BDP'nin önerisi Oktay Vural'ı çıldırttı

TBMM Genel Kurulu'nda BDP'nin önergesi dolayısıyla milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.Genel Kurul'da, BDP'nin tasarının 27. maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan "milli", ikinci fıkrasında yer alan "Türk" ibaresinin, madde metn

BDP'nin önerisi Oktay Vural'ı çıldırttı

TBMM Genel Kurulu'nda BDP'nin önergesi dolayısıyla milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

Genel Kurul'da, BDP'nin tasarının 27. maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan "milli", ikinci fıkrasında yer alan "Türk" ibaresinin, madde metninden çıkartılması önergesine ilişkin, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, bu önergenin işleme alınmaması gerektiğini ifade etti.

"Türk" ibaresinin çıkarılmasının ve bunun da ırkçı zihniyete indirgenmesinin bizatihi ırkçılık olduğunu iddia eden Vural, şunları söyledi:

"Milletimizin adı Türk milletidir, milletvekilleri burada yemin ederken Türk milleti önünde namus ve şeref üzerine yemin ediyor ve vatandaşlarımız da Türk vatandaşıdır. Üstelik, bu kanunların adı Türk Sivil Havacılık Kanunu'dur, Bakanlığın adı da Milli Savunma Bakanlığıdır. Burada kanuna yapılan atıfta bu isimleri çıkarmanın zaten anlamı yoktur, bu bizatihi kasıtla yapılan, ırkçı bir yaklaşımla tezahür etmiş bir önergedir. Bu ırkçı, dışlayıcı önergenin gündeme alınması, işleme konulması doğru değildir. Amaç, sadece ve sadece Türk kavramına saldırıdır, dışlamaktır, ötekileştirmek anlayışıdır. Böyle bir önergenin işleme alınması mümkün değil."

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Burada hiçbir art niyet yoktur. Toplumsal barışın sağlanması için 'Türk' kelimesi kulanılmıştır doğrudur. Ama bu 'Türk' kelimesi yerine, 'Türkiye' kelimesi kullanılmalıdır. O yüzden, bu önergemiz işleme alınmalıdır. Hiçbir art niyet yoktur" dedi.

Bunun üzerine Buldan ile Vural arasında tartışma başladı. Buldan'ın, "MHP'nin bu tutumunu kınıyoruz, önergemizin işleme alınmasını talep ediyoruz" ifadesi üzerine Vural, "Nedir bu, Türklükten alerji duyuyorlar ya? Hiçbir anlamı yok" dedi.

"GEREKİRSE MECLİS'İ KAPATTIRIRIZ"

Meclis Başkanvekili Sadık Yakut birleşime 5 dakika ara verdi. Buldan ile Vural arasındaki tartışma verilen arada da devam etti. Vural'ın, "Düşmanlık yapıyorsunuz. Hiçbir amacı olmayan bir önerge işleme alınmamalıdır. Bu millete saygı gösterin" ifadeleri üzerine, Buldan da, "Siz saygı gösterin kaldırtmayacağım, gerekirse kapattırırız Meclisi" karşılığını verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset