Bağış:"Vize belası 80 darbesinin..."

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı vize kararının adaletsiz bir karar olduğunu söyledi. Bağış, Almanya ile yaşanan vize konusunda Almanya’yı eleştirirken, vize konusunda ise Türk vatandaşlarının dünyanın 70 ülkesine v

Bağış:"Vize belası 80 darbesinin..."

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı vize kararının adaletsiz bir karar olduğunu söyledi. Bağış, Almanya ile yaşanan vize konusunda Almanya’yı eleştirirken, vize konusunda ise Türk vatandaşlarının dünyanın 70 ülkesine vizesiz gittiğini, 3-4 yıl içerisinde de AB üyesi ülkelere de vizesiz gideceğini dile getirdi.

Suudi Arabistan Milli Günü nedeniyle düzenlenen resepsiyona katılan AB Bakanı Egemen Bağış, AB Adalet Divanı’nın Türk vatandaşlarına yönelik vize muafiyeti konusunda aldığı kararı değerlendirdi. Bakan Bağış, “Avrupa Adalet Divanı’nın bugün aldığı karar adaletsiz bir karardır. Ama bunu ‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizesiz Avrupa’ya gitmek artık imkansız hale geldi’ gibi göstermek ‘hayal oldu’ demekte ayrıca yanlış bir yaklaşım tarzıdır. Bu karar olumlu olsaydı bile zaten bütün vatandaşlarımızın Avrupa’nın bütün ülkelerine vizesiz gidebilmesini sağlamayacaktı. Sadece 1963 yılında Türkiye Cumhuriyeti Ankara Anlaşmasını imzaladığında ortak Pazar üyesi olan ülkelerin bunu uygulama ihtimali olacaktı. 6 ülkeyi kapsıyor. Yani AB üyesi olan 28 ülkenin 22’sini zaten kapsamayacaktı. Diğerlerinin de bunu ne kadar uygulayacağı ile ilgili şüphelerimiz olurdu” dedi.

VİZE BELASI 80 DARBESİNİN ATTIĞI KAZIKTIR!

Almanya’nın vize uygulamalarına da değinen Bakan Bağış, “Çünkü geçmişte Almanya’nın ortaya koyduğu bir tavır var. Alman Mahkemeleri Almanya’nın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamasının mantıksız, hukuksuz ve anlamsız olduğunu vurgulayan bir karar aldılar. Almanya bunun üzerine adeta çikolata bitti helva verelim anlayışı ile biz size o zaman vize vermeyelim ama vize muafiyet belgesi almak zorunda kalın dediler. Ve o çerçevede yaklaşıldığında maalesef gördük ki vatandaşlarımızın vize muafiyet belgesi alması vize almaktan çok daha zor. Çok daha fazla bürokratik engeller var. Bu yüzden adeta Alman makamları vize almaya yönlendirdi. Şimdi bu kararı da çok fazla büyütmeye gerek yok. Ama şunu özellikle vurgulamak istiyorum; Bizim Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde gerçekten bir sorun olarak gördüğümüz bu vize belası 80 darbesinin, askeri ve çarpık zihniyetinin bize attığı en büyük kazıktır” şeklinde konuştu.

3-4 YIL İÇİNDE AB ÜLKELERİNE VİZE KALKACAK

Avrupa Birliği Komisyonuna Türkiye ile Vize Muafiyet Müzakerisine başlama yetkisi verildiğini hatırlatan Bağış, “30 yıl aradan sonra geçtiğimiz yıl AB üyesi ülkeler Avrupa Birliği Komisyonu’na Türkiye ile Vize Muafiyet Müzakeresi’ne başlama yetkisi verdi. Şimdi biz o yetki çerçevesinde AB ile Vize Muafiyet Müzakerelerinin yol haritası üzerinde kıyasıya bir müzakere yürütüyoruz. Bu müzakerelerimiz tamamlanıp yol haritası üzerinde gerekli uzlaşı sağlandıktan sonra bu süreci yaşayan diğer ülkelerin tecrübelerinden edindiğimiz birikimle, gözlemle, 3 ile 4 yıl içerisinde bütün vatandaşlarımızın bütün AB üyesi ülkelere vizesiz gidebilmesi için bir sürecin başlayacağını öngörüyoruz. Yani inşallah bu yol haritasında uzlaşabiliriz. Uzlaştıktan sonra 3-4 yıl içerisinde vatandaşlarımızın tamamı 27 ülkeye de AB üyesi ülkelere de vizesiz gidebileceklerdir. Onun içinde biraz daha sabır, biraz daha azim. Biz diklenmiyoruz ama dik bir duruş sergileyerek bu konuda vatandaşlarımızın doğal, analarının ak sütü gibi helal vize haklarını kazanması için uğraşıyoruz” diye konuştu.

Bağış, “Hiçbir zaman biz umutsuzluğu tercih etmedik. Umutsuzluk bize yakışmaz. Türkiye’ye yakışmaz, milletimize yakışmaz. Biz bugüne kadar nasıl 70 ülkeyle vizeleri karşılıklı olarak kaldırdıysak ve bugün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları dünyanın 70 ülkesine vize almadan rahatlıkla gidebiliyorsa inşallah AB üyesi ülkelere de vizesiz gidebilecek. Sadece biraz daha zaman ihtiyacımız var” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler