Bakan Zeybekçi'den TFF'ye çağrı

Bakan Zeybekci: Federasyon sözleşmeyi dolarla değil TL ile yapsın

Bakan Zeybekçi'den TFF'ye çağrı
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Futbol Federasyonu'na, yaptığı naklen yayın ihalesindeki bedeli yayıncı kuruluştan dolar olarak değil, TL olarak alması yönünde sözleşmeyi güncelleme çağrısı yaptı. Merkez Bankası'nın faiz artırması konusunda Zeybekci, "Nasıl ki, son 8 ayda 2.5 puan aşağıya getirmeyi başardıysa, bununla ilgili bağımsız bir karar aldıysa, son adımıyla da maksimum 0.50 puanlık müdahaleyle de tamamen bağımsız kendi almış olduğu bir karardır. Yani 2.5 düşürürken aferin, 0.50 artırırken kötü Merkez Bankası demeyeceğim" dedi.

Denizli'nin Güney İlçesi'nde ziyaretlerde bulunan Nihat Zeybekci yaptığı açıklamada, dolar karşısında dünya para birimlerinin değer kaybı yaşadığını, ABD dışındaki ülkelerde büyüme anlamında negatif gelişmelerin bir türlü pozitife dönmediğini söyledi. Türk ekonomisinin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra stres testinden geçtiğini söyleyen Zeybekci, "Ekonominin gerektirdiği tedbirlerin alınmasını birebir takip ediyoruz. 16 Temmuz'da dünyanın görmeyeceği stres testinden Türkiye geçti. Şimdi geldiğimiz noktada ise Türkiye'nin cari açığı, büyüme oranı, kamu borçlarının milli gelire oranı, Türkiye'nin kamu borçlarının toplamdaki sıfır seviyesinde olması noktasında açık yok, kısa vadeli borçların çevrilebilirliği kapasitesi gibi bütün hepsini yan yana koyduğumuzda Türk ekonomisinin operasyona kapalı olduğunu görüyoruz. Böyle bir zafiyetinin olmadığını hep beraber görüyoruz. Herkes görüyor" dedi. 

MERKEZ BANKASININ O MÜDAHALESİNE KARŞI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'nın para satarak piyasaya müdahale etmesine karşı olduğunu belirterek, "Kur artışlarıyla ilgili Merkez Bankası'nın elinde enstrümanlar var. Döviz satarak müdahale edebilir, ama ben bunu geçici bir çözüm olarak gördüm şimdiye kadar, 2014 yılının 28 Şubat'ındaki gibi Merkez Bankası'nın para satarak yaptığı müdahalelerin de ne derece yersiz olduğunu da defalarca gördük" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın faizleri artırma kararını de değerlendiren Zeybekci, "Merkez Bankası'nın enstrümanlarından bir tanesi faizlerle ilgili müdahale, TL'yi güçlendirme anlamında müdahalesi de gerçekleşti. Nasıl ki son 8 ayda 2.5 puan aşağıya getirmeyi başardıysa, bununla ilgili bağımsız bir karar aldıysa son adımıyla da maksimum 0.50 puanlık müdahaleyle de tamamen bağımsız kendi almış olduğu bir karardır. Yani 2.5 düşürürken aferin, 0.50 artırırken kötü Merkez Bankası demeyeceğim. Bu anlamda bağımsız karar alma yetkisini ben onaylıyorum. Daha doğrusu destekliyorum. Yoksa faizler arttı çok güzel oldu diyecek değilim, ben Türkiye Cumhuriyeti'nin Ekonomi Bakanıyım" dedi. 

TFF'YE ÇAĞRI

Hiç bir devlet kurumunun satın almalarda ve ihalelerde başka para birimlerini kullanmaması hassasiyetini benimsemek gerektiğini söyleyen Zeybekci, Türkiye Futbol Federasyonu'na da yayın ihalesinin bedelini TL olarak alması çağrısı yaptı. Zeybekci, "Futbol Federasyonu yaptığı ihalede buradan açıkça çağrıda bulunuyorum. Eğer bu sözleşme imzalanmadıysa bunun tekrar gözden geçirilerek TL olarak Futbol Federasyonu tarafından yayıncı kuruluşa 'Gel bu sözleşmeyi TL olarak yapalım, bana döviz getirme' diyecek bir şekilde dönüştürülmesinin de bence Türkiye'deki bu söylemi, bizim eğilimlerimize de destek verme anlamında cüzi bile olsa, sembolik de olsa önemli olduğunu düşünüyorum" dedi. 

AVRUPA PARLAMENTOSU KARARI

Merkez Bankası'nın faiz artırma kararının piyasalar tarafından pozitif algılandığını, ancak Avrupa Parlamentosu kararının bu havayı negatife çevirdiğini belirten Zeybekci, "Türk ekonomisine etkisi olur mu? Geçici olur. Spekülatif amaçlı olarak bir etkisi olur. Oldu zaten. Ama bunun geçtiğine inanıyorum.  Avrupa Parlamentosu'ndaki bu kararın Avrupa Birliği üzerinde hiçbir kıymeti harbiyesi olmayacaktır" diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler