Arap gazetelerindeki o iddia mecliste

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Arap gazetelerinde yer alan, Türkiye'deki sığınmacı kız çocukları ve kadınlar hakkındaki iddiaları Meclise taşıyarak, “Türkiye’deki kamplarda kalan kadın ve kız çocuklarının güvenliğini sağlamak için ayrıca bir özel

Arap gazetelerindeki o iddia mecliste

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Arap gazetelerinde yer alan, Türkiye'deki sığınmacı kız çocukları ve kadınlar hakkındaki iddiaları Meclise taşıyarak, “Türkiye’deki kamplarda kalan kadın ve kız çocuklarının güvenliğini sağlamak için ayrıca bir özel önlem alınmakta mıdır?” diye sordu.

 
CHP’li Oran, TBMM Başkanlığı’na, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
 
Mısır’ın en önemli yayın organlarından Al – Ahram dergisinin Eylül 2012 sayısında ve başka birçok uluslararası kaynakta, Ürdün, Irak ve Türkiye’deki sığınmacı kamplarında bulunan kadın ve kız çocuklarının “kadın ticaretinde” kullanıldığı yönünde haberler yer aldığını belirten Oran, soru önergesinde şöyle dedi:
 
“Haberlere göre, internet sitelerine verilen ilanlarla ‘Suriye’li kadın’ aranmakta, sığınmacı kamplarındaki aileler de para karşılığı kızlarını aracılar eliyle isteklilere satmaktadır.
 
Suriyeli kadın ve kız çocuklarının Umman, Ramtha, Irbid, Karak gibi şehirlere taşındığı, burada ‘Levant Hurisi’ (Doğu Akdeniz Hurisi) diye 100 dinara kadar düşen fiyatlarla ‘satıldığı’ bildirilmektedir.”
 
İddiaları Meclis’e taşıyan Oran, Başbakan’a şu soruları yöneltti:
 
“Türkiye’deki kamplarda kalan kadın ve kız çocuklarının güvenliğini sağlamak için ayrıca bir özel önlem alınmakta mıdır, bu kamplar kontrol edilmekte midir? Bu gelen bilgiler doğrultusunda kamplarda herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?
 
El Kuds El Arabi gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Abdelbari Atvan’ın ilettiği bir bilgiye göre 15 yaşın altındaki kız çocukları da bu ticaretin konusu olmakta veya zorla evlendirilmektedir. Atvan, ‘bu kadar düşük yaştaki kızların zorla evlendirilmesi de bir tecavüz şeklidir’ görüşünü ifade etmiştir. Türkiye’de bulunan sığınmacı kamplarında 18 yaşının altındaki kız çocuklarının bu gibi uygulamalara maruz kalmasını engelleyecek herhangi bir kontrol mekanizması kurulmuş mudur? Hukuk sistemimize göre işlenen bu suçlarla nasıl mücadele edilmektedir?
 
Yine uluslararası basında yer alan bilgilere göre sığınmacı kamplarında tecavüz olayları yaşanmakta ve kadınlar fiziki şiddete uğramaktadır. Kampın ilk kurulduğu tarihten bugüne kadar güvenlik güçlerimiz, emniyet birimlerimiz veya yargı organlarımıza bu şekilde iletilen kaç şikayet vardır? Güvenlik güçlerimiz ve diğer devlet organları tarafından saptanan vaka sayısı kaçtır?”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler