Bayraktar 'yabancıya satış'ı anlattı

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar 'Gayrimenkul satımı ve edinimi konusunda uluslararası sermayeyi en çok getiren ülkeler; en gelişmiş, en bağımsız ve en fazla söz sahibi ülkelerdir' dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gayrimenkul satım

Bayraktar 'yabancıya satış'ı anlattı

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar 'Gayrimenkul satımı ve edinimi konusunda uluslararası sermayeyi en çok getiren ülkeler; en gelişmiş, en bağımsız ve en fazla söz sahibi ülkelerdir' dedi.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gayrimenkul satımı ve edinimi konusunda uluslararası sermayeyi en çok getiren ülkelerin en gelişmiş, en bağımsız ve en fazla söz sahibi ülkeler olduğunu, bu nedenle kendilerinin de uluslararası sermayeyi Türkiye'ye çekmeyi amaçladıklarını söyledi.

 

TBMM Genel Kurulu'nda, yabancılara mülk satışını düzenleyen Tapu Kanunu ve Kadastro Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı üzerindeki görüşmeler sürüyor.

 

Hükümet adına söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün son 8 yıldır Türkiye'nin kısa, orta ve uzun vadede büyümesine katkı sağlayacak önemli adımlar attığını söyledi. Devlet ve vatandaşa ait gayrimenkul envanterlerinin netleştiğini belirten Bayraktar, düzenli kentleşme sistemi oluşturulduğunu, yatırım ortamının iyileştirildiğini, iyi bir kayıt sisteminin yapıldığını ve elektronik ortamda hizmetin genişletildiğini ifade etti. Bayraktar, yapılan çalışmalar sonucunda, vatandaş memnuniyetini yüzde 96'ya çıkardıklarını, bu konuda hedeflerinin yüzde 100 oranını yakalamak olduğunu vurguladı.

 

Yabancılara mülk satışına yönelik düzenlemeyi içeren tasarı hakkında bilgi veren Bayraktar, uluslararası sermayenin kalkınmadaki önemine dikkati çekti. Uluslararası sermayenin dünyanın yaklaşık 200 ülkesine girebildiğini belirten Bayraktar, ''Gayrimenkul satımı ve edinimi konusunda uluslararası sermayeyi en çok getiren ülkeler; en gelişmiş, en bağımsız ve en fazla söz sahibi ülkelerdir'' dedi.

 

Görüşülen tasarıyla aslında çok önemli bir değişiklik yapmadıklarını anlatan Bayraktar, mevcut durumda da yabancıların Türkiye'de mülk edinebildiklerini söyledi. Bayraktar, tasarıda gerçek kişilerin taşınmaz edinimleri ile ilgili değişiklikler yapıldığını, mütekabiliyet şartının kaldırılmadığını, yalnızca netleştirildiğini kaydetti.

 

Bu konuda Bakanlar Kurulu'na yetki verildiğini, hangi gerçek kişilerin, hangi şartlarla gayrimenkul edinilebileceğinin Bakanlar Kurulu'na bağlı olacağını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

 

''Biz ülke menfaatleri doğrultusunda uluslararası sermayenin Türkiye'ye de gelmesini hedefliyoruz. Ülkemiz bakımından stratejik öneme sahip olan yerlerle ilgili Dışişleri Bakanlığı inceleme yapacak. Bu kanun çıkar çıkmaz yabancı uyruklu gerçek kişilerin hemen gayrimenkul almaları söz konusu değil.''

 

Tasarı hazırlanırken tüm dünyada konuyla ilgili örneklerin incelendiğini, Ankara Üniversitesi'nin de desteği ile ciddi bir çalışma yapıldığını anlatan Bayraktar, ''Uluslararası sermayenin çekilmesi için, ülke menfaatlerini de göz önünde bulundurarak yabancılara mülk satışını serbest bırakan ülkeler, öz güveni en yüksek olan ülkelerdir. Yabancılara gayrimenkul satışını kısıtlayanlar, petrol ve altın zengini de olsalar ekonomik bakımdan kalkınamamıştır. Biz Avrupa ve dünya ile bütünleşmek istiyoruz. Türkiye, dünya sermayesi için artık güvenli bir liman. Bu kanunun çıkacağının duyulmasından sonra sadece daire alımı amacıyla bine yakın daire için kapora verilmiştir. Yabancılar gelsin, hem yatırım yapsın hem ülkemizde ikamet etsin hem de ülkemize daha çok turist gelsin diye biz bu tasarıyı hazırladık. Ama ülkemizin menfaatlerini, stratejik konumunu, ülkemizin tarihten gelen sorumluluğunu da dikkate alarak bu tasarıyı hazırladık'' diye konuştu.

 

-Sütten zehirlenme iddiası-

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, okulda sütten zehirlenme iddialarına ilişkin soru üzerine, konunun Bakanlar Kurulu'nda da gündeme geldiğini belirterek, ''Esasen sütlerden bozukluktan kaynaklanan bir husus olmadığı, alerjiden kaynaklı bir şekilde olduğu ifade edildi'' dedi. Hükümetin de Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da konuya hakim olduğunu belirten Eroğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütün çocuklara süt vermesinin takdir edilecek bir konu olduğunu dile getirdi.

 

Eroğlu, başka bir soruyu yanıtlarken, 2B arazilerinin yabancılara değil, hak sahiplerine satılacağını söyledi. Tasarıya ilişkin eleştirilerde ''memleketin satılacağı'' yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Eroğlu, yeni bir düzenlemenin getirildiğini, yabancılara mülk satışına ilişkin Bakanlar Kurulu'na yetki verileceğini kaydetti.

 

''Türkiye de ekonomik krize mi girdi?'' iddiasının da gerçek olmadığını belirten Eroğlu, ülkedeki ekonomik gelişmelerle gurur duyduklarını, Türkiye'nin büyüme konusunda Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

 

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, ''ülke topraklarının yabancılara satışının yolunun açıldığı'' yününde eleştirilerin haksızlık olduğunu belirterek, ''Burada tasarıya karşı çıkanların partilerinin iktidar olduğu dönemde de bu satışlar yapıldı. AK Parti'yi eleştirenler, kendi iktidarlarında milyonlarca metrekare araziyi yabancılara sattılar. Madem ki ülkeyi satmakla eşdeğer, o zaman siz neden sattınız?'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset