Asgari ücret 22 gün yetiyor

MHP Trabzon Milletvekili Aday Adayı Dr. Hüseyin Örs “Asgari ücret 22 günlük beslenmeye ancak yetiyor” dedi.İşçi statüsünde sigortalı nüfusun %47,7 ‘sini asgari ücretlilerin oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Hüseyin Örs “AKP döneminde asgari ücret, bir aile i

Asgari ücret 22 gün yetiyor

MHP Trabzon Milletvekili Aday Adayı Dr. Hüseyin Örs “Asgari ücret 22 günlük beslenmeye ancak yetiyor” dedi.

İşçi statüsünde sigortalı nüfusun %47,7 ‘sini asgari ücretlilerin oluşturduğuna dikkat çeken Dr. Hüseyin Örs “AKP döneminde asgari ücret, bir aile için değil; sadece çalışanın ihtiyaçları çerçevesinde tespit edildiği için hane halkı geliri açısında da son derece yetersiz kalmaktadır" dedi.

MHP Trabzon Milletvekili Aday Adayı Dr. Hüseyin Örs yaptığı açıklamasında AK Parti’nin asgari ücret politikasını rakamlar vererek eleştirdi.  Asgari ücretin net 949 TL olduğunu hatırlatan Dr. Hüseyin Örs “Asgari ücrette 1 Ocak 2015’ten geçerli aylık 58 TL’lik artış, günlük 1,93 TL ye karşılık gelir. Bununla günde yalnızca 101 gram peynir veya 226 gram nohut ya da 138 gram zeytin alınabiliyor” dedi.

Dr. Hüseyin Örs açıklamasında asgari ücretin yetersizliğini ortaya koyarken, Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını referans gösterdi.  2002 yılından sonra refah artışından asgari ücretlilerin pay almadığını öne süren Dr. Hüseyin Örs “Asgari ücretlinin 949 TL’lik maaşı, Türk-İş’in Ocak 2015 dönemi için 1287 TL olarak hesapladığı  dört kişilik ailenin açlık sınırının %73’ünü karşılamaktadır. Buna göre asgari ücret dört kişilik bir ailenin ancak 22 günlük beslenmesine yetmektedir. Yoksulluk sınırına göre kıyaslama yapıldığında ise asgari ücret ancak %23’ünü karşılamaktadır” dedi.

Altın fiyatları ile asgari ücreti de karşılaştıran Dr. Hüseyin Örs, 2002 yılında maaşıyla 10 tane çeyrek altın alabilen asgari ücretlinin; bugün ancak 6 tane çeyrek altın alabildiğini iddia etti.

Açıklamasında emeklilerin durumuna da değinen Dr. Hüseyin Örs sözlerinin şöyle tamamladı: ”Asgari ücretli kaderini terk edilirken, emeklinin durumu ne olmuştur, bir de ona bakalım. İşçi emeklisinin ortalama 1071 TL olan maaşı Türk-İş’in 1287 TL olarak hesapladığı 4 kişilik aile açlık sınırının %83’ünü karşılayabilmektedir. Bağ-Kur emeklisi için aynı rakam %77’dir. Memur emeklisinin emekli maaşları da 12 yıldan bu yana yeterli ve gerekli düzeyde artmamış, halen yoksulluk sınırının altındadır. Kısacası; AKP İktidarı asgari ücretli ve emeklilerimizi açlığa mahkum etmiştir.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset