AKP ve CHP'li vekiller istifa etti

Fransa Meclisi'nin kabul ettiği 'soykırımı inkar edene ceza öngören' tasarı nedeniyle yaşanan kriz neticesinde milletvekilleri Meclis Fransa Dostluk Grubu'ndan topluca istifa etti.Fransa Parlamentosu'nda kabul edilen “Ermeni teklifi” nedeniyle Ak Parti'li

AKP ve CHP'li vekiller istifa etti

Fransa Meclisi'nin kabul ettiği 'soykırımı inkar edene ceza öngören' tasarı nedeniyle yaşanan kriz neticesinde milletvekilleri Meclis Fransa Dostluk Grubu'ndan topluca istifa etti.Fransa Parlamentosu'nda kabul edilen “Ermeni teklifi” nedeniyle Ak Parti'li 296 üye, TBMM Türkiye-Fransa Parlamentolararası Dostluk Grubu'ndan istifa ettiklerine dair dilekçeyi sundu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Fransa Parlamentosu’nda kabul edilen teklif nedeniyle 357 üyesi bulunan TBMM Türkiye-Fransa Parlamentolararası Dostluk Grubu tüm faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Milletvekillerinin tamamının istifalarını verdiklerini belirten Çiçek, "Üyesi kalmayınca fiilende ortadan kalkmış oluyor. Dostluk grubuna gerek kalmamıştır" dedi.

TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyen Çiçek, Fransa Parlamentosu’nu teklifin görüşülmesinden önce yazılı olarak da dostane ilişkiler çerçevesinde uyardıklarını belirtti. Çiçek, 296’sı AKP’li 61 muhalefet partilerinden toplam 357 üyesi bulunan dostluk grubunun tüm faaliyetlerinin durdurulduğunu ifade ederken, parti grup başkanvekilleriyle görüşerek bu kararın alındığını söyledi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Fransa Parlamentosu’nun aldığı karara ilişkin, "Dostluk ilişkilerini zehirleyen bir karar aldılar" derken, dostluk ilişkisini sürdürmenin "Bu aşamada anlamının da gereğinin de kalmadığını" ifade etti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Türkiye-Fransa Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığından istifa eden AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar ile parlamentoda basın toplantısı düzenledi. Çiçek, 1915 yılında yaşanan olayları daha önce soykırım olarak tanımlayıp, aksini iddia edenlerin cezalandırılmasını öngören kanun teklifinin, bütün dostane uyarılarına rağmen iç siyaset malzemesi yapılarak, oy hesabı uğruna Fransız Ulusal Meclisi’nde kabul edildiğini anımsattı.

Parlamentoların işinin, ülke ve dünya barışına hizmet etmek olduğuna işaret eden Çiçek, parlamentoların tarihi olayları yeniden yazamayacağını ancak sorumsuz kararlarıyla geleceği karartabileceklerini söyledi. Çiçek, Fransa Ulusal Meclisinin yaptığının da tam anlamıyla bu olduğunu belirterek, "Bizim dostane yaklaşımımıza hasmane bir şekilde cevap verilmiştir. Mevcut üye sayısının 10’da 1’i dahi olmayan oyla, iki ülke ilişkileri zehirlenmiştir" diye konuştu.

Başkan Çiçek, çeşitli kez, tarihi olayların siyasi bağlamda ele alınıp, değerlendirilmesinin yanlışlığını vurguladıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konu ilk kez gündeme geldiğinde, 12 Aralık 2011’de, Fransa Ulusal Meclis Başkanı’na bir mektup yazıp, teklifin kabul edilmesi halinde, yıllardır süre gelen dostane ilişkilerin zehirleneceğini, telafi edilemeyecek boyutta hasar göreceğini dile getirdim. En son, oylamadan 1 gün önce Genel Kurulun 21 Aralık 2011 tarihli, 41. birleşiminde bir kez daha Fransız politikacıları uyardım, sağduyuya davet ettim. Fransız politikacılar, yaptığımız bu çağrılara Fransız kalmayı tercih ettiler. Önyargılı, hasmane, dostluğa yakışmayan, dostluk ilişkilerini zehirleyen bir karar aldılar. Üstelik bu kararın alındığı gün, 1979’da Fransa’nın başkenti Paris’te, Türkiye’nin Paris Turizm Ateşesi Yılmaz Çolpan’ın, bir terör saldırısıyla katledildiği günde gerçekleşmiş olması da ayrıca üzerinde durulması gereken, son derece manidar bir husustur."

Böyle bir ülkeyle dostluk ilişkisini sürdürmenin, bu aşamada anlamının da gereğinin de kalmadığını ifade eden Çiçek, Fransız parlamentosunun aldığı bu kararın, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, ırkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı üzerinden siyaset yapıldığının da en somut göstergesi olduğunu bildirdi.

Çiçek, Fransa’da sırf kişisel ihtiraslar, seçim kazanma uğruna Türk, Türkiye düşmanlığı, genel olarak da İslamofobi üzerinden prim elde etme gayretinin, sadece Fransa adına değil, Avrupa ve Avrupa’nın savunduğu değerler adına da kaygı verici olduğunu belirtti. Çiçek, şunları söyledi:

"Bütün bu nedenlerle artık bu andan itibaren parlamentomuzda bir dostluk grubunun varlığını sürdürmesinin de bir anlamı kalmadı. O nedenle siyasi partilerimizin, sayın grup başkanvekilleriyle de görüşerek, bilgilendirerek, bundan sonra artık parlamentomuzda bir Fransız Dostluk Grubu, ta ki bu karar telafi edilinceye kadar faaliyet göstermeyecektir. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar’ın da Dostluk Grubu Başkanlığı ve üyeliğinden istifa etmiştir. Çok kısa bir süre içinde de fiilen Türkiye-Fransa Parlamentolararası Dostluk Grubu da sona ermiş olacaktır. Bundan sonrası Fransa Senatosu’na kalmıştır. Umarız Fransa Ulusal Meclisi’nin yaptığı yanlışı, daha fazla hasar ve tahribata yol açmadan Senato durdurur. Temennimiz, beklentimiz budur."

TBMM Başkanı Çiçek, Fransa ile dostluğa verdikleri önem nedeniyle dostluk grubunun çok sayıda da üyesi bulunduğuna işaret ederek, bu üyelerin hepsinin istifa ettiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset