Arınç’ın ’’Bizdik ben olduk’’ açıklamasını değerlendirdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamalarına işaret ederek, "AK Parti kadroları içinde tabii ki bu tür iç muhasebe niteliği taşıyan açıklamalar olabilir. Bunları dikkatlice gözüne almalıyız, varsa bir eksiklik, hiç kim

Arınç’ın ’’Bizdik ben olduk’’ açıklamasını değerlendirdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamalarına işaret ederek, "AK Parti kadroları içinde tabii ki bu tür iç muhasebe niteliği taşıyan açıklamalar olabilir. Bunları dikkatlice gözüne almalıyız, varsa bir eksiklik, hiç kimse zihnine sansür koymasın, herkes düşüncelerini açıklasın" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV özel yayınında Oğuz Haksever'in moderatörlüğünde Fikrat Bila, Seda Öğretir, Mustafa Karaalioğlu'nun sorularını cevapladı. AK Parti'nin 5. Olağan Büyük Kongresi'yle belirlenen MKYK listesine ilişkin değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "Kongreler partilerin ortak akıllarının, ortak vizyonunun harekete geçtiği kongrelerdir. Birincisi AK Parti'nin geçmişi, diğeri geleceği, geçmişi itibarıyla AK Parti Türkiye'nin en köklü partisi. Çok köklü teamülleri oluşmuş bir parti. AK Parti, bu kongreye gelene kadar çok büyük bir insan harmanını toplayan hareket. Baktığını zaman listelere birçok kabine çıkaracak kadar kamuoyunun başarısıyla tanıdığı isimler. Daha sık değişen kadrolarla çalışıyorlar diğer partiler. Çok geniş bir inan havuzumuz var. İleriye dönük baktığımızda, şu anda her parti kendi siyasi kaderini yaşar. Demokrasi tarihimizde herhangi bir partinin ülkenin kaderiyle örtüştüğü olmadı. Burada AK Parti'nin hakim parti olduğuna dikkatinizi çekmek istemiyorum. Bugün AK Parti dışında toplumun bütün katmanlarını barındıran bir parti yok. Türkiye'nin kaderiyle, dokusuyla örtüşmüş durumda. Geleceğe dönük olarak AK Parti'de ortaya çıkacak herhangi bir sorun ülke sorunu haline dönüşebiliyor. Bu, önemli bir farktır. CHP kongrelerinde yaşanan herhangi bir türbülans bu kadar değerlendirmeye alınamazdı. Realist olarak herkes biliyor ki 1 Kasım'da AK Parti tek başına iktidar olma şansı olan yegane parti. Bu insan havuzunun Türkiye'nin kaderiyle örtüşmüş olması dolayısıyla 5. Olağan Kongre önemliydi" ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin genel başkanı olarak göreve geldiğinde birkaç hedefi olduğunu anlatan Davutoğlu, "Birkaç hedefim vardı. Bir AK Parti'de birliği sağlamak, bu şekilde bu geleneği sürdürmek. Uygulamalar ve mekanizmaları tazelemek. Diğer taraftan ülkeyi seçime götürmek. 2023 vizyonuna ülkeyi götürmek. Seçimden istediğimiz neticeyi alamadık belki ama Türkiye demokratik bir seçimi gerçekleştirdi. Kongre kararı bile önemliydi. Bunu yapma sebebimiz, Türkiye ve AK Parti içinde her şeyin normal seyrettiğini algısını yerleştirmek. Görüş farklılıkları olur. Aile içinde görüş ayrılıkları olabilir ama kongreye giden süreçte bütün kurucularla istiare içinde Sayın Cumhurbaşkanımız da dahil hazırlık dönemi göstermeye özen gösterdim. Sonunda ortaya çıkan birlik ve beraberliğin tahsis edildiği, genel başkan seçilmiş olmam, AK Parti'de oluşan 14 yıllık birikimin teveccühü. MKYK listesi belli tecrübelerle yenileşmeyi yansıtan bir liste olarak çıktı. AK Parti bu kongreden güçlenmiş olarak çıktı. Müzik yok şehitlerimiz dolayısıyla. Bu anlamda yine coşku ifade eden çiçekler, güller yok ama salondaki coşkuyu herkes gördü. Delegeler oy vermekle kalmadı, coşkulu bir kongrenin gerçekleşmesine zemin hazırladılar. Bir kongrede olması gereken her şeyin olduğu başarılı bir kongre süreci yaşadık" dedi.

"FABRİKA AYARLARI GİBİ MEKANİK BİR ŞEYDEN BAHSETMİYORUZ"

Kongredeki 2001 ruhu mesajına değinen Davutoğlu, "Ben fabrika ayarlarına dönme tabirini kullanmadım, çünkü bu bana mekanik geliyor ama kurucu değerleri kullandım. Eğer bir harekette çok kuvvetli şahsiyetler yoksa, sadece değerlerden bahsediliyorsa başarı beraberinde gelmez. Bir harekette çok güçlü insan hareketi var değerler zafiyet göstermişse o hareket de muhtevasını kaybeder. AK Parti'nin kurucu değerleri çok önemliydi. Ortak akıl diyor mesela, ortak akıl demek herkesin elindeki bütün tecrübeyi ortaya koyduğu, birlikte siyaset üretildiği bir harman. Bu anlamda AK Parti çok köklü bir geleneğe sahip. Bunu korumak ihtiyacı var. Ola ki değişik kademelerde bu anlamda zafiyet varsa bunlar göz önüne alınır. Ortak ahlaki referanslar var. Millete tepeden bakılmaz, biz sürekli bunu söyledik. Ama şöyle bir algı oluştuysa, AK Parti kadroları elde ettikleri başarı dolayısıyla milletten uzaklaşmışlarsa bunu düzeltmek bizim görevimiz. Bizim 2001'de yola çıktığımızda bizim makamlarımız yoktu, belediye başkanı, şu veya bu teşkilatta üst düzey yönetici değildik. Ama bir şey vardı, değerlerimiz. Kibirden uzaklaşıp tevazuyla, fedakarlıkla yol yürüdüğümüzde bu makamlara geldik ama bunları terk edersek burada duramayız. Benim görevim bunu hatırlatmak, başta kendi nefsime. Dolayısıyla fabrika ayarları gibi mekanik bir şeyden bahsetmiyoruz. Biz, bir baskıcı 28 Şubat döneminin sancıları üzerinde AK Parti kurucu kadrosuyla yola çıktık. Geçmiş MKYK üyeleriyle yaptığımı yemekte de bunu anlattım. Kolay olmadı AK Parti'nin bu gücü tahkim ederek millete hizmet etmesi" diye konuştu.

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sadece matematiksel olarak bir şeye bakmıyorum, milletin algısında ne olup bittiğiyle ilgili. Bunlar hep göz önüne alarak, kurucu değerleri tahkim etmek. Onun için kongrede siyasi erdem ve etik kurulu diye bir kurul oluşturduk. Erdem ve etik unsurları geliştirecek, koruyacak. Bu disiplin kurulu değil, cezai müeyyideden daha çok, tekrar edilmesi halinde partimizde sapmalara yol açar siyasi ahlak anlamında."

11. CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL'ÜN KONGREYE KATILMAMASI

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün AK Parti'nin 5. Olağan Büyük Kongresi'ne katılmamasını da değerlendiren Davutoğlu, "Sayın Abdullah Gül bizim Cumhurbaşkanımızdır. AK Parti kadrolarından çıkan ilk cumhurbaşkanı, ilk başbakandır. Akademik hayattan siyasi hayata geçmeme vesile olmuş ve birlikte de çok yoğun bir mesai harcadığım yakın dostumdur makam ilişkisinin ötesinde. Birçok zor günleri birlikte yaşadık, dolayısıyla AK Parti'ye katkısı hiçbir zaman gözardı edilemez. Kendisine de hem telefon ettim, ayrıca gidip ziyaret edecektim. Tam o gün 16 şehidimiz olduğu için Van'a gitmek durumunda kaldım. Lütfettiler mesaj gönderdirler. Gelmiş olsalardı tabii AK Parti'nin en önemli kurucu isimlerinden biri olarak da kendisine hak ettiği değeri, takdiri de zaten ifade ettik. Burada bir fark gözetmek söz konusu olamaz. Bütün bu yola, harekete katkı sağlamış, en öncü kadrolardan mahalle teşkilatına kadar herkes değerlidir. Hiçbir kimse, bir değer

taşımak bakımından ihmal edilemez" dedi.

"SAYIN ABDULLAH GÜL İLE İLİŞKİLER HER DÜZEYDE OLMUŞTUR"

MKYK'daki isimlerin şu veya bu isimlere yakın olma yaklaşımının franksiyonel bir yaklaşım olduğunu belirten Davutoğlu, "Franksiyonel bir yaklaşım. Şu isimler Abdullah Gül'e, şu isimler Davutoğlu'na Sayın Cumhurbaşkanı. Bunlar doğru tasnifler değil. Öyle kategorilerle tasnif etmeye kalkarsak, tam de ben bunu engellemek için AK Parti'nin kaderi Türkiye'nin kaderidir diyorum. Biz AK Parti'nin içinde ikinci kaderler oluşturmaya başlarsak, bu çaba olursa işte o zaman AK Parti'nin ve Türkiye'nin kaderi etkilenir. Hiçbir şey, Türkiye'nin kaderinden, bu anlamda AK Parti'nin kaderinden azade ve daha önemli değildir. MKYK ve MYK'ya giren arkadaşlarla tek tek partiye yaptığı katkılar nedeniyle fikir alışverişinde bulunmuştum. Önce MYK üyeleriyle liste telaşı bittikten sonra MKYK üyeleriyle ayrı ayrı görüşeceğim. Burada kimse herhangi bir tasviye veya diğerinden birtakım önyargılarla şu şunlara karşı gibi, burada bu bina içinde herkes birbirine aynı uzaklıktadır. Benim görevim, bu bina içine giren her AK Partilinin bir diğeriyle ayrım gözetmeden aynı noktada kalmasıdır. Sayın Abdullah Gül ile ilişkiler her düzeyde olmuştur. Abdullah Gül, başbakanken, daha sonra Abdullah Gül Dışişleri Bakanı oldu. Hiyerarşiler değişiyor ama esas kurucu değer dediğiniz şey o, mahfiyet içinde davranıldığında, Türkiye'nin ve partinin geleceğini şahsi geleceğin önüne aldığımızda bu sorunlar aşılır. Bunları aşacak olan şey o değerdir" açıklamasında bulundu.

ESKİ BAŞBAKAN YARDIMCISI ARINÇ'IN AÇIKLAMALARI

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamalarına işaret edilmesi üzerine Başbakan Davutoğlu, "Biz, özel hayatımızda da sürekli muhasebe yapmakla mükellefiz. Şahsen 5 kez ibadeti tekrar etmek değil, o zaman aralığı içinde yaptığınız eylemlerle ilgili muhasebe yapmaktır. Biz, günde 5 kez bu muhasebeyi yapmalıyız. Kendisiyle hesaplaşmayan birinin başkasıyla hesaplaşma gücü olmaz. Kendisini sorgulama dürüstlüğüne sahip olmadan başkasının üzerinden sorgulama yapmak olmaz. Biz, bu muhasebeyi yapıyoruz. Şahsi olarak yaptığımız muhasebeyi kolektif olarak yapıyoruz. Nerede varsa bir kibir, bazı hususlarda arkadaşlarımızın dikkatini çekiyoruz. Bir yerde bunun şahsi çıkarlar için kullanıldığının işaretini gördüğümüzde ona karşı tedbir almak bizim sorumluluğumuz. Ortaya çıkacak her türlü yanlış algıyı ortadan kaldırmak bizim görevimiz. AK Parti kadroları içinde tabii ki bu tür iç muhasebe niteliği taşıyan açıklamalar olabilir. Bunları dikkatlice gözönüne almalıyız, varsa bir eksiklik hiçk imse zihnine sansür koymasın, herkes düşüncelerini açıklasın" ifadelerini kullandı.

"DEDİKODULARA ÇOK İTİBAR ETMEMEK LAZIM"

"Dedikodulara çok itibar etmemek lazım" diyen Davutoğlu, "Attığım her adımdan, üzerime aldığım görevi yerine getirirken gerçekleştirdiğim her eylemden sonra bir muhasebe yaparım, doğru veya yanlış. Bugün AK Parti kadroları bin 353 delege tek bir genel başkanda mutabık kalmışsa ben bununla iftihar ediyorum. O delegeler üzerinde daha önce şöyle mi oldu böyle mi oldu onu ben tartışmam. Benim görevim o delegelerle gönül bağı kurmak, o delegeleri yargılamak değil. İki aday da, üç aday da çıkabilirdi. Çıkmış olsaydı da, ben oradan çıkmış olsaydım hangi delegenin kime oy verdiğini sormam. Ben o delegelere güvenmezsem yola çıkmam. Çıktım, konuşmamı yaptım. O konuşma bir hafta önce zihnimde olan konuşmaydı. O söylentilerin AK Parti'nin ve benim psikolojimi etkilemediğini söylüyorum. Bin 353 delege mutabakatıyla, son derece başarılı ve karizmatik bir liderden sonra bir mutabakatla seçilen genel başkan olma hüviyeti bana verilen en güzel şeref. Kafamdaki kurgu güzel bir slogan ve mesajla. Bu da o delegelerin iç dünyasını yansıtıyor. O delegelerin her biri benim için yol arkadaşım. Bin 353 delege bana bu konuda sizinle beraberiz demişse artık geride ne oldu bu oldu diye. Bir MKYK listesi çıkması da aynı şekilde bir başarıdır. Benim birinci görevim bu partinin birliğini ve bütünlüğünü korumak, ortak ruhu muhafaza etmek. Başarılı olduğumuz kanaatindeyim, hata yapmadığımı düşünüyorum. Hata da yapabilirdim, olmaması gereken bir şey de yapabilirdim" diye konuştu.

MKYK'dan sonraki güne işaret eden Davutoğlu, "Akşam gitti basın mensupları eve gittiler, uçağa bindim NATO'nun genelkurmay başkanlarına İstanbul'da konuşma yaptım. NATO stratejisi ve genel riskler konusunda. Yarın MKYK'yı toplayın dedim. O MKYK üyesi arkadaşlarımın bir kısmı şöyle düşünmüş böyle düşünmüş o an itibarıyla bitmiştir. Mesleki siyasi tecrübesi bakımından en iyi ekiple her hafta bunu yapmak. Karşılıklı esprilerle çok güzel bir MKYK yaptık. 7 Haziran'dan bu yana sürekli bu tansiyonun düşmesini sağlamaya çalışıyoruz. Yeni bulutlar ihtas etmeyelim. Kongre aralarında bir kulağım Cizre'de, bir kulağım mültecilerde. Kongre var hayat dursun denmiyor, hayat durmadığı gibi fitne, fesat, şiddet, terör de durmuyor. Aklım, polis konvoyuna yapılan saldırılarda" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset