiniz? Genç kızlarımızın annelerimizi şiddet görmediği bir Türkiye özlüyoruz. Şiddete son. Kadına çocuğa karşı şiddete son mu? Annelerin yüreğini yakan teröre karşı dimdik ayaktayız" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset