BDP'lilerden kürdistan çıkışı!

DİYARBAKIR’da toplanarak, BDP’nin meclis boykotunu tartışan BDP’li Belediye Başkanları ve İl Genel Meclis Başkanları, başkanlığını Mardin Milletvekili Ahmet Türk’ün yaptığı Demokratik Toplum Kongresi’ne,(DTK) “Demokratik özerk Kürdistan’ın siyasal, sosyal

BDP'lilerden kürdistan çıkışı!

DİYARBAKIR’da toplanarak, BDP’nin meclis boykotunu tartışan BDP’li Belediye Başkanları ve İl Genel Meclis Başkanları, başkanlığını Mardin Milletvekili Ahmet Türk’ün yaptığı Demokratik Toplum Kongresi’ne,(DTK) “Demokratik özerk Kürdistan’ın siyasal, sosyal, kültürel, ekolojik, ekonomik alanlarındaki politikalarının tartışılması’ gündemiyle olağanüstü toplanmaya çağırdı. Belediye Başkanları, demokratik özerkliğin de tüm Türkiye’de uygulamaya konulmasını istedi.

Diyarbakır’da toplanan BDP’li Belediye Başkanları ve İl Genel Meclis Başkanları seçim sonrası yaşanan gelişmeleri masaya yatırdı. Kayapınar Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantının ardından aldıkları kararları açıklayan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Emek Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun 12 Haziran seçimlerinde tarihi bir başarı sağladığını söyledi.

Başarının aynı zamanda 90 yıllık imha, inkar ve ret üzerine inşa edildiğini iddia ettiği ‘katı merkeziyetçi’ devlet anlayışının da iflası anlamına geldiğini savunan Kaya, “Yaşananlar hukuki değil, aksine siyasidir. Yetkisiz kurumlar üzerinden Kürt siyasal iradesini kırmak ve Kürtlere bir kez daha boyun eğdirerek teslim almaktır. 2011 seçimleri sürecinde Kürtler statüsüz ve kimliksiz yaşamak istemediklerini beyan etmişlerdir. Bu nedenle seçim sıradan bir seçim olmaktan öte Kürtlerin ilk kez kendi öz yönetim organlarıyla kendilerini yönetmelerinin beyanı olarak görülmelidir. Demokratik vatanda, demokratik Cumhuriyet kapsayıcılığında, Demokratik Özerklik ile kendi kendilerini yönetmelerinin seçimi olarak cereyan etti" dedi.

DTK’YA ÇAĞRI: KÜRDİSTAN İÇİN TOPLANIN

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP’nin meclise gitmeme kararının saygıyla karşıladıklarını belirterek, yanlarında olacaklarını bildirdi. Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin anlamlı olduğunu ve çözüme büyük katkılar sunacağına inandıklarını belirten Kaya, aldıkları kararları şöyle sıraladı:

“Bu nedenle sayın Abdullah Öcalan’ın koşulları düzeltilmeli diyalog ve müzakerede alacağı rolün önü açılmalıdır. Barış konseyi, Anayasa konseyi ve Hakikatleri Araştırma Komisyonu derhal meclis tarafından kurulmalı ve karar altına alınmalıdır. KCK davaları düşürülmeli, tüm tutuklular serbest bırakılmalıdır. Demokratik, eşitlikçi ve cinsiyet özgürlükçü anayasa ertelenmeden meclis tarafından gündemleştirilmelidir. TMK, CMK, Seçim ve Siyasi Partiler Yasası başta olmak üzere tüm anti demokratik yasalar kaldırılmalıdır. Ulus devletin aşındığı yerelliğin ve yerindeliğin önem arz ettiği günümüz dünyasının ademi merkeziyetçi gereğince Demokratik Özerklik tüm Türkiye’de uygulanmaya konulmalıdır. DTK, Kürt siyasallaşmasının ulaştığı düzey dikkate alınarak, demokratik özerk Kürdistan’ın siyasal, sosyal, kültürel, ekolojik, ekonomik alanlarındaki politikalarının tartışılması gündemiyle olağanüstü toplanmalıdır. Halkımızın örgütlü gücünden meşru ve haklı taleplerinden beslenen biz seçilmişler, bu tarihi süreçte mazlum halkımızın sesi olmak, onların mücadelesine sahip çıkma kararlılığımızı demokratik kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz."

BDP Genel Başkan Vekili Hamit Geylani ise, bir gazetecinin Abdullah Öcalan’ın son açıklamalarına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, “ Ortaklaşma kültürünün ürünü olması gereken ciddi bir projedir. Türkiye’de barış isteyen tüm demokrasi güçleriyle, tüm emek güçleriyle, tüm mağdurlarla birlikte ortaklaşarak, karşılıklı empati yaparak ve toplumsal barışa çözüm noktasına eğilerek, bu projeleşir, ete kemiğe bürünür. Öyle gerçekleşir" dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler