"Bu ülkenin sahibi siz değilsiniz "

CHP'li Ali Haydar Öner'in "Türkler ile Kürtleri eşit gördüremezsiniz" diyen Birgül Ayman Güler'e destek veren sözleri Mesclis'te tansiyonu yükseltti.Öner'in sözlerine AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cumalı İçten ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık tepki

"Bu ülkenin sahibi siz değilsiniz "

CHP'li Ali Haydar Öner'in "Türkler ile Kürtleri eşit gördüremezsiniz" diyen Birgül Ayman Güler'e destek veren sözleri Mesclis'te tansiyonu yükseltti.

Öner'in sözlerine AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cumalı İçten ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık tepki gösterdi. Sakık'ın sözlerine ise CHP Grup Başkanvekili Ülker Tarhan Haberleri' Emine Ülker Tarhan'dan cevap geldi.

 
İşte TBMM'deki "ırkçlık" gerilimi
 
Diyarbakır'da Selahaddin Eyyubi Üniversitesinin kurulmasına ilişkin tasarının Meclis Genel Kurulundaki görüşmeleri sırasında CHP'li Ali Haydar Öner söz aldı.
 
CHP'Lİ ÖNER: TÜRK-KÜRT İKİZDİR
 
Öner, "Ziya Gökalp kadar Türk'üm; Yaşar Kemal kadar, Selahaddin Eyyubi kadar Kürt'üm; Mareşal Çakmak kadar Boşnak'ım, Mehmet Akif kadar Arnavut'um, Mustafa Kemal gibi göçmenim, Artin Penik gibi Ermeni'yim. Türk Ulusu bir alaşımdır, bir aşure değildir, cehaletinizi terk edin, Türk-Kürt ikizdir" dedi.
 
Öner'in bu sözlerine AK Parti sıralarından, "Birgül Ayman Güler öyle demiyor" şeklinde laf atıldı.
 
CHP'Lİ ÖNER: GÜLER ÇOK DOĞRU SÖYLEDİ
 
CHP'li Öner, bu sözlere, "Birgül Ayman Güler de çok doğru söyledi. Türk ulusu ile Kürt milliyeti bir değildir. Türk ulusuyla Türk milliyeti de bir değildir. Türk, Kürt ikizdir. Cumhuriyeti kuranlar kardeştir'' sözleriyle cevap verdi.
 
Öner'in Birgül Ayman Güler'e destek veren sözlerine AK Parti ve BDP sıralarından tepki geldi, Genel Kurul'da tansiyon yükseldi.
 
AK PARTİ'Lİ İÇTEN: BİZ SENİNLE EŞİT DEĞİLİZ ELHAMDÜLİLLAH
 
Öner'e ilk cevap AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cumali İçten'den geldi. İçten, "Kaç sefer Diyarbakır'a geldin kardeşim? Sen Diyarbakır'ı biliyor musun? Sen Kürt müsün? Diyarbakır'da niye yoksun? Sizler, bizleri 1925'lerde de 37'lerde de 57'lerde de terk ettiniz. O günden beri Diyarbakır'a giremezsiniz. Girebilmek için abdest alman lazım senin. Biz seninle eşit değiliz, elhamdülillah" diye konuştu.
 
BDP'Lİ SAKIK: SİZ BU ÜLKENİN SAHİPLERİ DEĞİLSİNİZ
 
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, CHP'yi ırkçılık yapmakla suçladı. İsmet İnönü'nün 1925 yılında yaptığı bir konuşmadan da örnek veren Sakık, şunları söyledi.
 
"Siz Cumhuriyetin kuruluşunda bugüne kadar ırkçısınız, milliyetçi ve tekçisiniz. Halka zulmeden bir gelenekten geliyorsunuz. Her gün burada, atalarınızın söylediklerini sizin yüzünüze vuracağız. Ya geçmişte yapılanlardan dolayı Kürt halkından, diğer halklardan özür dileyeceksiniz ya da her gün bizi karşınızda göreceksiniz.
 
Çanakkale'ye bakın. Orada sadece sizin atalarınız savaşmadı. Sonradan bu ülkeyi kendisine vatan edenler, Kafkaslardan, Boşnaklardan gelenler, siz bu ülkenin sahipleri değilsiniz. Haddinizi bileceksiniz. Oradan gelip, hele dağdan gelip bağcıyı kovma hakkına sahip değilsiniz. Hiç kimsenin bir tek halka hakaret etme hakkı yoktur."
 
CHP'Lİ TARHAN: SİZİN GİBİ KAFATASÇI DEĞİLİZ
 
CHP Grup Başkanvekili Ülker Tarhan Haberleri'>Emine Ülker Tarhan ise Sakık'ın konuşmasını eleştirirken, "Meclis kürsüsüsün böylesine iğrenç, utanmaz, ahlaksızca ifadelerle işgal edilmesini kınıyorum" dedi. Tarhan, şöyle devam etti:
 
"Bir tek doğru şey söyledi. 'Hiç kimsenin bir halka hakaret etme hakkı yok' dedi. Çok doğru bir söz ama Anadolu coğrafyasına dünyanın her yerinde kopup gelmiş, bir arada olmak ve kaynaşmak için gelmiş sayısız halka hakaret ettiniz. 'Kafkaslardan gelenler, uzaklardan gelenler' dediniz. Ben de suyun öte yanından gelmiş birisiyim. Belki beni de kastettiniz. Çok inciticiydiniz. Yapılan hataları tekrar ettiniz. Siz bir bir halka, halklara hakaret ettiniz. Döktünüz, saçtınız. Nasıl toparlarsınız bilmiyorum.
 
Sizin az önce kendinizi tanımladığınız o kafatasçı anlayıştan biz uzağız aslında. O anlayışın ulusal düzeyde aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Sizin gibi kafatasçı değiliz. Kafkaslardan, dışarıdan gelenleri ya da burada olanları tek tek sayıp sizin gibi küçümsemeyiz. Biz buyuz, peki siz kimsiniz? Her gün etnik kimlik dışında başka bir şey konuşmuyorsunuz. Yeni düşmanlıklar yaratmaya çalışıyorsunuz. Irkçılığın alasını her gün yapıyorsunuz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset