Bakan İsrail için son noktayı koydu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasındaki ticari ilikşilere yönelik açıklamada bulunurken Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesine ilişkin iddialara açıklık getirdi.Davutoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişl

Bakan İsrail için son noktayı koydu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasındaki ticari ilikşilere yönelik açıklamada bulunurken Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesine ilişkin iddialara açıklık getirdi.

Davutoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan ile Four Seasons Otel'de heyetler arası ve baş başa görüşmeler gerçekleştirdi.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, iki ülke arasındaki ilişkileri "müstesna" olarak değerlendirdi.

İki ülke halkları arasında da köklü bir dostluk olduğuna işaret eden Davutoğlu, ilişkilerin derinlik ve çeşitlilik kazanmakta olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, kasım ayında BAE'ye yaptığı resmi ziyarette, iki ülke arasında ortak işbirliği komitesi kurulmasına ilişkin mutabakat muhtırası imzaladıklarını hatırlatarak, bu komitenin siyaset, ekonomi, ticaret, kültür, konsolosluk ve güvenlik başta olmak üzere her alandaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağını söyledi.

İki ülke arasında ticari ve ekonomik işbirliği için büyük bir potansiyel bulunduğunu vurgulayan Davutoğlu, "BAE, son yıllarda Türkiye'nin Orta Doğu'da en büyük ticaret hacmine sahip olduğu ülkelerden biri haline gelmiştir. Ticaret hacmimiz bu yılın 10 ayında 3.1 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır" dedi.

Bugünkü görüşmelerde ilişkilerin gelecekte nasıl geliştirilebileceğini ele aldıklarını ve iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konuları görüştüklerini dile getiren Davutoğlu, bölgesel barış ve güvenlik için işbirliğini artırmayı kararlaştırdıklarını belirtti.

Al Nahyan'ın İstanbul'u ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Davutoğlu, kendisini her zaman Türkiye'ye beklediklerini ifade etti.

-ŞEYH ABDULLAH BİN ZAYED AL NAHYAN-

Konuk Bakan Şeyh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan da basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ve İstanbul'u ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ziyaretin somut amacının, ekonomik ve ticari ilişkileri daha da geliştirmek için atılması gereken adımlar konusunda görüş alış verişinde bulunmak olduğunu kaydeden Al Nahyan, "Bu çerçevede, ekonomik ve ticari işbirliğinin yanı sıra özellikle yenilenebilir enerji, bankacılık ve turizm sektörlerinde işbirliğimizi daha da geliştirmek için çok çaba harcama konusunda mutabık kaldık" dedi.

Al Nahyan, ziyarette ayrıca bölgesel konularda Davutoğlu'yla istişarelerde bulunduklarını dile getirdi.

-İSRAİL'LE İLİŞKİLER-

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, İsrail'le ilişkiler konusundaki sorular üzerine, bütün ülkelerle barış ve iyi ilişkiler içinde yaşamak istediklerini belirterek, "Bu çerçevede İsrail'le de barış içinde yaşamak istiyoruz. Ancak İsrail'le ilişkilerimizin düzelmesi için koşullarımız bellidir. Bunlarda bir değişiklik yoktur" dedi.

Kendileri için Gazze'deki ablukanın kalkmasının da çok önemli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Bölgede barışın egemen olması samimi temennimizdir. Filistinli kardeşlerimizin ekonomik ve sosyal yaşam koşullarının düzeltilmesi en önemli önceliğimizdir. Her zaman olduğu gibi Filistin halkına yardımcı olacağız" diye konuştu.

İki bakan, basın toplantısının ardından eşleriyle birlikte yemek yemek üzere otelden ayrıldı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset