Bayan Erdoğan: Kızlar eğitimsiz

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'de yıllarca genç kızların töre ve anlamsız yasaklardan dolayı eğitimden uzaklaştırıldığını söyledi.Aras Holding kurucusu iş adamı Celal Aras’ın ölümünün 3. yılında kendi adını taşıyan Anadolu lisesinin açılış

Bayan Erdoğan: Kızlar eğitimsiz

Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'de yıllarca genç kızların töre ve anlamsız yasaklardan dolayı eğitimden uzaklaştırıldığını söyledi.

Aras Holding kurucusu iş adamı Celal Aras’ın ölümünün 3. yılında kendi adını taşıyan Anadolu lisesinin açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’n eşi Emine Erdoğan tarafından yapıldı. Törene Emine Erdoğan’ın yanı sıra, Celal Aras’ın eşi Meral, annesi İzzet, kızı ve Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Esengül Civelek, AK Parti Milletvekili Güldal Akşit, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, Celal Aras’ın hayat hikayesini anlatan belgeselin gösterimi ile devam etti.

Törende konuşan Emine Erdoğan, Celal Aras'ın insanlık tarihinin her zaman arkasında iz bırakanları yazdığını belirtti. Vatanları uğruna canların feda eden şehitlerin ölü sayılmayacağını aktaran Erdoğan, aynı şehitler gibi arkasında eser bırakanların da hayır defterinin kapanmayacağını aktardı.
Türkiye'nin her alanda on yılların ihmalini telafi etmek yoğun gayret sarf ettiklerini belirten Erdoğan, Türkiye'nin büyük bir kalkınma mücadelesi verdiğini aktardı. Ekonomide, dış ve iç politikada milletçe büyük hedeflere ulaşmak için azim ve gayretle çalıştığını vurgulayan Emine Erdoğan, "Elbette her alanda yürütüğümüz mücadele son derece önemlidir ama karanlığa, cehalete ve eğitimsizliğe yönelik mücadelenin hepsinden daha önemli olduğunu, geleceğimizi her şeyden daha ilgilendirdiğini biliyoruz." şeklinde konuştu.

 

 

Kendi nesillerinin eğitim imkanlarına ulaşma noktasında büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Emine Erdoğan, şehirlerin uzağında yaşayan kardeşlerimizin yoksulluğu ve yanlış bir kısım töreleri aşabilseler bile okul, kitap, defter, kalem edinmekte, kalacak yurt pansiyon tedariklerinde büyük zorluklar yaşadıklarını anlattı. "Nice kardeşlerimiz, arkadaşlarımız mum ışığında, gaz lambasında, hatta sokak lambasından evee yansıyan cılız aydınlıkta okullarını bitirmek durumunda kaldılar" diyen Emine Erdoğan, "Üzülerek ifade etmeliyim ki; bir çok genç hanım kardeşimiz de kimi zaman töre, kimi zaman da anlamsız yasaklar ve engellemelerle eğitimden uzak kaldılar, eğitimden uzak bırakıldılar." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin bugün dünle kıyaslanamayacak ölçüde imkanlara sahip olduğuna işaret eden Emine Erdoğan, 81 ilin tamamında üniversite olduğunu, üniversite sayısının da son 8 yılda iki kattan fazla artarak, 156'ya ulaştığını belirtti. Erdoğan, öğrencilere ve ailelerine sunulan imkanların, yoksulluğu ve yokluğu bahane olmaktan çıkardığını bildirdi.

İslam medeniyetinin "Kıyametin kopacağını bile anlasanız, elinizdeki fidanı mutlaka toprağa dikin" şiarını verdiğini aktaran Erdoğan, bugün açılışı yapılan eğitim kurumunun da böyle bir fidan olduğunu aktardı.

 

 

Kendisi ve ailesi adına hayatının en gururlu dakikalarını yaşadığını belirten Aras Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Celal Aras'ın kızı Evrim Aras da, temelleri 2010 Martı'nda atılan okulda bin 500 öğrencinin eğitim görmesinin mutluluğunu yaşadıklarını aktardı. "Sahip olduğumuz fırsatlar geçmişte sarf edilen emeklerin ürünü." diyen Evrim Aras, dünyadaki her 4 kişiden birisinin aç, bir milyar kişinin yeterli temiz suya ulaşamadığını ve her birkaç saniyede bir önlenebilir sebeplerle bebeklerin hayatını kaybettiğini ifade etti. Dünyanın yedide 1'inin okuma bilmediğini vurgulayan Evrim Aras, eğitime yapılan yatırımların önemine işaret etti.

Konuşmaların ardından Celal Aras Anadolu Lisesi'nin açılışı gerçekleştirildi. Kurdela töreninin ardından Emine Erdoğan ve diğer katılımcılara Aras ailesi teşekkür plaketi verdi. Plaket töreninin ardından Emine Erdoğan ve beraberindekiler, okulda hazırlanmış temsili sınıfı gezdi. Sınıfta Kavacık İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Zeynep Çam, "Ey İstanbul" adlı şiiri okudu. Emine Erdoğan ile küçük Zeynep arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Zeynep Çam'a şiiri kaç günde ezberlediğini soran Emine Erdoğan, "1 günde ezberledim, Mehmet Akif'in Çanakkale şehitlerine yazdığı şiiri de 3 günde ezberlemiştim." cevabını alınca şaşkınlığını gizleyemedi. Emine Erdoğan, "Maşallah" şeklinde karşılığını verdiği Çam'a, "Kameralara dön onlara söyle ki senin yaşındakiler de örnek alsın." dedi.

Erdoğan daha sonra Paşabahçe Akif İnan Lisesi öğrencilerinin hazırladığı ebru sergisini gezdi. Erdoğan'a burada kendi adının yazılı olduğu ebru resim hediye edildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler