'BDP içinde tasfiye hissediyorum'

 BDP içinde sanki tasfiye hissediyorum. Terör örgütü elebaşısı bazı isimlerin üzerini çiziyor. Daha önce de biliyorsunuz eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Bey (Çelik) ikinci defa aday yapılmadı. Ahmet Türk olayı malum. Halbuki bunlar esk

'BDP içinde tasfiye hissediyorum'

 

BDP içinde sanki tasfiye hissediyorum. Terör örgütü elebaşısı bazı isimlerin üzerini çiziyor. Daha önce de biliyorsunuz eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Bey (Çelik) ikinci defa aday yapılmadı. Ahmet Türk olayı malum. Halbuki bunlar eskiden ağırlığı olan isimlerdi. Şimdi cazibesi kalmadı.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan PKK'nın silah bırakması önşartıyla terör sorununun 2015 yılında Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı G-20 toplantısına kadar çözümünün mümkün olabileceğini söyledi. BDP'de bazı isimlere yönelik tasfiye hissettiğini belirten Başbakan Erdoğan'a yöneltilen soru ve yanıtları özetle şöyle:

NETİCE ALIYORLAR

- PKK sizin yoğun dış gündemli gezileriniz sırasında hep eylem yapıyor, bu eylemi de G-20 zirvesine rastladı. 2015'te Türkiye'nin ev sahipliği yapacağı G-20 toplantısına kadar çözüm mümkün mü sizce?

 

Tarih vermek mümkün değil, ama karşı taraf öyle bir çizgiye gelir ki, çözüm mümkün hale gelir. Bölücü terör örgütü silah bırakırsa 2015'ten önce bile netice almak mümkün olabilir. Nitekim son zamanlarda bazı açıklamalar var. Bazı köşe yazarları elebaşına "Hani karakol basmayacaktın" diye soruyor. BDP'nin eşbaşkanı, "PKK silah bıraksın, Silahlı Kuvvetler de operasyonları durdursun" diyor. Terör örgütü silahı bıraktığı anda zaten güvenlik güçlerinin de silah kullanması söz konusu olamaz. Ama güvenlik güçlerinin de silah bırakmasını beklememek lazım. Çünkü onların enstrümanı da silahtır... Üstelik sadece bölücü terör örgütüne karşı değil, asayiş yönünden de gerekli. Üstelik son günlerde malum 8 şehidimiz var, 26 terörist de (31 oldu) etkisiz hale getirildi. Doğrusu biz bunların olmasını istemiyoruz. Ama sekiz şehidimiz varken güvenlik güçlerinin eli kolu bağlı durması mümkün değil. Halkımız bir şeyler bekliyor. Genelkurmay Başkanımız ve kuvvet komutanlarımız bölgeye gidiyor, netice alıyor.

 

TASFİYE HİSSEDİYORUM

- Leyla Zana'nın açıklamaları var, Kuzey Irak'tan olumlu mesajlar geliyor, Türkiye'nin pozisyonu genel destek mi görüyor?


Leyla Zana'nın bizimle görüşmek istediğine dair ifadeleri var. BDP içinde sanki tasfiye hissediyorum. Parlamentodaki gruptaki bazı isimlere dönük. Terör örgütü elebaşısı bazı isimlerin üzerini çiziyor. Daha önce de biliyorsunuz eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Bey (Çelik) ikinci defa aday yapılmadı. Ahmet Türk olayı malum. Halbuki bunlar eskiden ağırlığı olan isimlerdi. Şimdi cazibesi kalmadı.

- İçeride atılacak adımlar olduğunu, gerekirse o adımları atacağınızı söylediniz. Bu ifade yeni bir çözüm perspektifi mi?

Diyorum ya bizim bunu görmemiz lazım. Yani silah bırakmayı. Bunu görmeden adım atamayız. Bizim sürece ilişkin birçok yaklaşımımız oldu...

- Silah bırakma önşart mı?

Evet, önşart. Vatandaş orada tehditle oy kullanıyor, tehditle haraç toplanıyor. İl, ilçe başkanımı kaçırıyor, hatta öldürüyorlar. İftiharla söylüyorum, hiçbiri aileleri dahil geri adım atmıyor.

CHP'Yİ BEKLEYECEĞİZ

- CHP ile görüşmelerden somut adım ne zaman beklenmeli?

Ben arkadaşlara Kemal Bey'in (Kılıçdaroğlu) yanında talimat verdim, kendisi de üç kişi görevlendirdi. İki-üç aylık bir süreden söz etti Akif Hamzaçebi. Bekleyeceğiz, sonra hatırlatacağız, bir şey çıkmazsa "Bize gelmeleri blöfmüş" deriz.

- ABD Başkanı Obama ile görüşmenizde teröre karşı işbirliği gündeme geldi mi?

İşbirliğinde sıkıntı yok, ama silahlı insansız hava aracı istiyoruz. Kongre'den geçmesi lazım. Bize, "Seçimden önce mümkün değil" dediler.

AÇIK ,NET, ETKİN

- Çözüm konusunda uluslararası mutabakat mı oluşuyor?

Açıktır ki, 10 yıl önce uluslararası platformda bölücü terör örgütünün durumu ile bugünkü durumu aynı değil. Bugün çok zayıflamış durumda. Bizim bilgilendirme çalışmalarımız da sonuç verdi. Uluslararası camia bunu gördü. Kuzey Irak'ta alınan mesafe de geçmişle aynı değil.

- Barzani Türk kamuoyunun çok hoşuna giden açıklamalar yapıyor...

Barzani çok açık, net, Kürt bölgesinde etkin. PKK'dan silah bırakmasını istiyor. Neçirvan (Barzani) da aynı şeyleri bize gelip söylüyor. Kuzey Irak'la ilişkileri diri tutmamız hem PKK'yı hem de BDP'yi rahatsız ediyor, ama biz devam edeceğiz, bakanlarımız gidip gelecek. Merkezi yönetim de rahatsız ama biz adımlarımızı Irak Anayasası'na uygun atıyoruz.

KÜRTLERE JET YAKITI

- Ne gibi?

Merkezi yönetim Kuzey'e petrol ürünü vermiyor. Gelip bizden istediler, benzin, mazot, jet yakıtı... Biz de "Hay hay" dedik, petrol verecekler, petrol ürünü alacaklar.

 

MISIR'I KONUŞTUK

- Mısır'da seçim sonrasında siyasi kaos yaşanıyor, nasıl değerlendiriyorsunuz?

Endişeyle izliyorum. seçimin galibi Muhammed Nursi. Ama bakıyorum iktidarı ona vermemek için gayret söz konusu. Askeri Konsey apar topar anayasayı değiştirecek planlar yapıyor. Obama ile bunu konuştuk. "Sandığa kesinlikle müdahale edilmemesi gerektiğini söyledik" dedi.

BELKİ DIŞARIDAN TEKLİF GELECEK

Erdoğan, gazetecilerle sohbetinde yetişmiş insan gücü ve köprü trafiği konularına da değindi.

- Anayasa Mahkemesi'nin 7+5 kararını nasıl karşıladınız?

Daha önce açıkladığım gibi...

Bizim 2023 projelerimizde sıkıntı yaratmaz. Çünkü bunlar kişilere bağlı değil. Üç dönemden sonra arkadaşlarımız think tank'lerde çalışsın istiyoruz. Parti politikalarımız bu düşünce kuruluşlarından yararlanarak devam edecek.

- Peki ama yetişmiş insan gücü israfı olmaz mı... Mesela Ali Babacan gibi genç isimlerde...

Ne biliyorsunuz belki Ali Bey'e dış camiadan iyi bir teklif gelecek...

TRAFİĞE KATLANACAĞIZ

- Köprü çalışmaları nedeniyle İstanbul'daki trafik eziyeti hakkında bilgi alıyor musunuz?

İstanbul'da trafik normal zamanda da kötü. Okullar tatil, ramazan geliyor, İstanbul'dan çıkışlar da oluyor. Güya trafik rahatlayacak diye çalışma başlatıldı. Ama İstanbul'da her gün 400 yeni araç trafiğe çıkıyor. Çok manidar, bunun önünü nasıl alacağız?

- Çalışmalara devam mı?

Aynen devam edecek, yoksa yarın başka tehlikeler getirir. Biraz katlanacağız.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler