Bulgaristan'dan Türkiye'ye uyarı!

Bulgaristan, Türkiye'yi olası su baskınlarına karşı uyardı.

Bulgaristan'dan Türkiye'ye uyarı!

Bulgaristan'da İvanova Barajı’nın bazı bölümlerinin çökmesinin tetiklediği Meriç Nehri’nin taşması sonucu nehir kenarında bulunan sosyal tesisler sular altında kaldı. Meriç Nehri’nin su seviyesi yükselmeye devam ediyor. Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı barajlardaki su seviyesinin tehlikeli boyuta ulaşması üzerine Türkiye’yİ uyardı.

Bulgaristan’ın Harmanlı kasabası yakınlarındaki İvanova Barajının çökmesi sonucu çevresindeki 3 köyün sular altında kalması ve 8 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından şimdi Edirne ayni tedirginliği yaşıyor. Edirne için taşkın riski devam ediyor. Bulgaristan Çevre ve Sular Bakanlığı’nın ülke genelindeki Studen Kladenets, İvaylovgrad, Borovitsa, Kamçiya, Yasna polyana, Yovkovtsi barajlarının taştığının açıklaması Edirne’deki tehlikeyi daha da arttırdı. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali doğal felaket bölgesi ilan edildi.

TÜRKİYE UYARILDI

Arda Nehri üzerinde bulunan İvaylovgrad ve Studen Kladenets barajlarında su seviyesinin tehlike sınırına yükselmesi üzerine Bulgaristan Dışileri Bakanlığı Türk ve Yunan makamlarını olası su baskınlarına karşı uyardı. Yetkililer, ülkenin güneyinde nehir kıyılarında bulunan konutlardan uzaklaşmaları yönünde vatandaşları uyarmaya devam ediyor.

NEHİRLER BİRLEŞTİ

Edirne’de Yunanistan’a açılan Pazarkule Gümrük Kapısı’ndan sonra birbirine paralel akan Meriç ve Tuna Nehirleri yatağından çıkarak taştı. Bunun sonucu Tunca ve Meriç tek nehir gibi akmaya başladı. Bu nedenle nehirlerin kenarında yer alan 54. Mekanize Tugay Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Trakya Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir un fabrikası sular altında kaldı. Yunanistan sınırındaki 10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi’ne geçisi sağlayan Tunca Nehri üzerindeki köprünün giriş bölümü sular altında kaldı. Nehrin taşkını sonucu Kasımpaşa Camii’de sular altında kaldı.

YABAN ÖRDEKLERİNİN KEYFİ

Taşkın nedeniyle Edirneliler sabah erken saatlerden itibaren Tunca Meriç Nehri’nin kenarına akın etti. Cep telefonları ve fotoğraf makineleri ile nehirleri görüntüleyen Edirneliler yaban ördekleri sürprizi yaşadı. Yüzlerce yaban ördeği nehirlere inerek yüzdü.

KAPIKULE KAPALI

Bulgaristan’ın Kaptan Andreova Gümrük Kapısı’nın çıkışında Meriç Nehri’nin taşması sonucu sular uluslar arası E-80 karayolunun üzerinden akşamı nedeniyle dün saat 14.00’ten bu yana Kapıkule otomobil, otobüs ve TIR trafiğine kapatıldı. Bu nedenle yurtdışına çıkacak araçlar Hamzabeyli Gümrük Kapısı’na yönlendiriliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler