Bayraktar'dan kentsel dönüşüm yorumu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm için şimdiye kadar özel hesapta 650 milyon lira toplandığını, 2B'den ise 100 milyon lira geldiğini belirterek, "Vatandaşlara verilen kira yardımı, kredi desteği ve nakliyeyle birlikte paranın 5

Bayraktar'dan kentsel dönüşüm yorumu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm için şimdiye kadar özel hesapta 650 milyon lira toplandığını, 2B'den ise 100 milyon lira geldiğini belirterek, "Vatandaşlara verilen kira yardımı, kredi desteği ve nakliyeyle birlikte paranın 500 milyon lirası harcandı" dedi.

Bayraktar, basına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl 5 Ekim'de İstanbul Esenler'den uygulamasını başlattığı kentsel dönüşümün birinci yılını değerlendirdi.

İlk çıktığında kentsel dönüşüm yasasının çok fazla ilerleyebileceğinin düşünülmediğini belirten Bayraktar, "Ancak gelinen noktada insanların kentsel dönüşüme ilgisi kar topu gibi büyüyerek devam etti" ifadesini kullandı.

KASIMDAN İTİBAREN ANAHTAR TESLİMLER BAŞLAYACAK

Bayraktar, kanunun çıkmasından bu yana yaklaşık 1,5 yıl geçtiğini ancak yıkımların 5 Ekim'de başlatıldığını anımsatarak, bu sürede günde ortalama 200 daire sahibinin dönüşüm için başvurduğunu kaydetti.

Bunun, yasanın benimsendiğini ve kabul gördüğünü gösterdiğine işaret eden Bayraktar, kanun kapsamında yıkılan ilk evler için kasımdan itibaren anahtar teslimi yapılmaya başlanacağını vurguladı.

Bayraktar, vatandaşlar sağlam evlerine kavuştukça dönüşüme ilginin daha da artacağını dile getirdi.

RAKAMLARLA DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşüm seferberliğinin başlamasından bugüne kadar yaklaşık 43 bin 171 binanın vatandaşların isteğiyle riskli ilan edildiğine dikkati çeken Bayraktar, bunların yıkımlarının devam ettiğini, yıl sonuna kadar birçoğunun yıkılacağını anlattı.

Bayraktar, bu yıl kentsel dönüşüm kapsamında 200 bin konutu dönüştürmeyi hedeflediklerini ifade ederek, "Şu anda 170 bin konut civarındayız. Yıl sonuna kadar bu rakamı yakalarız, hatta geçeriz" diye konuştu.

ÖZEL HESAPTA PARA TOPLANMAYA DEVAM EDİLECEK

Kentsel dönüşüm özel hesabında yaklaşık 650 milyon lira toplandığını, bunun yarısını Bakanlığın kendi kaynaklarından sağladığını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

"2B'den ise şu ana kadar 100 milyon lira geldi. Riskli evinden kurtulup sağlam eve kavuşmak isteyen ve bu süreçte bizden yardım alan 3 bin 500 bireysel kiracımız var. 7 belediyeye de kira yardımı yaptık. Kredi desteği ve nakliyeyi sayarsak bu paranın yaklaşık 500 milyonu harcandı. 2B satışları ve Bakanlığın döner sermayesinden, özel hesapta para toplanmaya devam edecek."

50 MİLYONLUK KREDİYE ONAY VERİLDİ

Vatandaşların, sağladıkları kolaylıklar nedeniyle dönüşüme ilgisinin arttığını dile getiren Bayraktar, konutlarda yüzde 4, iş yerlerinde yüzde 3 kredi faiz desteği verdiklerini hatırlattı.

Bayraktar, dönüşüm kapsamındaki uygulamaları vergi ve harçlardan muaf tuttuklarını ifade ederek, yaklaşık 50 milyon liralık krediyi onayladıklarını bildirdi.

Krediden hem ev sahibi hem de kiracının yararlanabildiğine işaret eden Bayraktar, kiracıları da dönüşümle ev sahibi yaptıklarına dikkati çekti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İŞTAH KABARTIYOR

Bayraktar, dünya ekonomisinde yaşanan durağanlığa karşın Türkiye gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin uluslararası yatırımcıların iştahını kabarttığını belirterek, şunları kaydetti:

"Çin, Japonya, Güney Kore, Almanya, Hollanda ve Fransa vatandaşları, kentsel dönüşümle yakından ilgileniyor. İki gün önce kabul ettiğim ABD'li heyet de kentsel dönüşüme ilgi duyduklarını, bu konuda yatırım yapmak istediklerini söyledi. Dönüşümü fırsat olarak görüyorlar."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler