Başbakan Erdoğan, Çerkezleri unutmadı

Başbakan Erdoğan, Türkiye Kafkas Dernekleri Federasyonu toplantısında konuştu. Türkiye Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) öncülüğünde buluşarak Samsun'dan dünyaya mesajlar veren Çerkeslerin 149. anma etkinliklerine telgraf gönderen Başbakan Recep Tayy

Başbakan Erdoğan, Çerkezleri unutmadı
Başbakan Erdoğan, Türkiye Kafkas Dernekleri Federasyonu toplantısında konuştu.
 
Türkiye Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) öncülüğünde buluşarak Samsun'dan dünyaya mesajlar veren Çerkeslerin 149. anma etkinliklerine telgraf gönderen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, soykırım ve sürgünün Çerkes toplumlarınca asla unutulmayacağını ve gelecek nesillerce aynı şuurla hatırlanacağını söyledi.
 
Doğal güzellikleri ve jeopolitik ehemmiyeti ile Kafkasya'nın kadim bir tarihe beşiklik ettiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, '"Cesur ve onurlu bir halka ev sahipliği yapmış ve bu coğrafya hafızalardan silinmeyecek meşakkatli dönemlerden geçmiştir. Günümüzde de Türk vatandaşı olarak çok büyük bir nüfusa sahip olan Kafkas halkları 1864'deki Büyük Sürgün sonucu Anadolu'nun çeşitli yerlerine göç etmez zorunda kalmış, büyük acılar çekmiştir. Osmanlı medeniyetinin engin hoşgörüsü ile yoğrulmuş Anadolu insanının kucak açtığı Kafkas halkları dillerini, kadim geleneklerini ve eşsiz kültürlerini nesilden nesile büyük bir özveriyle aktarmış ve aktarmaya devam edecektir." dedi.
 
149. anma töreninde sürgünde hayatını kaybedenleri rahmetle andığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Geldiğimiz günümüzde, her geçen yıl giderek artan bir idrak ile bu hadise unutulmayacak, gelecek nesiller tarafından da aynı şuurla hatırlanacaktır. Uluslararası farkındalık oluşturulması açısından ciddi önemli bulduğum bu gibi etkinliklerin birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızın pekişmesine vesile olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.
 
KEFKEN'DEKİ MEZARLARI BU ACI TARİHİN BELGESİDİR
 
CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal da gönderdiği yazılı mesajında Çerkes soykırımının tarihi belgesinin Kefken'deki mezarlar olduğuna dikkat çekti. 'Hayatını kaybeden insanlara, yurdunu, kökünü, toprağını, vatanını terk etmek zorunda bırakılan insanlara gösterilecek en büyük saygı bu ıstırabı yaşamış olan insanların anısını unutmamaktır, unutturmamaktır." diyen Deniz Baykal, üzüntüsünü "21 Mayıs 1864 yılına kadar Kafkasya'da yaşayan, o bölgenin gerçek sahibi niteliğindeki insanların çok önemli bir kısmının anavatanlarından sürgüne gönderilmesi bir büyük facianın yaşanmasına yol açmış, yüzlerce insan sürgün yolunda hastalıktan, açlıktan hayatını kaybetmiştir.
 
Türkiye'deki kimliğimizi oluşturan ana damarlarımızdan biri hiç kuşkusuz Kafkas insanlarının kimliğidir. Kafkas Halkları acı bir tarihin içinden süzülerek, uzun yıllar boyunca yaşadıkları savaşlar sonucu Türkiye'ye ve dünyanın birçok yerine sürgün olmuştur. Elbette insanlar yaşadıkları acılardan düşmanlık çıkarmayacaklardır. Ama yaşadıkları acıların unutulmasına da göz yummayacaklardır." sözleriyle dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset