BTP DP ile ittifak yapacak!

Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Alternatif Parti, Halkın Yükselişi Partisi, Genç Parti ve Bağımsız Türkiye Partisinin temsilcileri YSK'ya, seçime katılmayacaklarına ilişkin dilekçelerini sundu. Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) ise DP ile ittifak yapmak kararı

BTP DP ile ittifak yapacak!

Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Alternatif Parti, Halkın Yükselişi Partisi, Genç Parti ve Bağımsız Türkiye Partisinin temsilcileri YSK'ya, seçime katılmayacaklarına ilişkin dilekçelerini sundu. Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) ise DP ile ittifak yapmak kararı aldı. Böylece oy pusulasında 21 parti yer alacak. İlk aday listesini ise Türkiye Komünist Partisi YSK’ya bildirdi.12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimi için 18 siyasi parti milletvekili aday listelerini YSK'ya sundu, 6 parti de seçime katılmayacaklarına ilişkin dilekçelerini verdi.  

 

Siyasi partilere milletvekili aday listelerini YSK'ya sunmak için verilen süre sona verdi. YSK'ya sabah saatlerinde ilk Türkiye Komünist Partisi ve saat 17.00'de de son olarak Yurt Partisi listelerini getirdi.

 

YSK'ya listelerini getiren 18 siyasi partinin isimleri şöyle:

 

“Adalet ve Kalkınma Partisi, Demokrat Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Emek Partisi, Millet Partisi, Liberal Demokrat Parti, Saadet Partisi, Hak ve Eşitlik Partisi, Halkın Sesi Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Yurt Parti, Doğru Yol Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Milliyetçi Muhafazakar Parti, Büyük Birlik Partisi, Demokratik Sol Parti.”

 

Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Alternatif Parti, Halkın Yükselişi Partisi, Genç Parti ve Bağımsız Türkiye Partisinin temsilcileri YSK'ya, seçime katılmayacaklarına ilişkin dilekçelerini sundu.

 

Seçime katılmayacağını duyuran Türkiye Partisinden de gün içinde YSK'ya temsilci gelmedi.

 

HYP, SEÇİME KATILMAYACAK

 

Halkın Yükselişi Partisi (HYP), 12 Haziran'da yapılacak 24. Dönem milletvekili seçimlerine katılmama kararı aldı. HYP'den yapılan yazılı açıklamada, partinin yetkili organları tarafından alınan kararın gerekçelerine yer verildi.

 

Açıklamada, “Mevcut siyasi partiler ve seçim yasalarında fırsat eşitliğinin ve seçim barajının kaldırılmaması sonucu temsilde adalet ilkesinin sağlanamayacağı, bu koşullarda yapılacak bir seçimde halk iradesinin sandığa tam olarak yansımayacağı, dolayısıyla milli iradenin seçim adaletine ve kamu vicdanına uygun olarak tecelli edemeyeceği, sonuçta adaletli seçim yasaları ile oluşacak bir yasama organının, ulusun layık olduğu güven ve mutluluk veren saydam devleti sunacağı umudu muhafaza edilemediği” şeklindeki gerekçelerle seçime katılmama kararı alındığı ifade edildi.

 

GENÇ PARTİ ÇEKİLDİ

 

Genç Parti Genel Sekreteri Melek Dingaz, partisinin milletvekili genel seçimlerine katılmayacağını, herhangi bir ittifak ya da oluşum içinde yer almayacağını bildirdi. Dingaz, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: “Genç Parti, 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimlerine katılmayacak ve herhangi bir ittifak ya da oluşumun içinde yer almayacaktır.”

 

BTP, DP İLE İTTİFAK YAPACAK

 

Demokrat Parti (DP), Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) ile seçim ittifakında anlaştı. DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek'in, ittifak çağrısına BTP'den yanıt geldi. Haydar Baş'ın Genel Başkanlığını yaptığı BTP, DP çatısı altında seçime girmeyi kabul etti.

 

OY PUSULASINDA ÇATI PARTİNİN İSMİ YER ALACAK

 

12 Haziran'da yapılacak Milletvekili Genel Seçimi'nde ittifak yapacak partilerden “çatı partinin” ismi oy pusulasında yer alacak, ittifaka katılan diğer siyasi partiler ise oy pusulasından çıkarılacak.

 

İttifak yapmak isteyen siyasi partiler bu kararını YSK'ya bildirecek. İttifak sonucu hangi siyasi partinin adı altında birleşme sağlandıysa oy pusulasında o partinin adı kalacak, diğer partilerin isimleri oy pusulasından çıkarılacak.

 

Siyasi partilerin hangi partilerle ittifak yaptıklarını ve hangi partinin çatısı altında seçime gireceklerini milletvekili aday listelerinin kesinleştiği 28 Nisan Perşembe gününe kadar YSK'ya bildirmeleri gerekiyor.

 

Birleşik oy pusulalarının basımına 2 Mayıs'ta başlanacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler