Bu sözler komşuyu ayağa kaldırdı

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın "Yunanistan'a orman yangını misillemesi yapılması için örtülü ödenekten kaynak ayrıldı" iddiasına Yunan siyasi partileri sert tepki gösterdi.Türkiye'den orman kundaklamaları sebebiyle oluşan zararı ödemesini isteyen siy

Bu sözler komşuyu ayağa kaldırdı

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın "Yunanistan'a orman yangını misillemesi yapılması için örtülü ödenekten kaynak ayrıldı" iddiasına Yunan siyasi partileri sert tepki gösterdi.

Türkiye'den orman kundaklamaları sebebiyle oluşan zararı ödemesini isteyen siyasi partiler, Avrupa Birliği'ni de göreve davet etti.

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın geçtiğimiz günlerde bir gazetede "Yunanistan'da orman yakmak devlet sırrıydı" manşetiyle yayınlanan demecinde, eski Başbakanlardan Tansu Çiller'in "Yunanistan'a orman yangını misillemesi yapılması için örtülü ödenekten kaynak ayırdığına" ilişkin iddiası, Yunanistan'daki sağ partilerin sert tepkisine neden oldu. Devlet televizyonu ERT başta olmak üzere Yunan medyası, Yılmaz'ın açıklamasına Yunan siyasilerin verdikleri tepkilere geniş yer verdi.

Yunan hükümetinin büyük ortaklarından muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'nin Dış Politika Sorumlusu Panos Panayotopulos, Erdoğan hükümetinden zararı tazmin etmesini istedi. Panayotopulos, "Eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın istihbarat teşkilatının eylemleri çerçevesinde "derin devlet"in Yunanistan ormanlarını yaktığına ilişkin itirafı, Türk-Yunan ilişkilerine derin bir gölge düşürdü. Erdoğan hükümeti, bu karanlık noktalara ilişkin Yunanistan'a derinlemesine bilgi vermek ve Yunanistan'ın maruz kaldığı büyük zararı karşılamak zorundadır." dedi. Avrupa Birliği'nin de konuyla ilgilenmesini isteyen Panayotopulos, Türkiye'nin bu tip "kirli eylemlerin" planlamasına son verildiğine ilişkin kamuoyuna bilgi vermesi gerektiğini de savundu.

Hükümetin küçük ortağı aşırı sağcı LAOS Partisi de yaptığı açıklamada, o dönemde Yeni Demokrasi milletvekili olan LAOS lideri Yorgos Karacaferis'in Türk ajanların Yunan ormanlarını kundakladıklarını ilişkin görüş belirttiğini hatırlattı. LAOS, şimdi Mesut Yılmaz tarafından bu cinayet eylemlerinin kabul edildiği vurgulandı.

Eski dışişleri bakanı ve Demokratik İttifak Partisi Genel Başkanı Dora Bakoyanni ise Yılmaz tarafından Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde Doğu Ege'deki ormanların kundaklanması için özel fon ayrıldığı itirafında bulunulduğunu söyledi. Bunun çok önemli siyasi bir sorun olduğunu belirten Bakoyanni, Yunan hükümetinin bu konuyu araştırmasını önerdi. Bakoyanni, o dönemde adalarda yanan arazilerin Yunanistan'ın diğer bölgelerine göre yüzde bin 200 daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Bakoyanni, Yunanistan'ın hakkını araması için 3 aşamalı bir teklifte bulundu: 1) Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Avrupa Birliği ve uluslararası platformlarda Türkiye suçlanmalı, 2) Yeniden ağaçlandırma çalışmaları ve genel ekonomik etkileri sebebiyle Türkiye'den tazminat talep edilmeli, 3) Çevre Bakanlığı, adaların yeniden ağaçlandırılması çalışmalarını en kısa sürede tamamlamalı

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset