Bülent Arınç'tan olay sözler

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'de yüzlerce sivili öldüren Esad yönetimine ses çıkarmayan İran'a, ve Kılıçdaroğlu'na çok sert çıktı.İran ile Türkiye'ni arası iyice açılacak gibi. Füze kalkanı projesiyle karşı karşıya gelen iki ülkeyi bu kez de Su

Bülent Arınç'tan olay sözler

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'de yüzlerce sivili öldüren Esad yönetimine ses çıkarmayan İran'a, ve Kılıçdaroğlu'na çok sert çıktı.

İran ile Türkiye'ni arası iyice açılacak gibi. Füze kalkanı projesiyle karşı karşıya gelen iki ülkeyi bu kez de Suriye gerdi. Arınç'ın İran'ı hedef alan açıklamaları Tahran'da yankı bulacak gibi.

Mevlid kandilinde yüzlerce vatandaşını öldüren Suriye yönetimi Bülent Arınç'ın hedefindeydi:

"İran'dan ses çıkmıyor, adı İran İslam Cumhuriyeti. Bu nasıl Müslümanlık, bu nasıl Müslüman kardeşliği."

Humus'ta 500'e yakın sivili kandil gecesinde katleden Esad'ın askerleri kamuoyunu ayağa kaldırdı. Suriye'yeki olaylara göz yummakla suçladığı Kılıçdaroğlu da Arınç'ın gündemindeydi:

"Ama bakın misal veriyorum, ses çıkmıyor. Ses çıkmaması ya bu işin onaylandığı anlamına gelir ki hiçbir vicdan bunu tasvip etmez, onlardan da bunu beklemem veya duyarsızlıktır."

Arınç, Bursa'da yayın yapan Line TV'de konuk olduğu bir canlı yayın programında, Suriye'de hemen hemen bir yıldan beri büyük bir vahşet yaşandığını, masum insanlara silah doğrultulduğunu söyledi.

ESAD İLE SAMİMİ POZLAR VERDİLER
Arınç, muhalefetten de tepki geldiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

''İşin kötüsü CHP de bize kızıyor, MHP de bize kızıyor. 'Siz ne karışıyorsunuz Suriye'ye, bu Suriye'nin iç meselesi' diyorlar. Suriye'nin iç meselesi olduğu kadar bizim de meselemiz.

Aynı coğrafyada yaşıyoruz, iki taraftan akrabalarımız var. En azından insan hakları ihlallerine karşı Türkiye sesini yükseltmesin mi? Bu Suriye'de değil de başka bir ülkede olsaydı sessiz mi kalacaktık? Ama burayla sınırız, 800 kilometre sınırımız var. Suriye'nin güvenliği aynı zamanda bizim güvenliğimiz.

Her açıdan bizim güvenliğimiz. Dolayısıyla oradaki yönetimi doğru yola çekmek için çaba sarf eden hükümetimize karşı CHP kendi içinden heyetler gönderdi, neredeyse Esad ile samimi pozlar verdiler, Türkiye'ye döndüler 'Siz ne hakla Suriye'ye laf söylüyorsunuz' diye bize çattılar.

MHP aynı şekilde, en son bütçe konuşmamız içinde sayın Şandır, Suriye konusunda bizi suçladı.''

KATLİAMA İLİŞKİN KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA VAR MI?
Bu katliamın üzerinden iki gün geçtiğine dikkati çeken Arınç, şunları kaydetti:

''Basın danışmanıma sordum 'Kılıçdaroğlu'ndan bir açıklama var mı? Bu olaydan duyduğu üzüntüyü ifade eden basit bir cümle duydun mu?' dedim.

'Şu ana kadar duymadım' dedi. 'Sayın Bahçeli'den iki günden bu yana Suriye'de yaşanan bu vahşet için oradaki halkla dayanışmasını gösteren bir cümle duydun mu?' dedim. 'Duymadım' dedi. Biz ne kadar haklıymışız meğerse.

Suriye yönetimine karşı görevimizi yaparken bir taraftan bu şantaj değil, baskı değil, 'yanlış yapıyorsun, halkına silah çekme.' Sniperler var, tek tek adam öldürüyor, toplar var şehirleri bombalıyor. Bu bir vahşettir.

BU NASIL MÜSLÜMANLIK?
Bütün dünya buna duyarsız diyeceğim, değil. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye'ye karşı yaptırımları öngören ve Esad'a 'çekil' mesajı verecek karar tasarısı oy birliğiyle çıkıyor ama Rusya ve Çin veto ediyor.

Bu da ayrı bir ayıp. Rusya ve Çin'in Suriye'de yaşanan bu olaylar karşısında kılı bile kıpırdamıyor. 'Peki, Rusya ve Çin Müslüman değiller, onlar çok da uzakta, 'onlara ne Suriye'de yaşananlardan' diyebilirsiniz.

İran'dan ses çıkmıyor, adı İran İslam Cumhuriyeti. Bu nasıl Müslümanlık, bu nasıl Müslüman kardeşliği. Sen orada korunmasız insanların öldürülmesi karşısında bir söz söylemeyecek misin? İran'daki Maliki bir söz söylemeyecek misin? Lübnan'daki Mitaki sen bir şey söylemeyecek misin kardeşim? Aralarında başka türlü bir dayanışma var. Bu İslam'da olmayan bir şeydir.

Türkiye her zaman mazlumdan yana olduğunu bir kez daha gösterdi ve şu anda Suriye'de yaşananlara karşı sadece sesini yükselten ve mazlumlarla dayanışma içinde olduğunu gösteren Türkiye var, bundan dolayı herkes iftihar etmeli.''

MEZHEPSEL DEYİNCE KILIÇDAROĞLU HUYLANIYOR
Arınç, bu durumun mezhepsel farklılıklardan kaynaklanabilme ihtimalinin hatırlatılması üzerine, şöyle konuştu:

''İşte 'başka bir beraberlik var' dedim. 'Mezhepsel' deyince sayın Kılıçdaroğlu bundan da huylanıyor. Yani o kelimeyi de ağzıma almak istemiyorum. 'Bu bir mezhep dayanışması değildir' diyorlar.

O zaman 'başka türlü, bizim anlayamadığımız bir dayanışma var' denilebilir. Ama bakın misal veriyorum, ses çıkmıyor. Ses çıkmaması ya bu işin onaylandığı anlamına gelir ki hiçbir vicdan bunu tasvip etmez, onlardan da bunu beklemem veya duyarsızlıktır.

Duyarsız olmayacağız. Hayvan hakları için ortalığı birbirine katanlar, elbette hayvan haklarını koruyalım ama 337 kişiden bahsediyoruz. Bunların hepsi bir dünya, hepsi bir hayat, hepsinin bir başarı öyküsü var. Bunlara karşı duyarsız kalmak çok kötü. Hamdolsun biz o safta değiliz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset